Czekoladowe naleśniki* z ricottą** i pomarańczą *z rozpuszczoną czekoladą, kakao**ze stratą skórką pomarańczową i aromatem pomarańczowym Te naleśniki można by zjeść bez żadnych dodatków,oprószone jedynie cukrem pudrem, z dodatkami to już niebo
More food, love and dreamspszennej* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 1/2 szklanki cukru* 2 łyżeczki makuskładniki mokre* 2 jajka* 2/3 szklanki mleka* 0,5 szklanki oleju* sok wyciśnięty z połowy cytrynydodatkowo* skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu cukrowegoSposób wykonaniaW jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim mokre, następnie szybko połączyć składniki suche z mokrymi.Foremki napełnić do 3/4 wysokości, po napełnieniu do połowy(...)każdej włożyć kawałek skórki pomarańczowej.Piec w temp 180 stopni, ok. 25 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
Mix smakuzwiązku z tym, że ją tak zachwycił był obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości. składniki* 1 l soki jabłkowego* 1 litr soku pomarańczowego* 1/2 dużego jabłka* 3 plastry pomarańczy* 1 plaster cytryny * 2 laski kory cynamonu* 3-4 goździki* 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego * 2 gwiazdki anyżu* 2-3 łyżeczki miody Sposób wykonania(...)garnka wlać sok jabłkowy i pomarańczowy, dodać plastry pomarańczy i plaster cytryny (obrane ze skóry i białej otoczki), jabłko pokrojone w cząstki, przyprawy, miód i podgrzewać na średnim ogniu tak aby się powoli grzało do uzyskania temperatury ok. 90°C, a w każdym razie nie dopuścić do zagotowania.Po podgrzaniu podawać w szklankach z pół lub ćwierć plasterkami świeżej pomarańczy
Mix smakuwykonałam jakiekolwiek ciasto na zimno i to był strzał w dziesiątkę!Składniki:200g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wodykilka kropli aromatu pomarańczowego Sposób przygotowania:Żelatynę rozpuścić w wrzącej wodzie i odczekać, aż się ostudzi. Do miski wlewamy jogurt, cukier, ostudzoną żelatynę i aromat pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do miseczki
Truskawkowa Fiestabrzoskwiniowegow wersji truskawkowej, zmiksujcie rozmrożone truskawki z odrobiną cukru lub dodajcie nektar truskawkowy (taki drink nazywa się Rossini)możecie też wymieszaj brzoskwinie pół na pół ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym lub dodać sam sok pomarańczowyw tym roku wypróbuję dwie nowe wersje - z sokiem mandarynkowym (Puccini) i sokiem z granatu (Tintorretto)A Wy czym będziecie wznosić toast w Sylwestra?***Podoba
Chilli Czosnek i Oliwarainbow cake)Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladowąTorcik czekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto
Kulinarne przygody Gatitysobie wypić coś niskoalkoholowego. To jedna z moich propozycji.Składniki:250 ml soku pomarańczowego25 ml syropu waniliowego30 ml soku z cytryny 25 ml curacaokostki loduPrzygotowanie:Do shaker wlać sok pomarańczowy, syrop waniliowy, sok z cytryny i energicznie potrząsnąć.Do szklanki wsypać 8 kostek lodu. Przelać sok z shakera i małym strumieniem wlać curacao. Szklankę zakręcić nie odrywając od stołu, żeby
Ala piecze i gotujepozostawić na ogniu, aż sok zgęstnieje (ma go pozostać niewielka ilość). Dodać następnie wódkę. Stopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Ostudzić i dodać 3 żółtka, sok pomarańczowy wymieszany z wódką i startą skórkę pomarańczową.Następnie należy ubić białka (och ta najgorsza część jak się nie ma robota) z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do czekolady i wymieszać
Smaki Brazyliipomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora- mała główka czosnku- 2 liście laurowe- 1,5 łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 4 łyżki białego wytrawnego wina- 2 łyżeczki cukru- posiekana natka pietruszki Rano nastawiłam do gotowania wywar rybno – warzywny. Miałam porcję „rybną” akurat na zupę. Po godzinie dodałam(...)oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę z umytej i wyparzonej pomarańczy. Pokroiłam paprykę i pomidory. Gdy cebula się zeszkliła dodałam skórkę pomarańczową, wino, paprykę i pomidory. Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut.Ryby pokroiłam w dość
mojewypiekiinietylkozimową scenerią. Składniki: - 7 niedużych jaj- 2 szklanki mąki ziemniaczanej- 1 szklanka drobnego cukru- 210g masła- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka rumu- cukier waniliowy- esencja waniliowa- skórka pomarańczowa- cukier puder do posypania Całe jajka wbić do miski i dokładnie ubić robotem. Ubijając dodawać, małymi porcjami, cukier z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy(...)jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć, na najniższych obrotach robota lub – mieszając łyżką. Dużą formę babkową z kominkiem wysmarować dokładnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoMasa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy(...)odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić
mojewypiekiinietylkoprzez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji. Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula- 2 średnie główki czosnku- 2 papryki – czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa- po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej- zielona cebulka- wino ryżowe Mirin- sól, pieprz
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 250g margaryny- ½ szklanki wody- 2 niepełne szklanki cukru- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cappuccino- 4 jajka- 2 szklanki mąki tortowej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja rumowa- ekstrakt pomarańczowy- 50g ryżu preparowanegoDodatkowo:- uprażone wiórki kokosowe do posypania ciasta Do większego garnka (zrobimy w nim potem ciasto) dodajemy wszystkie składniki na polewę – margarynę, wodę, cukier, kakao, cappuccino. Podgrzewamy(...)wystudzonej polewy. Do pozostałej (w garnku) dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po ubiciu białek miksujemy dodane żółtka z masą kakaową, skrapiając esencją rumową i ekstraktem pomarańczowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Ubitą pianę z białek dodajemy w dwóch porcjach delikatnie mieszając. Na samym końcu wsypujemy ryż preparowany – ponownie delikatnie mieszamy
mojewypiekiinietylkowina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem(...)porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę. Do ubitej śmietanki dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do worka cukierniczego lub torebki foliowej z tylką i napełniamy z obu stron
mojewypiekiinietylkotrzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej (…) skórki pomarańczowej”. Pamiętam ucieranie maku w makutrze przez moją Mamę. Zresztą
mojewypiekiinietylko