oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne.Składniki:garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy na pół1/2 awokado, kroimy w kostkę garść prażonych pestek słonecznika oliwa z oliwek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą. Gotowe
Mango Papajaindyka-3 duże jabłka Szara Reneta-świeży tymianek-przyprawa Kamis – młynek Przyprawa do kurczaka-glassa di soia Ponti-oliwa z oliwek Olitalia-garść sałatki- u mnie rukola, botwinka,pomidorek koktajlowyZabieramy się za grillowanie. Do tej operacji użyłam patelni grillowej marki Florina z kolekcji Gardino A nawiasem mówiąc w moim ulubionym śliwkowym kolorze, z licencjonowaną
Z Kuchni Do Kuchniużyłam pokrojonych w kostkę piersi z kurczaka.Dalej mamy ryż, też po indyjsku, przepis z tego samego źródła co kurczak.W roli przedstawicielki europy wystąpiła sałatka z pomidorów. Małe pomidorki różnej maści z kroplą octu winnego, szyptą morskiej soli i kolorowego pieprzu i paroma piórkami cebuli cukrowej.And the last but not least Mango Lassi, tak pyszne, że aż pisane z dużej
Z butelką mleczka w tlemiarę równych części30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę30 g cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 szalotka, pokrojona w piórka2 suszone pomidorki, pocięte w paski40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki10 g przecieru z pomidorów200 ml octu z czerwonego winagałązka rozmarynu10 g cukru brązowego Muscovado10 g rodzynek sułtańskich5 g orzeszków Pini
My Culinary ArtKroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności jak duży pomidor. Montujemy maszynkę do mielenia (ja na szczęście mam elektryczną, więc migiem idzie i bez wysiłku) i mielimy nasze piękne pomidorki :) Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu. Nie każdemu taki sposób odpowiada, gdyż powstały przecier ma pesteczki i drobinki skórek. Do picia, jako
Codzienna kuchnia niecodziennaKultura tapas, to jedna z tych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio
Food Squaremiksujemy.Na patelni rozgrzewamy olej.Paski mięsa moczymy w cieście i smażymydo zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.Smacznego
Maminek kulinarnynastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie
Maminek kulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję.Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek
Smakowity Blog Kulinarnybędzie to. I miałam rację! Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów. Czas przygotowania:80 minut Składniki:2 kg zielonych pomidorów,1 pomarańcza,3 łyżki
SzczyptaSmaQmasło z odrobina oleju smakowego (bazylia,czosnek,pomidor)- szpinak solę i pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze -- tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu - na szpinaku kładę przygotowany ziemniak ma chrupiącą skórkę, ciągnącą się ser a jajko w środku jest półpłynne -- podaję go z łyżką śmietany - szybko znika
Basia w kuchni