pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:54/115)

Mule w sosie pomidorowym 196

zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich :) A oto efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów(...)przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się zamknął to znaczy, że są świeże, jeśli się nie zamykają to trzeba je wyrzucić. Następnie za pomocą nożyka starannie oczyścić mule z narośli i bisiorów (nitek). Znów opłukać i osuszyć. Szalotki i czosnek drobno posiekać. Podsmażyć

Pasja Smaku
Filet z kurczaka z salsą pomidorowo-serową 120

szklanki bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu (lub grana padano albo inny twardy ser) 2 większe pomidory 1 mała  cebula 60 g tartego miękkiego sera typu gouda świeże zioła np.  bazylia, tymianek, oregano 2 cukinie Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Rozdzielić filety kurczaka na 2 pojedyncze piersi. Każdy filet przekroić poziomo na 2 cieńsze filety(...)minut . Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Piekarnik przełączyć na funkcję grilla (jeśli nie mamy takiej funkcji podnieść temp. do 240 st. C), na filetach położyć salsę pomidorową i tarty ser i wstawić do piekarnika. Grillować/piec jeszcze przez 5 minut . Posypać świeżymi ziołami. Podawać na tagliatelle

Kubki smaku
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 144

passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * paprykczka chili- 1 mała * majeranek suszony-1 łyżka * słodka papryka- 1 łyżeczka  * sól, pieprz- do smaku * oliwa- do smażenia Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia(...)kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie

Kraina Miodem Płynąca
Chili sin carne 266

tłumaczeniu kminku) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki) 2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów krojonych (z kartonu) 450 g przecieru pomidorowego 450 g fasoli z puszki 450 g czarnej fasoli z puszki 450 g czerwonej fasoli z puszki 2 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż(...)brązowy) ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów) 1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę)   Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej.  Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.  Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały).  Dodać pozostałe składniki

Sto kolorów kuchni
GNOCCHI GRYSIKOWE ZAPIEKANE 120

grysiku (kaszka manna lub kukurydziana) 1 roztrzepane jajko 50 gr świeżo startego parmezanu tymianek sól,pieprz łyżka masła 2 ząbki czosnku pasta z przetartych pomidorów Grysik zagotowałam z bulionem stale mieszając przez około 3-4 minuty  aż masa zgęstniała. Dodałam do niej tymianek,sól,pieprz i przecier pomidorowy z czosnkiem. Odstawiłam do ostudzenia. Gdy masa przestygła dodałam roztrzepane jajko

potrawyregionalne
Pomidorowa letnia sałatka 116

lekki lunch lub kolorową kolację. Pomidorowa letnia sałatka Czas przygotowania: 10 minut  Proporcje dla 2 osób Składniki: 15 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 żółtych pomidorków koktajlowych 2 pomidory malinowe 2 pomidory brązowe (odmiana Sacher) 50 g mozzarelli listki bazylii oliwa z oliwek ocet balsamiczny świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie:  Pomidory myjemy. Malinowe i brązowe kroimy na małe

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti a'la caprese 286

zimę możecie zamknąć ich letni smak w słoiczkach: przygotowując teraz przecier pomidorowy, ketchup, sos pomidorowo-paprykowy.  Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe.Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii

W kuchni Katie
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą i bruschetta z pomidorami 235

można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych  łyżka oliwy z oliwek łyżka oleju z pomidorów suszonych  szklanka bulionu

Mango Papaja
fasolka z szynką po bretońsku 148

liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać pietruszki sposób przygotowania Na sześć godzin(...)dokładamy  przecier z pomidorów ( lub pomidory z puszki), oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Całość dusimy przez godzinę na niewielkim ogniu. Z garnka z ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek

Miód i pieprz
Bigos z cukinii 73

łyżek koncentratu pomidorowego, ja zwykle dodaję i to i to (6 pomidorów i łyżka koncentratu) 200 g ulubionej kiełbasy, może być śląska, toruńska, ale także chorizo- wedle uznania. Ja tym razem użyłam toruńskiej dwóch łyżek słodkiej papryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże, to oczywiście jeszcze lepiej(...)dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie i dorzucam do cukinii i pomidorów wraz z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość duszę nie dłużej niż 10 minut, lubię gdy cukinią jest lekko chrupiąca. Na koniec dodaję zioła i doprawiam do smaku. Piszę te słowa i zajadam bigosik, pycha

Pichceniomania
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 198

przecier z truskawek (5,8%) , kawałki truskawek (4%), sok z cytryn (1,6%) z zagęszczonego soku, koncentrat barwiący z czarnej marchwi , witamina E, aromaty 50 kcal/100 ml 5. Świeże owoce, szczególnie jabłka i banany Najprościej jest z bananem - wystarczy zdjąć skórkę i gotowe - sycące drugie śniadanie (moje ulubione). Jabłko też sprawdzi się nieźle, tylko trzeba pamiętać o jego umyciu. 6.Cha(...)skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru, ok.9 zł/430 ml Składniki:  marchew, ziemniaki, sok pomarańczowy, śmietana, cebula, czosnek, imbir świeży, papryczka chilli świeża, sól, cukier

Powiedz dietom nie
Sos pomidorowy na zimę 442

muszą być świeże pomidory Lima, które są bardzo mięsiste i nie mają dużo gniazdek nasiennych. Ważne jest też 1,5 godzinne gotowanie na wolnym ogniu, aby sos odparował i zgęstniał. Aksamitną konsystencję tego sosu uzyskuje się dzięki dodatku oliwy i zmiksowaniu na samym końcu. Nalepszy Sos pomidorowy na zimę : Składniki na 4 słoiki 250 ml: 3 kg pomidorów Lima(...)łyżeczki pieprzu Cayenne 3 łyżki oliwy z oliwek do sosu + 2 łyżeczki na wierzch sosu Przygotowanie: Pomidory myjemy, usuwamy tylko zgrubiałe końcówki za pomocą obieraka do warzyw, który ma ostry czubek. Pomidory kroimy na ćwiartki i partiami miksujemy w kielichowym blenderze, puree pomidorowe wlewamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy sól i cukier, gotujemy pod przykryciem na średnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami 141

kaszą bulgur, która moim zdaniem świetnie pasuje do tego dania. Warto przygotować Składniki: 4 filety z kurczaka około 4 plasterków szynki szwarcwaldzkiej świeża bazylia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry (400 g) 80 g śmietany kremówki 30 % 5-6 szparagów sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać jasne, twarde końce

Oryginalny smak
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 200

gotowania 20 min Czas całkowity 30 min Składniki 500 g ravioli z ricottą 200 g chorizo Sarta 400 g pomidorów krojonych 150 g pomidorków śliwkowych 2 młode cukinie 300 ml wody 1 papryczka chili 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)ogniu do momentu, aż kiełbasa dobrze się wysmaży. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wodę. Mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cukinie i pomidorki przekrojone na pół. Całość mieszamy i chwilę gotujemy. Cukinia powinna pozostać świeża i chrupiąca. Notatki - młodej cukinii nie musimy obierać, ani usuwać

Wędrówki po kuchni
Makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym 137

makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) + 1/2 puszki wody – po jej przepłukaniu

Moja pasja smaku