Świąteczny keks angielski / Christmas Fruitcake 200odrobinę mniej niż 1 łyżka) 50 g suszonych daktyli 50 g kandyzowanych ananasów 50 g kandyzowanej papai 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia
Delicious Titbits
Owocowa sałatka z sorbetem cytrusowym 203melon 3 banany puszka mandarynek 2 garści winogrona 1 kiwi listki świeżej mięty składniki na sorbet: sok z cytryny 1/4 filiżanki sok z grejpfruta 1 filiżanka sok z pomarańczy 1/4 filiżanki cukier 1 filiżanka woda 3/4 filiżanki białko 1 szt starta skórka cytryny szczypta soli sorbet: Soki wymieszać ze sobą, rozpuścić cukier w wodzie. Gotować
Bon Appetit Małgorzaty
Murzynek z wiśniami i mój doradca smaku ;) 202pieczenia i całość miksujemy. Dodajemy aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką z ciastem. Dodajemy 2/3 wiśni i skórki pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy ciasto do keksówki i w ciasto wkładamy resztę wiśni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 30-40 minut. (na mojej
Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 203szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów pół szklanki rodzynek 5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa) 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy gorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewę garść orzechów włoskich do dekoracji Margarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać
Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 442dołu. Odstawiam nakryte ściereczką jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami. Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa. pączki się pieką
Bon Appetit Małgorzaty
Spóźniony post - zupa z dyni, papryki i pomidorów ;) 211zupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki: 1 mała dynia hokkaido
Bon Appetit Małgorzaty
Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki 302dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui albo pomarańczy i listkami mięty. Jeśli deser jest zbyt zmrożony, wystarczy, że po wyciągnięciu z zamrażalki odczekamy z 15 minut :) deser chałwowy z limonką
Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec drożdżowy 297drożdżowe, to polecam mazurka drożdżowego, który jest już na blogu. Wystarczy kliknąć na poniższą fotkę. Jest to świetne ciasto świąteczne, które łączy same najlepsze smaki bożonarodzeniowe - orzechy, wiśnie i pomarańcze
Kuchnia domowa Ani
Mrożona herbata 205upalne dni :) Składniki: 1 litr wrzącej wody 4-5 saszetek czarnej herbaty 2 łyżki miodu kostki lodu dodatkowo: plasterki cytryny lub pomarańczy, świeża mięta Sposób wykonania: 1. Herbatę zaparzyć i przestudzić. Posłodzić miodem. 2. Przelać do dzbanka, dodać kostki lodu i dowolne dodatki. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Makowiec 417masy makowej: - 100 g rodzynek sparzonych lub namoczonych w rumie - 100 g sparzonych orzechów włoskich - 150 g cukru - 3 łyżki miodu - łyżeczka cynamonu - skórka starta z cytryny i pomarańczy - łyżka masła Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy. Resztę składników również. Na sam koniec dodasz ubitą pianę z białek, które pozostaną po wyrobieniu ciasta. Ciasto: - 2.5 szklanki mąki
Pasje Jolki
Piernik z suszoną śliwką 228suszonych śliwek 150 g cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich WYKONANIE
W kuchennym oknie Ewy
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 235Liście kapusty muszą ją dokładnie pokrywać. Umieścić szybkę z przyprawami w liściach kapusty pekińskiej i grillować/piec w niskiej temperaturze przez 3-4 godziny. Szynka z grilla z nutą pomarańczy Składniki: 1 szklanka soku pomarańczowego ¼ szklanki miodu 1/8 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki, tartego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego szynka gotowana, 2 kg ½ szklanki konfitury morelowej ¼ szklanki musztardy Dijon
naRuszcie
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 169dorsza, każdy około 2-3 cm do marynaty: sok z połowy różowego grejpfruta sok i skórka z dwóch mandarynek sok i skórka z połowy limonki skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki posiekanego estragonu 1 ½ łyżeczki miodu 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety
naRuszcie
Makowa panienka 394pędzę - po prezent trzeba bowiem jechać aż do Aarhus. Nie ma jednak tego złego - przy okazji mam zamiar odwiedzić mój ulubiony targ; liczę na jakieś ciekawe zdobycze (czerwone pomarańcze może...?). Miłej soboty
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy placek Króla czyli Galette des rois 223migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobioną składniki masa migdałowa 1 szklanka (100g) zmielonych migdałów (lub orzechów) 1/2 szklanki (100g) cukru szczypta soli skórka z 1/2 pomarańczy starta 100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka ekstraktu z migdałów 450g gotowego ciasta francuskiego, podzielone na dwie
Stare Gary