pomarańczowa - 1000 przepisów (strona:29/67)

Tęczowy torcik z galaretek 612

dworze upały i nie mamy ochoty włączać piekarnika, proponuję  tęczowy torcik z galaretek . Na pewno spodoba się dzieciom. Składniki: 450 ml mleka 45 g żelatyny galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, poziomkowa, wiśniowa, z owoców leśnych Każdą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Żelatynę namaczamy w zimnym mleku. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją do momentu

Salonik smaków
Ciasto"Delicja" 154

proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka 2 galaretki pomarańczowe 1,5 szklanki wody Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach, zagotować w 1,5 szklanki wody. Gotować ok 7 minut, zestawić z ognia i dodać galaretkę dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu

Słodka Kraina Wypieków
Lody z kiwi i mięty 177

zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego  świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody 8 lub więcej łyżek cukru 4 kiwi 3 łyżki soku z limonki Wykonanie: Przygotować

Mama Gotuje
Truskawkowo pomarańczowe smoothie 159

Sezon na truskawki w pełni dlatego też należy z niego korzystać i cieszyć sie ich dostępnością oraz coraz niższą ceną. Dlatego też przedstawię wam dziś przepis na szybkie truskawkowo-pomarańczowe smoothie. Wykonuje się je błyskawicznie, ma świetny smak, a dodatkowego smaczku dodają liście mięty pieprzowej (która rośnie w moim ogródku) Możecie zastąpić je inną odmianą mięty jeśli ją posiadacie. Truskawkowe

Mr. Taste
TOSTY Z TWAROŻKIEM NA SŁODKO ( z truskawkami, miodem i orzechami ) 214

oliwek – 1 łyżka * serek „wiejski” – 2 łyżki * truskawki – 3-4 szt * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * orzechy włoskie – 1 garstka DODATKOWO: * sok pomarańczowy – 1 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pieczywo smarujemy oliwą, rumienimy na mocno rozgrzanej patelni z 2 stron, obok prażymy orzechy. Na tosty układamy serek „wiejski” , pokrojone truskawki, miód i prażone

Ostra na Słodko
Zupa krem z cukinii 251

Pomarańczową barwę nadała zupie marchewka.  Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb pszenny z młodym zielonym jęczmieniem na kefirze 157

wiosny stosowany przez wiele osób na odchudzanie a ja ? po co stosuję? Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta - karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek

Moje Małe Czarowanie
Mazurek z ajerkoniakiem i czarną porzeczką 217

Przed świętami podziwiałam na instagramie mazurkowe dzieła sztuki i chyba pozazdrościłam zabawy, bo zdecydowałam się na upieczenie drugiego mazurka w życiu. Pierwszym był pomarańczowy mazurek z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Szczerze mówiąc, nie pamiętam już jak smakował. W tym roku zrobiłam mazurka z żelką ajerkoniakową, również od Doroty , który na pewno zapadnie długo w mojej pamięci. Jest świetny. Jest

wcinaj to
Moje żółte super food czyli... 412

aromatycznym jest turmeron (max 30%), ar-turmeron (25%) i zingiberen (25%). Sprzężone diaryloheptanoidy (1,7-diarylo-hepta-1,6-dien-3,5-dion, np.  kurkumina ) są odpowiedzialne za pomarańczową barwę i prawdopodobnie także za cierpki smak (3-4%). Kurkumina stanowi 0,3-5,4% czystej kurkumy. Kurkumina jest również stosowana jako barwnik żywności ( E100 ) - nie każde "E" jest takie

Czarnawisienka
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 178

trakcie spotkania mieliśmy możliwość przekonać się o ich potencjale. Soalheiro Alvarinho Reserva 2010 - 100% Alvarinho. Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne

królestwo garów
Sernik Czekoladowy 178

Sernik, czekolada, truskawki – niezwykle udane połączenie, które nie może nie smakować. Wilgotne, rozpływające się w ustach dwie warstwy sernika, ciemna czekoladowa i jasna cytrynowa lub pomarańczowa, w zależności, który z owoców wybierzecie. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Ozdobiony orzeźwiającymi truskawkami efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Bardzo Wam polecam. Spód ciasteczkowy: 300 g ciasteczek typu digestive

Made By Mom And Son
Rubinowe smoothie - Kwietniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

Pomarańcze i buraka obieramy a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Truskawki i pomarańczę miksujemy na "papkę". Jabłko i buraka wrzucamy do sokowirówki a powstały sok miksujemy z masą truskawkowo-pomarańczową. Podajemy schłodzone. P.S. Cieszę się, że co miesiąc mogę się bawić w tak doborowym towarzystwie. Jest to dla mnie super okazja do zrobienia w kuchni rzeczy, których do tej pory

My simple kitchen
Serniczek brzoskwiniowy 190

wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku z brzoskwiń (lub mleka) 3 łyżki żelatyny 6 połówek brzoskwiń u mnie z puszki 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Galaretkę rozpuścić w 400 ml, odstawić do wystudzenia. Gdy wystygnie przelać do foremki i wstawić do lodówki do stężenia. Żelatynę namoczyć w soku

Monia miesza i gotuje
Egzotyczny ryż 197

szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku

Garniec Magalie
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 180

cytrynowy 1/2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata, kakao 3 łyżki, truskawki świeże 1 kg, śmietana 30 % 300 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao

W Mojej Kuchni Lubię