pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu
kolorowotorcikowoprzyszłości, nie snuj planów a kajecik z teorią zawładnięcia światem włóż do szuflady”. Zdrobnienia. Następne cudo, które mnie doprowadza do amoku. W Krakowie jestem przyzwyczajona, że mamy pieniążki, chlebek, pomidorki, masełko i kiełbaskę. Wiem, dlaczego pani Wachowicz nie oglądam. Ona też co chwilę kląska i się robi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta
ladykitchenpostaw na gazie na malutkim ogniu), jajko gotuj na małym gazie około 30-45 sekund. Ma się ściąć tylko białko, żółtko powinno pozostać płynne. Pieczywo posmaruj pastą, ułóż rukolę, pomidorka i na sam wierzch jajko w koszulce. Dopraw solą i pieprzem! Możesz skropić oliwą z oliwek! Smacznego! Buziaki!!! Dzień dobry! A może Dzień Smaczny?! ;-) Zapraszam na Facebooka smykWkuchni
SMYKWKUCHNIzielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę, paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów.Podstawą jest dobra kawa, koniecznie zaparzona
Chilli Czosnek i OliwaDziś kolejny przepis zaczerpnięty z fantastycznego bloga Lepszy smak. Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą. I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk:1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy2-3 łyżki
Kulinarne przygody Gatitygruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom. Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem. No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było do przerobienia. Ale był przepyszny więc
Symfonia Smakówkłopoty z oddychaniem hhehe ;)...http://www.youtube.com/watch?v=1MxxFQWBW20&list=PLS7jlUJi31NtSqgX4pJ4yafQwGIyDJvzVAle...trzeba szukać pozytywów w tej męce...i na nich się koncentrować...A co do składników to tak jak widać na zdjęciach: pomidorki, oliwki, cebula, feta i smażona na wodzie cukinia
NaKońcuJęzykawody sól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem
NaKońcuJęzykaplacki z pomidorami z greckiej wyspy Santorini. W wyniku bardzo korzystnych uwarunkowań środowiskowych - wulkanicznej gleby, dużej ilości słońca i braku wód gruntowych - Santorini szczyci się niezwykle smacznymi pomidorkami czereśniowymi, które stanowią podstawę do przygotowania tych placuszków, nazywanych w Grecji tomatokeftedes. Miejscowi jedzą je na przekąskę (meze) w towarzystwie szklaneczki ouzo, ale Wam polecam je jako prosty, wegetariański obiad (z pominięciem
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości, 1/2 główki kapusty
Wyprawy kulinarnektórą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków
Wyprawy kulinarneużyć tylko jednej sałaty, np. rukoli, roszponki, czy zwykłej sałaty masłowej. Sałatę rozłożyłem na całej powierzchni talerzy, na których miałem zaserwować bagietkę. Na sałacie wysypałem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe i całość bardzo delikatnie posoliłem. Do szklanki wycisnąłem sok z połowy cytryny i dodałem do niego około 3 łyżek oliwy z oliwek, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i szczyptę
Wyprawy kulinarnezarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką suszonego rozmarynu oraz łyżeczką suszonego tymianku i smażyłem na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym dodałem pomidorki koktajlowe, pozostawiając sobie kilka sztuk pomidorów do dekoracji gotowej potrawy. Całość przyprawiłem również dość sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Po kolejnych 2 minutach smażenia
Wyprawy kulinarneCzas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą i pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę
Kolizje Smakówtysięcznej historii w świecie śródziemnomorskim, dlatego postanowiłam podzielić się z wami kilkoma ciekawostkami, które znalazłam na jego temat. Jeżeli szukacie szparagowych przepisów może zainteresuje was przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni lub spaghetti z pesto szparagowym. Skąd się wziął szparag? Szparag jest byliną o śródziemnomorskim rodowodzie. Podobno pochodzi z terytoriów okalających Morze Śródziemne od wschodu oraz z Azji
Chilli Czosnek i Oliwa