sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około(...)bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa) 2 małe jajka 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% 70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki Dno tortownicy
Moje domowe kucharzenieminut + marynowanie Składniki : 1 filet z sandacza ( ze skórą)* 4 łyżki oleju słonecznikowego 5 dag masła ( 1/4 kostki) 1/ 2 cytryny 1/4 soczystej pomarańczy 1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 listek Kafiru 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego sól mąka do oprószenia Sandacza oczyścić ( sprawdzic czy nie zostały łuski lub ości). Przygotować marynatę z soku(...)cytryny, skórki pomarańczowej ( otartej i kandyzowanej),soku z pomarańczy, oleju ( 2 łyżki ), połowy pieprzu i szczypty soli. Dobrze wymieszać i zalać marynatą filet. Zostawić na godzinę w marynacie . Wyjąć. Marynatę obetrzeć . Sandacza osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Podzielić na porcje ( u mnie wyszły 3). Posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Rozgrzać na patelni pozostały olej
Buniabaje w kuchniCukiniowe szaleństwo trwa!Jeżeli nie próbowaliście jej jeszcze w wersji deserowej, koniecznie musicie przetestować przepis na dżem z cukinii z pomarańczową nutą. Mmmmm........ zaskakująco pyszny! Dżem z cukinii z pomarańczą Składniki: 2 kg cukinii (startej na tarce o grubych oczkach lub pokrojonej w kostkę - obranej, bez nasion) 2 galaretki pomarańczowe 1 pomarańcza 250 g cukru zapach(...)pomarańczowy sok z 1 cytryny Cukienie obrać, oczyścic z nasion i zetrzec na tarce.Włożyć do garnka i gotować ok godziny, aż zupełnie zmieknie. Pomarańczę wyparzyć, skórkę zetrzeć na tarce dodając do cukinii, z reszty usunąć białą część, pestki i również dodać do gotującej się cukinii, podobnie jak cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyczarowałam nie tylko deser (na bazie orange curd), ale także danie główne i dodatek do niego. Przepisy po kolei zamieszczać będę na blogu, a tymczasem zapraszam na przepyszny krem pomarańczowy, czyli... Orange curd porcja na 1 słoiczek o pojemności ok. 350 ml Należy przygotować: 6 żółtek 4 pomarańcze: skórka i sok (mne wyszła pełna szklanka - 250 ml) 1,5 szklanki(...)pełni zadowolona, dlatego polecam go serdecznie :) Jeśli wiecie, że gorzkawy posmak może nie przypaść Wam do gustu i wolelibyście go uniknąć, jest na to prosta rada. Mniej skórki pomarańczowej. Mnie zależało właśnie na takim efekcie, jednak nie każdy musi go lubić. Można wtedy zmniejszyć ilość skórki co najmniej o połowę lub dodać skórkę otartą tylko z jednej pomarańczy. Krem będzie
Ratunku obiadEnglish Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy, kisiel i cynamon i zagotowałam na średnim ogniu. Następnie zmniejszyłam ogień do małego i podgrzewałam przez około 3 minuty, aż masa zgęstniała. Przełożyłam ją do blendera, zmiksowałam na gładką masę. W średniej misce wymieszałam
karmelowydodałam swoje trzy grosze w przepisie i go troszkę zmieniłam :) To ciasto piekłam pierwszy raz jak wyszło oceńcie sami, w smaku pyszne :) Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar Zapraszam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mąki(...)mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki tortowej 200 g masła Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem Konfitura pomarańczowa Eterno 4 galaretki czerwone lub zielone 1 litr przegotowanej wody Blaszka 25/32 cm Wykonanie biszkoptu : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych(...)awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem
Czerwień i błękitkakao 100 g kremowego serka typu Philadelphia 100 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka likieru pomarańczowego ( Cointreau ) 180 ml wody Trufle czekoladowe: 120 g czekolady, min. 70% kakao 60 ml kremówki 36 % 30 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru pomarańczowego ( Cointreau ) kakao(...)wodnej rozpuść czekoladę. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej
Food Squaregłowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały pyszne ciasteczka , bardzo świąteczne , miękkie . I mimo ,że z podanych proporcji powstała całkiem pokaźna ilość pierniczków , to wątpię czy do świąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec maksymalnie 10 min w 170'C Ciasteczka wystarczy posypać cukrem pudrem , można również oblać polewa czekoladową. Ja natomiast dla wzmocnienia pomarańczowego smaku oblałam je lukrem. W tym celu należy zrobić gęsty lukier , tak jak w tym przepisie ( KLIK ) Następnie do 2 czubatych łyżek gęstego lukru dodajemy 3 - 4 łyżki
Malinowa Kawiarenkazakochała się cała moja Rodzina dosłownie od pierwszych kęsów - są genialne! Mięciutkie od razu po upieczeniu, obłędnie pachną skórką pomarańczową i cytrynową oraz przyprawą korzenną. Rozpływają się w ustach i nie można się do nich oderwać :) I tak łatwo się(...)orzecha włoskiego i... piec! :) W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się po domu podczas pieczenia pierniczków, był magiczny, a ich smak... poezja... Oprócz tradycyjnych, równie przepysznych pierniczków
Słodko-Słony Świat IlonyDziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Pewnie niektórzy z Was są zdziwieni, że tego typu przepis pojawia się w grudniu. Osobiście uwielbiam lody o każdej porze roku i muszę przyznać, że zgadzam się ze stwierdzeniem lekarzy, że właśnie teraz są dla nas o wiele zdrowsze. Brak znaczących różnic temperatur powoduje, że delektując się(...)gałek) około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka) 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do podania: rożki do lodów lub pucharki Przygotowanie: Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne
Słodkie okruszkiUwielbiam dynię i dyniowe przysmaki. Kiedy w wyzwaniu Mocnej Grupy Blogerów pojawił się więc temat koloru pomarańczowego, od razu wiedziałam jakie warzywo stanie się głównym tematem posta realizującego wyzwanie. Dynia jest niezwykle pożywna i zdrowa, w naszej kulturze nieco demonizowana, co jest bardzo zaskakujące, bo to w końcu warzywo jak każde inne (Słowianie w czasie dziadów drążyli rzepę i jakoś(...)wyjmujemy z formy, żeby odparowało. Smacznego! Post powstał w ramach jesiennego wyzwania blogowego Mocnej Grupy Blogerów , o którym więcej możecie przeczytać TUTAJ . W tym tygodniu tematem przewodnim był kolor pomarańczowy . Cóż więc jesienią jest bardziej pomarańczowe od dyni? Jeśli ktoś odpowiedział mar ch ewka, nie ch się nie martwi, posta ram się niedługo wrzucić także coś marchewkowego
Przepysznik - BLW i nie tylkopodstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób(...)trzcinowego szczypta soli morskiej Masa: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki waniliowego ryżowego mleka ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 2 łyżki pomarańczowego likieru (lub skórka starta z ½ pomarańczy) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka waniliowego budyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć
Roślinna - blog wegańskipiecz 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. (Więcej rad o tym, jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj: biszkopt idealny ). Galaretka pomarańczowa: 2 saszetki galaretek pomarańczowych (na 0,5 l wody każda) 750 ml wrzątku 2-3 słodkie pomarańcze Pomarańcze podziel na cząstki i oddziel w miarę możliwości od białych błonek. Galaretki rozprowadź(...)galaretka zacznie tężeć , wylej ją na upieczony biszkopt, a następnie poukładaj równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta
Food Square