pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:62/115)

Ryż z pomidorowym sosem ziołowym. Pyszny i szybki obiad. 185

Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę. Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić, ponieważ potrawa i tak później zostanie zmiksowana. Tak przygotowane pomidory wraz z posiekaną porą dodajemy(...)świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów

Słodkie okruszki
Sos pomidorowy 164

aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować jego smak i właściwości stosownie do potrzeb. Zapisz przepis Drukuj Składniki 400g krojonych pomidorów z puszki 1-2 ząbki czosnku 1 mała lub 1/2 dużej cebuli 1 płaska łyżeczka(...)mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz

Kulinarna Pokusa
Pomidorówka FIT 156

świeżych pomidorków , niestety ostatnich które zostały na krzakach , ale smak który powstał jest nie zastąpiony , więc zapraszam do wypróbowania . Składniki  1 podwójna pierś z kurczaka  2 marchewki  2 pietruszki  1 mały seler  1 pora ( biała cześć ) 1 średnia cebulka  3 łyżki jogurtu greckiego  1 kg pomidorów  2 łyżki koncentratu pomidorowego  sól(...)przygotowujemy nasze pomidory , które wcześniej myję , następnie wszystkie pomidory przeciskam przez sokowirówkę , i dodaję uzyskany sok z pomidorów do naszego wywaru oraz koncentrat pomidorowy . Kiedy mamy dodane pomidory zaprawiamy naszą zupkę jogurtem greckim i doprawiamy solą i pierzem , mięso które pozostało nam w zupie możemy pokroić w kawałeczki i także podać z naszą zupką  Zupę pomidorową w takiej

Mój Smak
CIECIERZYCA Z KIEŁBASĄ I POMIDOROWĄ PASSATĄ 156

czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy) majeranek cząber sól pieprz słodka i ostra papryka olej koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione przyprawy. Zalewamy passatą. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość. Na koniec dodajemy odcedzoną na sicie ciecierzycę. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Leczo 94

obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą   oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać. Idealnie się komponuję z kromką świeżego chleba

Smaki Natalii
Smakowite kąski z selera :) 162

rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości i kroimy w małe słupki. Dodajemy do sałaty. Wszystko mieszamy i polewamy sosem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Sos do sałatki : 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu

vegetanie
Nietypowo. I kurczak. 295

głowa mała! Ale o dziwo, smakuje wspaniale. KURCZAK W NIETYPOWYM SOSIE. (autorski;) pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 246

dobrodziejstwa. Ale nie czas na to. Pora na przepis. Właśnie z kurczakiem. KURCZAK Z GROSZKIEM W POMIDOROWYM SOSIE. /autorski;/ dla 2-4 osób   2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku 1 cebula puszka pomidorów bez skóry 3/4 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz, estragon Piersi z kurczaka delikatnie solę, pieprzę. Smażę

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z lekko pikantnym sosem pomidorowym z wołowiną 179

cebula, drobno posiekana 500 g mielonej wołowiny 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, świeżo mielony pieprz kilka listków świeżej bazylii Do podania: makaron spaghetti CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pomidory w skórce , kawałek papryczki (bez pestek) i czosnek wrzucamy do misy blendera i miksujemy kilka minut. Przelewamy do małego garnuszka i gotujemy na średnim(...)zmięknie. Dodajemy mięso i smażymy przez 10 minut. Wlewamy pomidorowy sos, doprawiamy oregano, słodką papryką, solą i pieprzem. Wszystko razem podsmażamy przez ostatnie 7-10 minut. W między czasie makaron przygotowujemy wg zaleceń producenta. 3. Na talerze wykładamy makaron, na nim kładziemy gęsty mięsny sos. Całość posypujemy drobno posiekaną świeżą bazylią. Smacznego

My Culinary Art
Nadziewane muszle makaronowe 234

ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry (2 x 400 g) 500 g sera ricotta 30 g oliwy z oliwek(...)wysmarować trochę więcej jak połową sosu pomidorowego. Każdą muszlę nadziewać 1-2 łyżkami serowego nadzienia, ale ich nie przepełniać (ja przekładam nadzienie do foliowego woreczka, ucinam narożnik i wyciskam farsz wprost do wnętrza muszli makaronowej) . Nadziane muszle układać w formie na sosie, nadzieniem do góry. Nadziane muszle makaronowe polać pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu poukładać warstwę plastrów mozzarelli. Wstawić

Moja Delicja
Pomidorowa nie do końca klasycznie 151

zostało z poprzedniego dnia, lub zadowalam się na przykład tostem. Tym razem jednak miałam ogromną chęć na coś porządnego. Z wyrzutem patrzyły na mnie pomidory, a że w oczy rzucił mi się przepis na krem pomidorowy w gazecie Sól i pieprz, nr 4/2012, postanowiłam ugotować sobie zupkę. Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Poszło szybko, wyszło nieźle. Jak na mój gust(...)jakąś bazylią następnym razem - można poeksperymentować. Tak czy inaczej - dobry kremik nie jest zły. A i C. stwierdził, że wyszło bardziej niż zjadliwie, więc śmiało mogę polecić.Krem ze świeżych pomidorów ze śmietanąSkładniki:(na 4 porcje)2 małe cebule3 ząbki czosnku1,5 kg pomidorów500 ml bulionu1/3 łyżeczki chilli w płatkachsólpieprz125 ml creme fraiche (18%)dodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 254

przy tym o osobowości ziarna! Powstało pyszne, aromatyczne, pachnące słoneczną Italią risotto, w którym króluje aromat pomidorów i bazylii. Bardzo Wam polecam, tym bardziej, że Tydzień Włoski jeszcze trwa i możecie bez trudu zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne składniki.  RISOTTO POMIDOROWE /na 2 porcje, pomysł własny/   Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno(...)łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos z pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo sól, pieprz do smaku spray chilli  Italiamo do smaku garść świeżych listków bazylii garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem dodać dwie łyżki

KUCHARNIA
elti pide - turecka pizza 137

ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli nadzienie: 300 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek cebula 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego (użyłam domowego keczupu ) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek, gałka muszkatołowa, cynamon, mielona papryka, mielone chili, kardamon, curry salsa: pomidor 1/2 pęczka rzodkiewek 1/2 ogórka(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut (do czasu aż podwoi objętość). Cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z przecierem pomidorowym i przyprawami. Porządnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 4 części. Cienko rozwałkować na owalny kształt. Na każdym kawałku rozłożyć 1/4 nadzienia, pozostawiając

6niebo
FASZEROWANE KALAREPKI 156

pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.  Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut. Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy trochę śmietany 18% i całość posypujemy sporą ilością świeżo posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie