pomarańcze - 5663 przepisów (strona:231/378)

Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 231

Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning składniki burger 600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka) 1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonej szczypta imbiru 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy 40 g tartej bułki jajko sól, pieprz sos pomidorowy łyżka oliwy 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 2 rozgniecione ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili

Stare Gary
Jajka w herbacie - chińska przekąska uliczna 325

łyżeczka soli 1 łyżka (lub1 torebka) liści czarnej herbaty 3 do 4 sztuk anyżu gwiazdkowego 1 mała laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 paski skórki pomarańczy lub mandarynki 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego lekko zgniecionego lub 1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) przygotowanie Umieść jajka w garnku i zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia

Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 171

składniki 4 x 150 g filetów z łososia (posypanych pieprzem) 8 łyżek ryżu długoziarnistego 8 łyżek  cukru brązowego  2 gałązki rozmarynu paski skórki pomarańczowej z 1  pomarańczy 4 łyżki liści herbaty przygotowanie Wok wyłożyć grubą folią aluminiową (albo podwójną), tak aby wystawała poza patelnię. Na spód nasypać  ryż,  potem cukier, rozmaryn, skórkę pomarańczową

Stare Gary
Śliwki pod kruszonką czyli śliwkowe crumble 182

lepsze było ciepłe czy zimne! Oryginalny przepis  tutaj składniki 800 g dojrzałych śliwek , pozbawionych pestek,pokrojone na połówki 50 g brązowego cukru drobno starta skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mąki na kruszonkę 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 80 g cukru pudru 80 g brązowego cukru demerara 50 g zmielonych migdałów

Stare Gary
Czekoladowe ciasto z masą pomarańczową i bezami 295

Połączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :) Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do tego kruche beziki... ...mmmm niebo w gębię, mówię Wam :)  Spód*: *masło- 200g *czekolada gorzka- 200g *jajka- 6 sztuk *cukier brązowy- 120 g Masa: z tego przepisu (najedź myszką) Beza**: *białka- 2 sztuki

Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1861

wiaderka 100g cukru pudru 75g masła 3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta) 3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią skórka otarta z jednej pomarańczy szczypta soli Wykonanie: CIASTO PÓŁKRUCHE - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić - schłodzonym ciastem wylepić

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z suszonymi sliwkami i skorka pomaranczowa 217

jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 170 g ciemnej czekolady, Wykonanie; Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy 250 ml wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Ca

Anioły w kuchni
Świąteczne markizy 213

Dziś kolejna propozycja na świątecznie słodkie drobiazgi. Nie są to typowe pierniczki, ale korzenne ciasteczka z odrobiną pomarańczy przekładane delikatnym kremem czekoladowym. Będą też miłym  prezentem, jeśli obdarowujecie swoich bliskich i przyjaciół własnoręcznie wykonanymi prezentami. Świąteczne markizy Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru brązowego 3-4 łyżki miodu

Kulinarne przygody Gatity
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 267

cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma

SzczyptaSmaQ
Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami 227

goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie . Zapraszam do gotowania! Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego: 750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę Marynata: sok z jednej pomarańczy 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach 3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach 2 liście laurowe 1 ziarenko ziela angielskiego 5 główek goździków, zmiażdżonych

My Culinary Art
Marcepanowe kulki 172

odrobiną masła podprażyć na  rozgrzanej patelni .Wyłożyć na papierowy ręcznik ,odsączyć i pozbawić orzechy skórki puder cukier przesiać i razem z masą marcepanową,migdałami i sokiem z pomarańczy zagnieść na jednolitą masę ciasto podzielić na 28 kawałeczków.Z każdego kawałka uformować w dłoniach kulkę,palcem pośrodku zrobić wgłębienie.W każdym dołku umieścić orzecha laskowego i zamknąć kulkę białą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 216

małych cudeniek. ;) Babeczki makowo-marcepanowe (12-15 sztuk) : 150 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 200 g marcepanu Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. Wlej mleko, dodaj skórkę pomarańczową oraz

Food Square
Baklava 395

wody skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Słodki syrop, wersja 2: 1/3 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie) Dodatkowo: posiekane pistacje do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN CZAS PIECZENIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Orzechy drobno siekamy, mieszamy z cynamonem

My Culinary Art
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 196

można użyć suszonego) sól, pieprz, cytryna Sos cytrusowo-miętowy : 50 g masła pieprz kolorowy w ziarenkach skórka otarta i sok z 1 cytryny skórka otarta i sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej) kilka listków mięty   Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam

UgotujmyTo.pl
Tarta z rabarbarem i bezą 187

uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki: 700 g rabarbaru 250 g drobnego cukru starta skórka i sok z 3 pomarańczy 3 jajka – żółtka i białka oddzielnie 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Spód: 200 g mąki pszennej 25 g mielonych migdałów (lub orzechów) 115 g masła 2 łyżeczki cukru

UgotujmyTo.pl