Podając ją na stół zyskasz uznanie w oczach wszystkich stołowników. Gwarantuję Ci, że wszyscy sałatką się zainteresują:) Polecam:) Przepis z bardzo ciekawego bloga "Lubię gotować" . Składniki: pół melona o pomarańczowym miąższu; pół melona o zielonym miąższu; rukola (około pół paczki); pół sera feta; 1 awokado; 1 czerwona cebula; garść liści mięty; Na płaski duży talerz wyłożyć rukolę. Z melonów wykroić
In my kitchenlekkostrawna , ma właściwości antywirusowe , zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (świetna na katar!) odkwasza organizm (podobnie jak kasza gryczana) zawiera krzemionkę (zbawienny wpływ na paznokcie, skórę oraz włosy i metabolizm) Pomarańczowy pudding (1 porcja): - 50g kaszy jaglanej - 1/3 szklanki mleka roślinnego (opcjonalnie krowie) - pół pomarańczy - pół centymetra kłącza imbiru lub pół łyżeczki mielonego - pół łyżeczki cynamonu - szczypta kardamonu - łyżka syropu
Pland based filleRedukujemy zmieszany z cukrem sok z pomarańczy. Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy. Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem
SzczyptaSmaQkolorowych cukierków landrynek, czy też z karmelków. Pierniczki Lebkuchen – to tradycyjne niemieckie pierniczki oblane lukrem cytrynowym równoważący słodycz miodu, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. Świąteczne pierniczki – Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Piernikowe serca z lukrem królewskim – jak ozdobić pierniczki śnieżnobiałym lukrem z białka, cukru pudru i soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam przykładowe przepisy z poszczególnych rozdziałow. Niektóre nazwy rozbrajają :) kuchnia biało-kremowa ( Bezowe owieczki czyli chmurki na talerzyku) kuchnia żółto-pomarańczowa (Brzoskwiniowe słoneczniki, czyli lato na […] Artykuł Cecylka Knedelek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmiodu 100 g marcepanu (najlepiej domowy) 200 g migdałów (150 +50), podprażonych na suchej patelni 150 g orzechów włoskich (100+50), podprażonych na suchej patelni 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Na ciasto : · 3,5 szklanki mąki · 225 g masła w temp. pokojowej
Bazując na smakuniego lukru białego. Za jasny kolor zmieniamy przez dodanie większej ilości barwnika. Barwniki w proszku bez problemu można mieszać – niebieski z żółtym dadzą zielony, żółty z czerwonym –pomarańczowy, czerwony z niebieskim – fiolet. Lepiej mieć jednak więcej kolorów do wykorzystanie niż tylko podstawowe niebieski, czerwony i żółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest bardziej sztuczna , druga bardziej słoneczna
Karo in the Kitchenpochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego
mojewypiekiinietylkodźwięk, który wydaje przy pierwszy uderzeniu łyżeczką - melodia dla zmysłów. Mój doprawiłam lekko korzennie, kusi więc aromatem cynamonu i innych jesiennych przypraw. Do tego ma obezwładniający wręcz, intensywnie pomarańczowy kolor. Czy można mu się oprzeć...? Ja nie potrafię. Dyniowy creme brulee Składniki: (na 7 porcji) 150 g musu z dyni 4 żółtka 50 g cukru 400 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDodać resztę składników i zmiksować. Kokilkę do sufletów wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w mikrofali 2-2,5 minuty na najwyższej mocy. Podawać z serkiem kremowym wymieszanym z sokiem pomarańczowym. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru
Maślane ciasteczkoprzez noc w lodówce. Następnego dnia konsumowaliśmy go ze smakiem. Polecam też inne moje przepisy na serniki bez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno z galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusiałam się namęczyć aby ją rozkroić. Jak dotąd jeszcze nie próbowałam tego gatunku dyni. Wydawałoby się, że każda dynia smakuje podobnie, a jednak nie. Ta dynia ma piękny, złoto pomarańczowy miąż, który w smaku jest słodki. Tego typu dynia nie należy do olbrzymów, Moja ważyła jakieś 3 kilogramy. Wykorzystałam ją w kilku przepisach, a jednym z nich jest ciasto dyniowo
codojedzeniaUwielbiam faszerowane warzywa, a najbardziej paprykę. Zawsze robiłam papryki te bardziej okrągłe a tym razem pokusiłam się o paprykę żółtą i pomarańczową taką podłużną. Szczerze przyznam, że choć ta papryka jest smaczna to zostanę wierna tej okrągłej. Jest wygodniejsza w użyciu i bardziej mi smakuje. Ale oczywiście Wy możecie uważać inaczej, wszak to kwestia gustu co wolimy a czego
Ewa w kuchni