będzie dość rzadka. Taka ma być.Formę na muffiny wysmarować masłem, wlać masę do 3/4 wysokości.Piec 30-35 minut w 180 stopniach. Aż wykałaczka włożona w ciasto będzie sucha.Składniki polewy ubić mikserem na jednolitą masę. Mi jednolita nie wyszła, ale i tak była smaczna.Dekorowałam marchewką, której zostało mi trochę po ścieraniu
W kuchni wieczoremciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki na jeden z wybranych syropów umieszczamy w garnku i podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. 6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy dokładnie przygotowanym syropem, posypujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Smacznego! :)Przepis bierze
My Culinary Artpianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. W foremce ułożyć, wykrojone pomarańczowe dynie, zalać ciastem piec około 50 minut w temperaturze 180 C po upieczeniu ciasto wystudzić i polać polewą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAelastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasta podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek. Ciasto wstawić(...)piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia
Walijskie Pichceniepierników, starsza kucharka wyczarowała "Sernik - Piernik". Połączenie niesamowite! Smak... cudowny! Coś jak piernikowa pianka z nutą czekoladowego musu, oblana nietypową - chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka(...)nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista.Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest jeszcze zimny smarujemy polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.Sernik smakuje
Wypisz Wymalujmasą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były by na wierzchu spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty oraz tani sposób na pyszne ciasto a co najważniejsze zawsze się udaje. Życzę Smacznego
Przepisy i porady kulinarnejest gęsta) . Następnie wlać tyle mleka, aby uzyskać polewę lekko lejącą się, którą z łatwością rozsmarujemy po czekoladowej roladzie. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Ściągnąć papier i polać ganaszem czekoladowym. Można od razu serwować, ale kroić się będzie lepiej, gdy polewa zastygnie ( ja do czasu przyjazdu gości schowałam roladę z ostudzoną polewą do lodówki, aby śmietana się nie rozpłynęła ). Kroić
Moja Delicjagodziny. Wyjmuję, rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na obrzeże miksuję - musi być bardziej lejące ciasto- przekładam do rękawa cukierniczego i wyciska, dookoła brzeg mazurka. Piekarnik nagrzewam do 180°C-200°C i piekę ciasto do lekkiego zrumienienia. Odstawiam by przestygło. Syrop z brzoskwiń odlewam do garnuszka, dodaję suszone morele i gotuję, aż zmiękną(...)gładki krem, napęczniałe morele miksuję razem z syropem, dodaję żelatynę, mieszam do rozpuszczenia i łączę z musem brzoskwiniowym. Przestygniętą i tężejącą masę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki. Polewę rozpuszczam, przelewam do rękawa cukierniczego i rysuję wzory oraz napisy. Orzeszki ziemne rozpoławiam, szerszy koniec maczam w polewie i układam tworząc bazie. Całość ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórbiałego półtłustego sera1 kostka masła1 szklanka cukru2 żółtka1 czubata łyżka kakao35 szt. herbatników typu "petit beurre"Składniki na polewę:½ szklanki cukru½ kostki masła1 łyżka wody3 łyżki kakaoTo jest bardzo ciekawy przepis z mojego starego zeszytu z przepisami. Ciasto jest mięciutkie, dosyć słodkie i rozpływające się w ustach.Biały ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na puch(...)środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto
Świat Ciastapołową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową. Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić. PRZYGOTOWANIE POLEWY KAKAOWEJ Z ŻELATYNĄ: 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła(...)zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Nie trzeba wykorzystywać całej ilości polewy, gdyż wyjdzie jej nieco więcej niż potrzeba do udekorowania tego tortu
Calzonella.comdomu prawdy, że ten sernik który im tak smakował nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa(...)łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach
Ala piecze i gotujefiletowania). Dolną warstwę z papierem przekładamy z powrotem do blaszki, wylewamy na nią przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą(...)posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdroweniedawno przez Karolinę Holly. Tak mnie urzekło, że postanowiłam zrobić je na ten weekend według przepisu, który Karolina umieściła na swoim blogu . Zmieniłam owoce i zrezygnowałam z polewy. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta powinny mieć temperaturę pomieszczenia, w którym wykonujecie ciasto. Składniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto ma być wilgotne, konsystencją przypominające piankę. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch ciasta zacznie za bardzo się podpiekać, przykrywamy je od góry folią aluminiową. Po wyjęciu ciasta z piekarnika studzimy i dekorujemy polewą.Przygotowanie polewy: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.Filed under: żarło powszednie Tagged: ciasto, czekolada, deser, kakao, miód, whisky, śmietana
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicharozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół(...)łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem. Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki (oprócz posypki oczywiście) należy
Poezja smaku