pomidorki - 2000 przepisów (strona:104/134)

Keks winny z czym tylko chcecie. 148

żółty, 4 grube plastry w kostkę pokrojone -cztery parówki, pokrojone wzdłuż na ćwiartki i potem kostkę -kilka oliwek zielonych posiekanych -kilka posiekanych płatów papryki konserwowej -kilka glazurowanych suszonych pomidorków, posiekanych Jajka ubijamy na puszystą masę, miksując dodajemy olej i musztardę oraz posiekane zioła. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem oraz cebulą. Miksujemy, wrzucamy wszystkie dodatki i mieszamy

BaRepas
Turecka sałatka z ciecierzycy (Nohut Salatasi) 203

Pożywna turecka sałatka na bazie ciecierzycy, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetna na lekki obiad lub kolację. Składniki: puszka ciecierzycy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 10 oliwek czarnych bez pestek 100 g sera feta na sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka kuminu łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne garść

wyzwania kuchenne
Sałatka z makaronem 116

makaron, pokroić składniki, polać sporą ilością oliwy z oliwek i odpowiednio doprawić. składniki na 4 porcje 500 g makaronu 20 dag dowolnej wędliny 15 dag zielonych oliwek 20 dag pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory i oliwki kroimy na połówki,wędlinę w kostkę.Wszystko polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej

Smakowite Dania
Warzywna frittata z makaronem 245

minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy  ketchup. :) Smacznego

Kuchnia Ellie
Terrina twarogowa 220

plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z blogu Kotlet.tv

Ala piecze i gotuje
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 128

drugą stronę. Warto od czasu do czasu zaglądać i sprawdzać, czy są już zarumienione i chrupiące. Podawaj z sosem sojowym, pastą wasali , sosem chili oraz awokado i pomidorkami - z czym tylko lubisz

Roślinna - blog wegański
Sałatka z wiejskim serkiem ziarnistym . 298

kiszonych ogórek zielony 2 serki wiejskie szczypiorek 1 mała cebula sól, grubo mielony pieprz WYKONANIE:  sałatę rwiemy na części,  ogórki zielony i  kiszone tniemy na półkrążki, pomidorki na ćwiartki,  cebulę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek cienko  serek mieszamy z solą i grubo mielonym pieprzem, wszystko razem mieszamy i gotowe

Kuchnia Beaty
Mój ulubiony makaron: wariacja na temat aglio olio 152

papryczka chilli 2 duże ząbki czosnku         i tu się kończą podobieństwa do aglio olio bazylia garść słonecznika Opcjonalnie: suszone pomidory lub świeże pomidorki cherry Makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie.   Na suchej patelni prażymy słonecznik, po uprażeniu przesypujemy do miseczki - użyjemy go ciut później. Kroimy w drobną kostkę papryczkę chilli

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

restauracji we czwórkę (a w zasadzie szóstkę, jeśli liczyć dzieci ;)), więc i paru rzeczy udało nam się spróbować. Przystawki  Caprese z mozarellą, pomidorami i bazylią - sałatka jak sałatka, pomidorki koktajlowe, małe kulki mozarelli, sos balsamiczny - dobra, ale bardzo niewielka porcja; koszt: 26 zł   Rumiane pierożki z gęsiną podane z bukietem sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 183

minutach wyciągnij nadzienie, polej sosem. Kurczaka podziel na części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką

Moja Delicja
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 319

boczku, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki 1×400 g krojonych pomidorów w puszce 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki śmietany/jogurtu duża garść posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 100 g mozzarelli, pokrojonej w plasterki lub startej (lub więcej

karmelowy
Faszerowane awokado 221

ryby w sosie. Całość przyprawiamy odrobiną ostrej papryki. Jemy łyżką nabierając miąższ awokado wraz z rybą. Do takiego awokado polecam lekką sałatkę (u mnie garść mieszanki sałat z kilkoma pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą cytrynową). Smacznego

Zawsze głodna!
Makaron razowy ze szpinakiem i serem pleśniwym 127

najbardziej się nim delektujemy, i tak któregoś dnia wyszedł z niego obiad  :) Składniki: Makaron razowy Szpinak Ser pleśniowy niebieski 2 ząbki czosnku masło klarowane sól pieprz 3 pomidorki Wykonanie: Makaron gotujemy al dente.. Szpinak przesmażamy na maśle klarowanym, doprawiamy solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dodajemy ser pleśniowy i chwilę podgrzewamy aż się stopi. Podajemy

W kuchennej krainie
Ogród po powrocie 121

POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU   1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól, pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy

les mirabelles
Króliczki z pomidorów - dekoracja potraw 174

Ostatnimi czasy zaniedbała trochę temat dekoracji potraw, dlatego dziś sympatyczne króliczki. Wystarczą nam podłużne pomidorki, którym w pozycji leżącej ścinamy kawałek z którego wycinamy uszy. Na głowie króliczków nacinamy skórkę i wkładamy uszy. Oczy robimy z ziela angielskiego albo z ziarenek pieprzu. Więcej dekoracji znajdziesz  tutaj

Jadło i czytadło