Kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności jak duży pomidor. Montujemy maszynkę do mielenia (ja na szczęście mam elektryczną, więc migiem idzie i bez wysiłku) i mielimy nasze piękne pomidorki :) Całe, ze skórką, która jest niemal nie wyczuwalna po zmieleniu. Nie każdemu taki sposób odpowiada, gdyż powstały przecier ma pesteczki i drobinki skórek. Do picia, jako
Codzienna kuchnia niecodziennaKultura tapas, to jedna z tych rzeczy, za które kocham Hiszpanię. Każdego wieczoru ze swoimi amigos (przyjaciółmi) udajesz się do ulubionego tapas baru w swoim barrio
Food Squaremiksujemy.Na patelni rozgrzewamy olej.Paski mięsa moczymy w cieście i smażymydo zrumienienia. Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.Smacznego
Maminek kulinarnynastrój domowej kuchni. Z tej okazji zamiast tortu przygotowaliśmy koreczki na melonie.( pomysł podpowiedziany przez Beatkę B. którą serdecznie pozdrawiamy) Składniki:-melon lub arbuz-papryka-pomidorki koktajlowe-winogrona-śliwki-salami-kabanosy-sery Melonowi dla utworzenia podstawy odcinamy spód bez naruszania miąższu.Ustawiamy go na talerzu.Wędliny, sery, warzywa i owoce kroimy dowolnie
Maminek kulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję.Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami bazylii i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1/2 ciabatty1 ząbek czosnku4 fileciki anchoisoliwa extra vergine3 łyżki octu balsamicznego800 g dojrzałych pomidorków koktajlowych1/2 pęczka dymki1/2 pęczka świeżej bazylii1 łyżka kaparów200 g grillowanych czerwonych papryk w oliwie30 g sera fetaPrzygotowanie:Kroimy kromki ciabatty o grubości 2 cm i podgrzewamy je na patelni do grillowania, aż będą przypieczone z obu stron. Do malaksera lub kielicha blendera wkładamy obrany czosnek
Smakowity Blog Kulinarnybędzie to. I miałam rację! Zupa jest przepyszna! Upieczona papryka jest przyjemnie słodkawa, tak samo zresztą, jak pieczony czosnek (w oryginale był tylko podsmażony na oliwie). Do tego pomidorki, bazylia - i cudo gotowe. Maggie do swojej zupy dodała mascarpone, ja swoją tylko upstrzyłam kleksem kremówki. Oryginał z pewnością jest wyborny, ale moja wersja zachwyciła i mnie, i C. Dość gęsta
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat: rozmaryn i oliwki, czerwona cebula czy też pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na smażone zielone pomidory... i pyszną konfiturę. Konfitura bardzo oryginalna i pyszna. Znakomita do kanapek, tostów, serów i deserów. Czas przygotowania:80 minut Składniki:2 kg zielonych pomidorów,1 pomarańcza,3 łyżki
SzczyptaSmaQmasło z odrobina oleju smakowego (bazylia,czosnek,pomidor)- szpinak solę i pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze -- tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu - na szpinaku kładę przygotowany ziemniak ma chrupiącą skórkę, ciągnącą się ser a jajko w środku jest półpłynne -- podaję go z łyżką śmietany - szybko znika
Basia w kuchniWczoraj pokazywałam kluski rzymskie z pomidorkami i świeżą bazylią (klik), dziś wersja bardziej sycąca z boczkiem, cebulką oraz rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a boczek i cebulka aż się prosi o ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka cebula i chrupiący boczek rozpływają się w ustach. Kluski
Basia w kuchniSezam z oliwą i czosnkiem zmiksować blenderem. Następnie również za pomocą blendera zmiksować cieciorkę. Wszystko razem połączyć, dodać sok z limonki. Przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz zblendować. Pomidorki pokroić na bardzo bardzo małe kawałki, dołączyć do pasty.Jeżeli pasta jest za gęsta, czyli blender nie daje rady z rozdrabnianiem dolewamy odrobinę wody, w której gotowała się cieciorka. Gotowe
pieprzny smaczekstartego korzenia imbiru1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoniłyżeczka cukrułyżeczka oreganooliwa z oliwekPodsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować.Podajemy
kuchcikowniarazu zakręcamy. dodatki:30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie 10 pomidorków koktajlowychWykonanie:Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do kurczaka. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki
Z Majeczką w kuchni