kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach na sos ok 400 g pomidorów z puszki 1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu) pokrojone macki sól, pieprz
Stare Garyjadłam:) Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki czosnku tarty parmezan- obowiązkowo(...)oliwek, dodać wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu
MarciochaKucharzydorsza ze skórą 475 g 2 średnie cebule mąka kukurydziana słodka papryka masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli składniki na sos: puszka pomidorów krojonych 400 g 1 duży pomidor 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka chrzanu 2 łyżki octu winnego płaska łyżka cukru, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka(...)Mają być lekko chrupiące. W oddzielnej głębszej patelni przygotuj sos: na łyżce masła przesmaż pokrojony w kostkę świeży pomidor, przypraw solidnie; dodaj pomidory z puszki, chrzan, wodę, ziele, liście, ocet winny, przypraw do smaku wedle uznania. Wkładaj usmażone kawałki filetów do pomidorowego sosu. Gdy usmażysz wszystkie kawałki ryby to na patelnię, na której smażyła się ryba dodaj - jeśli to konieczne
Zasmakuj Kuchniszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki woda jajko+ białko sól 300 ml passaty pomidorowej puszka pomidorów pelati cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki 250 gram mrożonych kurek lub prawdziwków lub świeżych pieczarek Kaszę jaglaną wypłukać i uprażyć w rondelku. Zalać 2 szklankami wody. Posolić. Gotować ok 25 minut. Odstawić do wystudzenia. Grzyby posiekać
AZgotuj!ryby według tego przepisu. składniki dla trzech osób 2 świeże makrele 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 1 łyżka masła 1 łyżeczka płatków suszonych pomidorów sól, pieprz sposób wykonania Koncentrat pomidorowy wkładamy do miski, dodajemy płatki suszonych pomidorów, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, oraz sok z cytryny(...)całość mieszamy. Tuszki makreli myjemy, usuwamy głowy, oraz płetwy, delikatnie nacinamy ich boki ostrym nożem i dokładnie pokrywamy ( również od środka) pomidorową zaprawą. Makrele odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce, następnie r yby wyciągamy z lodówki, do wnętrza każdej z nich wkładając pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową
Miód i pieprzsmażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy
My Culinary ArtSkładniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc bez) 4-6 ząbków czosnku duża garść świeżej bazylii 800 g pomidorów cherry z puszki (ja miałam swoje ze słoików, zwykłe pomidory w połówkach w zalewie z soku pomidorowego) 1 cebula 20 czarnych oliwek 4 łyżki serka mascarpone 6 łyżek oliwy z oliwek do smażenia sól, pieprz zioła
Kuchnia Prezydentowejniewielkiego bakłażana 1 niewielką cukinię 2 papryki (ja użyłam czerwonych, ale można użyć dowolnych) 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świetnie sprawdzą się świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki(...)kiedy zacznie delikatnie mięknąć, ok. 5-7 min. Teraz wszystkie warzywa i pieczarki umieszczamy razem (może to być ta sama patelnia lub garnek z grubym dnem), dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kurczaka oraz przyprawy i suszone zioła. Całość dusimy 10 min. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Ratatuj podajemy ciepłe, z kromką pysznego pieczywa
Ratunku obiadsukcesem ;) ) Cheddarem. SKŁADNIKI: 200 g makaronu (penne lub spaghetti) 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 3 pomidory (bez skórki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przecieru pomidorowego sól morska pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano kilka listków świeżej bazylii tarty ser Cheddar A jak to zrobić: Bakłażana pokroić w 1 cm kostkę, obficie posolić, wymieszać i odstawić(...)minut, co jakiś czas mieszając, aż bakłażan zmięknie. W trakcie smażenia, podlewać go delikatnie wodą po gotowanym makaronie, aby się lekko podgotował. Dodać przecier, pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawić cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, solą i suszonym oregano. Gotować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie sos. Na koniec wsypać posiekaną bazylię i łyżkę startego sera, gotować jeszcze przez około
Kuchnia w opałachosób (ok. 20 szt. pulpetów)Koszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym:500 g mielonego mięsa wieprzowego1/2 czerwonej papryki1/2 zielonej papryki1/2 żółtej papryki1 jajko1 cebula1 puszka pomidorów rozdrobnionych3 łyżki koncentratu pomidorowego3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąkigarść świeżych liści bazylii2 szklanki wody1 łyżeczka pieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka(...)oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok.Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej usmażone pulpeciki.Pulpety dusimy w sosie przez ok. 15 min.PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJaSkładniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1
ClauditteMissCookingszklanka ryżu arborio 1 szklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się(...)razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać. Gotową masę ryżową nakładać łyżką na rękę
Pasja Smakupół krążki 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona (użyłam gotowanej na parze) 400 g puszka krojonych pomidorów 150 g roszponki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka posiekanego świeżego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminu 1/4 - 1/2 łyżeczki harissy 1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni(...)cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą. Do misy wolnowaru włożyć ciecierzycę i pokrojoną paprykę. Wlać gorące pomidory z dodatkami, przykryć i gotować na programie high 3 godziny lub low przez
Stare GaryTakie suszenie pomidorów to wydobycie z nich najlepszych smaków. Jeśli macie ochotę na małe pomidorowe co nieco to polecam mój przepis. Składniki: 6 dużych pomidorów oliwa z oliwek do polania pomidorów oraz oliwa z oliwek do zalania pomidorów w słoiku kilka małych gałązek świeżego tymianku i oregano suszone oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz, cukier puder Wykonanie: Umyte pomidory(...)poukładajcie je w słoiczku, zalejcie oliwą z oliwek. Jeśli chcecie bardziej ziołowe to dorzućcie jeszcze do słoiczka, w którym będziecie mieli suszone pomidory trochę przypraw: tymianek, oregano i bazylię. * pestki zostaw i dodaj np. do pomidorowego lub innego sosu, wlej do kotletów mielonych czy dodaj do sałatki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipuszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną) skórka otarta z 2 limonek sok wyciśnięty z 1 lub 2 limonek (w zależności od preferencji) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kuminu 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru sól pieprz świeża kolendra oliwa(...)Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni przyprawiając solą i kurkumą. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie
zadanie-gotowaniemięsa mielonego ( ja użyłam łopatki wieprzowej) wieprzowego lub innego około 1,5 kg pomidorów 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czubricy czerwonej pieprz i sól do smaku trochę ketchupu pikantnego i łagodnego garść świeżych liści bazylii oliwa lub olej do smażenia Wykonanie : Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę, dodaję zmielone(...)mięso. Smażę na niedużym ogniu kilkanaście minut. Sprawdzam czy jest miękkie. Jeśli tak doprawiam pieprzem i solą. W czasie kiedy mięso się smaży sparzam pomidory. Obieram je ze skórki i kroję na nieduże kawałki. Jak już mięso jest miękkie wrzucam je na patelnię . Tu trudno podać czas smażenia, gdyż to zależy od wodnistości pomidorów. Generalnie należy smażyć do czasu
apetytnapieczenie