pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:19/67)

Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 224

starte lub pokrojone w kosteczkę)2 łyżki zmielonego siemienia lnianego5 łyżek ksylitolu50g daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)50g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)50g żurawiny, rodzynek, owoców gojiolejek migdałowy lub pomarańczowy garść płatków migdałowych Sposób przygotowania Krok 1Mak zalać wodą i mlekiem. Gotować kilka minut ciągle mieszając. Dodać ksylitol, połowę daktyli i siemię lniane. Wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić

CoolinarniePL
Ciasto kubusiowe 221

modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)Składniki:Biszkopt (blaszka 24x36cm):4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo:2 opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych

Kuchnia domowa Ani
Koktajl kokosowy z mango, bananami 220

owoców i mleczka kokosowego. Koktajl jest dosyć gęsty, jeżeli wolimy rzadszy można dodać więcej mleczka kokosowego lub po prostu wody.składniki1 mango1 bananok 200 ml mleczka kokosowego1/2 łyżeczki wody pomarańczowej (opcjonalnie)przygotowanieowoce obrać, zmiksować z mleczkiem kokosowym i wodą pomarańczową. Smacznego

Stare Gary
Babka drożdżowa 212

masła,500 g mąki,50 g świeżych drożdży,6 żółtek jaj M,300 ml mleka,2 łyżeczki cukru waniliowego,100 g cukru,1 garść suszonej żurawiny,2 łyżki skórki pomarańczowej,2 łyżki oliwy z oliwek. Białka jaj wykorzystałam do zrobienia keksa, przepis tutaj. Przygotowanie:  Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze(...)mikserem na wolnych obrotach. Ciasto nie może być twarde, musi być elastyczne. Po naciśnięciu ciasta powinno wrócić do swojego wcześniejszego kształtu. Na końcu dodajemy żurawinę obtoczoną w mące, skórkę pomarańczową i oliwę. Zagniatamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do foremki do babki, wcześniej wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wierzch babki smarujemy roztrzepanym jajkiem (odlałam sobie przy rozdzielaniu jajek 2 łyżeczki

Aga w kuchni
PSTRĄG PIECZONY Z WARZYWAMI 237

pstrągi patroszone2 łyżeczki masła2 ząbki czosnkusok z cytryny4 plasterki cytrynygałązki świeżego tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzDODATKOWO:500-600 g ziemniaków (użyłam młodych)0,5 czerwonej papryki0,5 pomarańczowej papryki3 małe czerwone cebulki6 ząbków czosnkukilka gałązek tymianku (może być suszony)sólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE:WARZYWA:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Dużą blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wyłóż(...)folią aluminiową.Warzywa dokładnie umyj, ziemniaczki dodatkowo wyszoruj pod wodą. Ziemniaki i cebulę pokrój na ćwiartki. Paprykę czerwoną i pomarańczową pokrój w kostkę.Na blachę przełoż kawałki ziemniaków, cebuli, papryki oraz ząbki czosnku w łupinkach. Zalej całość lekko oliwą z oliwek (około 3-5 łyżek), posól i popieprz do smaku, posyp tymiankiem (świeżym lub suszonym).Wstaw warzywa

Słodko-Słony Świat Ilony
Serwetniki słodkie kurki 219

fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka daktylowo – kokosowe 194

cukier puder – 150 g– wiórki kokosowe – ok. 80-100 g– miękkie masło – 60 g– suszone daktyle bez pestek – 60 g– sok pomarańczowy – 1 łyżka– jajko – 1 małe– cukier wanilinowy – 1 łyżka– sól – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Daktyle drobno kroimy.Mieszamy z mąką oraz 2 łyżkami kokosu.Mas(...)kroimy na plasterki (ok. 1 cm )Delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 20 min w 180 st. C.Z pozostałego cukru pudru pudru i soku pomarańczowego robimy lukier.Upieczone ciasteczka maczamy po bokach w lukrze i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych

Ostra na Słodko
Marchewkowe rogaliki 139

podżerać leniuchując w domowym zaciszu!Uwaga : znikają błyskawicznie ;) SKŁADNIKI :* marchew ( soczysta ) – 250 g * masło – 180 g * mąka pszenna – 1,5 szkl * cukier – 4 łyżki * olejek pomarańczowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* dżem brzoskwiniowy – ok. 150 g * cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.Dodajemy odrobinę(...)olejku pomarańczowego.Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).Wycinamy trójkąty średniej wielkości.Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Gotowe

Ostra na Słodko
Tęczowy Sernik na Zimno 443

nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy. Na  dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką.Moje posty

Słodka Strona
Zupa dyniowa z imbirem 207

Październik to miesiąc kojarzący mi się z pięknymi pomarańczowymi dyniami. Widać je niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Przybierają fantazyjne kształty, są małe i wielkie, mocno pomarańczowe i blade, miejscami zielonkawe. Po prostu piękne i urokliwe :) Możemy z nich przygotowywać wiele smacznych potraw, albo dekorować mieszkanie. Ile w nas fantazji, tyle sposobów

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka Świąteczna z żurawiną 330

Pyszna Szynka Świąteczna z żurawiną:Pieczone mięsa jak szynka, łopatka, czy boczek goszczą na naszym świątecznym stole można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Boże Narodzenie - galeria 948

BrazyliankaKeks na białkachKruche babeczki z makiemCiasteczka pomarańczoweKostka kokosowa Cynamonowe ciasteczkaRogaliki budynioweMakowo kokosoweKuleczki śliwkoweTort makowo kawowyCiasteczka z maszynkiPiernik staropolskiTort piernikowyCiasteczka z kremem karpatkowymKokosankiCzerwononose rudolfyPierniczki z marcepanemCiasteczka misieBarszcz

Ala piecze i gotuje
Chałka 3 232

blogu mam już przepis na dwie chałki, dzisiaj pokażę Wam trzeci. Oczywiście równie pyszny, z dużą ilością kruszonki, czyli tak jak lubię. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawił, że w domu zapachniało świętami. Tak tak, to już niedługo ! :) Chałka najlepsza jest jeszcze ciepła, ze szklanką mleka wręcz idealna ! Moja nie zdążyła ostygnąć, jak ponad połowy już nie było :) Składniki (chałka

charlotte gotuje
Ciasto i babeczki marchewkowe 213

piec około 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić.Polewa:50 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru200 g serka Philadelphiaorzechy włoskie, cynamon i skórka pomarańczowa do dekoracjiW misie miksera utrzeć masło do białości. Następnie dodawać powoli cukier puder, cały czas ucierając. Po łyżce dodawać serek Philadelphia, nie przerywając miksowania. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i równomiernie rozsmarować. Udekorować połówkami(...)orzechów włoskich i posypać świeżo otartą skórką pomarańczową i cynamonem. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jeśli tylko dotrwa do tego czasu

Food Square
Kopytka 212

troszkę pofantazjujemy.   Z przygotowanego ciasta odbieramy do osobnej miseczki 1/5.Dodajemy zmieloną marchewkę, po 3 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej orazpół łyżeczki słodkiej papryki.Zagniatamy i uzyskujemy piękny, pomarańczowy kolor.Uwaga:Stolnicę posypujemy mąką ziemniaczaną, co bardzo ułatwia formowanie.Na białe ciasto nakładamy wałeczek ciasta marchewkowego, zwijamy w rulon i kroimy.   W międzyczasie smażymy skwareczki z cebulką(...)tłuszczykiem, posypujemy skwarkami i delektujemy sięsmakiem.   Inna wersja to jajeczka. W porcje białego ciasta wkładamy ciasto marchewkowe i formujemy jajka.   Jeszcze inna forma to pomarańczowe frytki z ciasta marchewkowego.   Każdą formę kopytek gotujemy identycznie.Smacznego

Maminek kulinarny