Faworki z Toskanii, Cenci Składniki: 250 g mąki pszennej (w oryginale typ 00, ja użyłam typ 650) 20 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody skórka starta z 1 pomarańczy ekologicznej 2 łyżki Vinsanto (lub innego alkoholu: Grappy, Amaretto - co macie) szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia (u mnie rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj(...)sodę i szczyptę soli. Dodaj masło i przesiekaj je z mąką. Zrób dołek w mące, wbij do niej jajka, umieść też skórkę z pomarańczy i alkohol. Zagniataj, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, przykryj ściereczką i zostaw na 30 min, aby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 mm., podsypując mąką blat i wałek
Chilli Czosnek i Oliwamąki 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła) 1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu / szczypta soli starta skórka z 1 pomarańczy 100-150 g miodu 1 łyżka cukru sok z 1/2 pomarańczy oraz olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypka Wykonanie: -W ymieszać jajka z cukrem, dodać startą
Zakamarki mojej kuchnijajka -cukier łyżeczka do zaczynu -1/2 kubka mleka ciepłego, ok. 39 stopni -1/3 kubka cukru -50 gram świeżych drożdży -70 gram masła -pół łyżeczki startej skórki pomarańczy Drożdże rozkruszamy, podsypujemy cukrem, dolewamy doń mleka i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Jajko miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Masło łączymy z nieprzesianą mąką, masą jajeczną i dokładnie zagniatamy. Dodajemy(...)czasie smarujemy z wierzchu mlekiem i wkładamy do piekarnika na 12 minut góra - dół w temperaturze 180 stopni. Lukier: -200 gram cukru pudru -łyżka soku z limonki, pomarańczy, lub cytryny -łyżka ciepłej wody Wszystkie składniki mieszamy energicznie do konsystencji gęstego syropu. Gdy wyciągniemy pączki z piekarnika od razu podlewamy je lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia i zjadamy ze smakiem
BaRepasciasto: 800-900 g mąki 1/2 łyżeczki soli 4 żółtka 3 całe jajka 100 g roztopionego masła 250 ml mleka 3 łyżki wody różanej skórka otarta z jednej pomarańczy (lub kilka kropli aromatu) Dodatkowo: olej do smażenia około 500 g konfitury/marmolady różanej lukier z 1 szklanki cukru pudru Do dużej misy wsyp mąkę (najpierw 800 g), cukier oraz sól. Wszystko(...)dokładnie wymieszaj. Następnie wlej zaczyn, mleko oraz masło, wbij jajka, dodaj żółtka oraz skórkę z pomarańczy i wodę różaną. Wszystko wymieszaj ze sobą łyżką, a później przejdź do wyrabiania ciasta. Trzeba je ugniatać przez około 10 minut. Gdy już przestanie się tak mocno kleić, można je położyć na stolnicę i lekko podsypywać mąką. Gotowe ciasto nie powinno być jednak
Food Squaremojej mamy oraz znalezionymi w internecie. NO TO ZACZYNAMY :) 1# Kolorowe kostki lodu Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze. 2# Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się(...)należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory: ŻÓŁTY - kurkuma JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado CZERWONY - sok z buraka POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy Mam nadzieję, że wpis wam się podobał i macie chęć na kolejną część :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik
Kolejny blog o gotowaniuMłyn Kopytowa 80 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 17 g drożdży świeżych 180 ml mleka 50 g smalcu 1 małe jajko szczypta soli 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy olej rzepakowy do smażenia Rapso cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, jajko i cukier. Mleko podgrzać. W połowie mleka
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 biszkopt 3 banany 2 pomarańcze 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować 1 galaretkę wg przepisu na opakowaniu. 2. Biszkopt przeciąć na pół. Dolną część z powrotem przełożyć do tortownicy, ułożyć pokrojone (i ewentualnie skropione cytryną) w plasterki banany. Zalać tężejącą galaretką i przykryć drugą częścią biszkoptu. Włożyć do lodówki. 3. Rozpuścić drugą galaretkę. Gdy już będzie(...)tężeć wylać na biszkopt wyłożony pokrojonymi w plastry pomarańczami. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretek
A Ty Smakuj Mniekwas elagowy przyczynia się do spowolnienia procesów starzenia, gdyż wzmacnia ściany komórek, dzięki czemu zapobiega utracie przez nie wody. Składniki: (4 porcje) - mix sałat - 1 opakowanie - pomarańcz - 2 sztuki - granat - 1 sztuka - orzechy włoskie - 10 sztuk - otręby pszenne - 1 łyżka - miód 1 łyżka - cytryna - 1 sztuka Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie(...)umyć, wyłożyć na talerz, pomarańcze umyć, obrać, podzielić na małe części. Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie, posypać ziarenkami granatu oraz otrębami. Miód wymieszać z sokiem z cytryny, a następnie polać sałatkę. Smacznego
Fit-aminaSkładniki: 4 jabłka 1 ananas 2 pomarańcze kilka pistacji pół melona 250 g mrożonych owoców ( maliny, porzeczki ) Przygotowanie: Owoce umyć obrać i pokroić na dowolnie dużą kostkę. Pomarańcze obieram nożem ( jest szybciej ). Mrożone owoce wymieszać w dużej misce ze świeżymi polać zmiksowanym melonem. Można dodać cukru według smaku lub miód. Posypać posiekanymi pistacjami i......................... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 500 g wołowiny 2 ząbki czosnku marchewka pół pomarańczy 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, czerwona papryka, oregano 20 g suszonych grzybów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule Przygotowanie: Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze(...)zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ). Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę , niech się s maki zmieszają . W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno
Gaździnka warzySkładniki: 900g marchewki 520g buraków 2 średnie pomarańcze 2 jabłka Przygotowanie: Marchewki i buraki umyć, osuszyć , obrać i pokroić na mniejsze kawałk i. Wło żyć do sokowirówki i wycisnąć sok. Z pomarańczy i jabłek obrać skórkę , pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miksera , w lać 3 chochelki soku warzywnego i zmiksować. Wszystko raz em wymieszać. Podawać ze świeżym
Gaździnka warzySkładniki: 2 pomarańcze 4 plasterki ananasa z puszki 2 jabłka 100ml maślanki 50ml soku z ananasa Przygotowanie: Jabłka umyć, osuszyć. Obrać z e skórk i , usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze obrać noż e m, razem z białą skórką , pokroić na mniejsze kawałki . Wszystkie składniki razem zmiksować, podawać lekko schłodzone.. ... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 300g gulaszowego z kurczaka 200g zielonej fasolki 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta imbiru kilka gałązek tymianku cebula 50ml półsłodkiego białego wina sok z połowy słodkiej pomarańczy kilka czarnych oliwek czerwona papryka łyżka oleju pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Fasolkę włożyć do osolonego wrzątku na 4 min. Wyjąć i przelać zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka(...)dodać pokrojoną w słupki paprykę, cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać fasolkę i pokrojone na pół oliwki. Wszystko wymieszać, polać sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekaną natkę. Ja podałam z kaszą jęczmienną........ Smacznego
Gaździnka warzypietruszce pół małego selera 50 ml jasnego piwa np. Lech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć(...)mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem
Gaździnka warzySkładniki: 1-2 filety białej ryby ząbek czosnku sól, pieprz szczypta chilli, imbiru kilka kropel sosu sojowego ziarenka sezamu świeży sok z pomarańczy łyżka masła Przygotowanie: Filety oprószyć solą, pieprzem,odrobinką sosu sojowego i chilli. Na patelni roztopić masło i smażyć rybę ok 1-2 min. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Przełożyć rybę na drugą stronę(...)dodać sok z pomarańczy i trzymać na ogniu ok 2-4 min. Kiedy sos się lekko zredukuje, ryba będzie gotowa. Posypać sezamem i natką pietruszki...... Smacznego Inspiracją do mojego obiadu była Kwestia Smaku
Gaździnka warzy