pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:40/115)

Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem 162

smakiem warzyw! W sam raz na wprowadzenie odrobiny lata w środku zimy ;) Pieczony filet z kurczaka z salsą pomidorową z jarmużem i imbirem Składniki: 2 filety z kurczaka 3 pomidory ok. 3 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku garść świeżego jarmużu natka pietruszki przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrajamy wzdłuż na pół

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Leśna grochówka 125

mnie ciekawy groch o nazwie „hostyjka” -patyczki szynkowe  TRADYCYJNE JADŁO -zioła  Małgorzaty  SKWORCU -przyprawa naturalna- suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi,pietruszka -grzyby leśne, ale mogą być również pieczarki -cebula -oliwa z oliwek -czosnek -sos pomidorowy włoski, z butelki -świeża natka pietruszki Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch, na drugi dzień wypłukać i zalać czystą wodą. Ugotować do miękkości. Cebulę

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczane ravioli 115

bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów (pokrojonych lub całych) 1 gałązka selera naciowego olej do smażenia 1 łyżka mąki (ziemniaczanej) 2-3 łyżki świeżej bazylii (to ważne koniecznie świeża) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej chili S&P Na ravioli 500g ziemniaków 3 żółtka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 146

musiało być niezłe. Składniki : * porcja makaronu  * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso

Magiczne Życie Marty
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 178

ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier do smaku ewentualnie sok z cytryny Przygotowanie: Obraną cebulę i czosnek

Proste Potrawy
Pizza ze szparagami na cieście z czosnkiem niedźwiedzim 165

szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego dodatki 1 pęczek zielonych szparagów 2 pomidory 2 kulki mozzarelli ser żółty do posypania, u mnie mieszanka goudy i cheddara sos pomidorowy 1/2 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju czosnek niedźwiedzi sól(...)Ugotować al'dente w osolonym wrzątku. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodac olej. Następnie do mąki wlać rozmącone drożdże z olejem i zgnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować blenderem. Na oleju

Monia miesza i gotuje
Zupa z pieczonych pomidorów. Aromatyczna pomidorówka. Zniewalająca smakiem. Najsmaczniejsza. 156

własnego ogrodu oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów Składniki: ok. 2 kg mięsistych pomidorów kości z pieczonego kurczaka 2 l wody garść ulubionych ziół (u mnie tymianek, kolendra i zielona natka pietruszki) 1 duża cebula 6 ząbków czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz szczypta płatków chilli Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy(...)pomidory upieką się, wyłączamy piekarnik. Z garnka wyciągamy łyżką cedzakową kosteczki. Do wywaru ostrożnie przekładamy upieczone pomidory wraz z powstałym płynem, usmażoną cebulkę z czosnkiem i gotujemy przez ok. 20 minut, aby smaki dobrze się przeszły. Doprawiamy solą himalajską, świeżo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą chilli w płatkach. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozwalamy zupie ostygnąć. Kiedy zupa pomidorowa

Naturalna Kuchnia
Szakszuka 431

potrawy tłumaczy się jako "bałagan", a są to jajka ugotowane w gęstym, pikantnym sosie pomidorowym, koniecznie przyprawionym kuminem. Podaje się ją najczęściej na śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zaserwować ją na obiad czy kolację. Latem warto przygotować ją ze świeżych pomidorów. Szakszukę podajemy z pieczywem prosto z patelni. Szybko, prosto i pożywnie. Smacznego! Składniki: 2 puszki

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z szynką, pomidorem, ogórkiem kiszonym i orzechami nerkowca 188

żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.  2. Pomidora i ogórki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka i szklę(...)oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę. Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 145

skórki 80 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 1-1.5 łyżki czerwonego octu winnego 50 ml oliwy garść liści bazylii spora szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do podania: oliwa, pomidorki koktajlowe, listki bazylii, plasterki papryczki chilli (opcjonalnie), pasuje również pokrojony w kostkę ser feta, grzanki z chleba, świeża bagietka Przygotowanie gazpacho pomidorowo-arbuzowego: Pomidory z grubsza posiekaj(...)arbuz jest mało słodki, proponuję dodać go więcej - 300 g, jeżeli bardzo słodki - 200 g.  Do składników w misce dodaj pokrojoną papryczkę chilli, jeżeli używasz, miąższ chleba, passatę pomidorową lub sok pomidorowy, ocet winny, oliwę oraz liście bazylii. Szczodrze dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj gazpacho na gładki krem przy pomocy ręcznego blendera. Spróbuj i zdecyduj, czy nie trzeba

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowa pomidorowa z grzankami 166

walentynkową kolację przygotować kremową zupę pomidorową.  Składniki 2 puszki całych pomidorów bez skóry 150 g ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba(...)cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula będzie miękka i lekko się zrumieni. Dodajemy pomidory z puszki i 100 ml wody. Dodajemy odcedzone ziemniaki. Mieszamy, przyprawiamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy jogurt naturalny i koncentrat pomidorowy. Jeszcze raz blendujemy. Z razowych grzanek wycinamy serca. Użyłam do tego foremki w kształcie

My Chcemy Jeść
Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella 149

świeżych drożdży 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki soli Nadzienie 350 g koktajlowych pomidorów w różnych kolorach i kształtach 300 g mozzarella sól morska gruboziarnista 3 łyżki posiekanych ziół, u mnie bazylia, pietruszka i trochę więcej oregano czarny pieprz świeżo i grubomielony sos pomidorowy, według tego przepisu Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku z wodą. Dodaj oliwę, tymianek (u mnie(...)kilka razy. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy

codojedzenia
Shakshouka (Szakszuka) 187

kuchni tunezyjskiej podawana zazwyczaj na sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru mielona słodka papryka garść(...)kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić.  Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć.  Przykryć patelnię i smażyć, aż białka

wyzwania kuchenne
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka 225

sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów(...)dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego! *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
spaghetti ragu 170

czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka cukru sól, pieprz starty parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę

zobacz ich smak