wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz wcześniej przygotowaną wodę z drożdżami. Składniki intensywnie mieszamy łyżką lub widelcem. Blat posypujemy mąką. Wykładamy na to naszą masę, polewamy ręce oliwą i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu powinno być sprężyste i lekko ciągnące. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce mieszamy(...)wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty dolewamy wody, a w przypadku zbyt lejącego koncentrat. Farsz: W czasie, gdy ciasto nam rośnie możemy zając się farszem. Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i polewamy oliwą. Następnie posypujemy przyprawą i zostawiamy na co najmniej 20 minut w lodówce. W między czasie myjemy ogórka, paprykę, pomidora i sałatę
Kolizje Smakówpowinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie. Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki. Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :) Straszne co? Smacznego
Jedzeniomaniakarbowanym dnem) dobrze natłuścić. Masę przelać do formy, piec w temp. 200 'C około 45-50 min. Po wystudzenia ciasto ostrożnie wyjąć z formy. Posmarować polewą (rozpuszczoną czekoladą lub polewą przygotowaną sposobem domowym), ozdobić migdałami w słupkach. Polewa czekoladowa - jak zrobić? Przygotować polewę czekoladową . Jeśli używasz żelatyny, rozpuść ją w niewielkiej ilości wody, by napęczniała. Margarynę rozpuścić, dodać(...)dodać rozpuszczoną żelatynę (*lub agar agar, jeśli używasz go zamiast żelatyny; nie ma potrzeby wcześniejszego go namaczania itp.) oraz kakao. Wymieszać, by nie powstały grudki. Polewę przestudzić. Kiedy zacznie tężeć, rozsmarować ją na cieście. Smacznego
Moje QulinariaSzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy krem na brzegi tortu i wyrównujemy. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli jest zbyt gęsta (polewa powinna swobodnie spływać po brzegach ciasta) dodajemy nieco oleju kokosowego. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzoną polewą dekorujemy brzegi tortu – dla wygody można przełożyć ją sobie do małego woreczka strunowego. Wierzch tortu dekorujemy czekoladkami
Ciastkozercyszybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: Średnia blacha Składniki: Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło wraz z pokruszoną czekoladą. By przyśpieszyć proces można czekoladę(...)ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Polewa powinna lekko zgęstnieć, wówczas nakładamy na ciasto. Smacznego
Kolizje Smakówdodajemy). Całość bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając i ugniatając składniki. Odstawiamy do lodówki na 15-20 min. Po tym czasie z ciasta formujemy spore kulki, które układamy na blasze lub desce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką i lekko studzimy. (Powinna trochę zgęstnieć, ale nie za bardzo.) Bajaderki możemy całe zanurzyć w czekoladzie(...)nimi posypujemy. Ja miałam 100 g siekanych migdałów i szczerze mówiąc taka ilość nie wystarczyłaby na obtoczenie wszystkich bajaderek. Gotowe ciastka umieszczamy w lodówce i z niecierpliwością czekamy, aż polewa zastygnie. Później już tylko z radością konsumujemy :) Bajaderki polecam podawać w papilotkach do muffinek.Unikniemy pobrudzenia czekoladą,a do tego jak ślicznie i wiosennie będą wyglądać! Smacznego
Ratunku obiadszklanki cukru 0,5 litra mleka 2 kieliszki ajerkoniaku dodatkowo: polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach. W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze(...)masę ostudzić. W tym czasie utrzeć margarynę na puch i dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec dodać ajerkoniak. Babeczki wypełniamy karmelem, na wierzch układamy masę i dekorujemy czekoladową polewą. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieminut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.Przygotuj syrop - w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu
Chilli Czosnek i Oliwazmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną
Kuchnia DanusiKupując czekoladę do tego ciasta pamiętajcie, że musi mieć 70% kakao...no i niewielki dodatek cukru.Składniki;Ciasto; 3 tabliczki czekolady gorzkiej 70 %, 2 łyżki miodu, 6 jajek, 100 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy, skórka z jednej pomarańczy, szczypta soli, Polewa; 1 pomarańcza, 1 łyżka miodu, 50 ml sherry, Wykonanie;Czekoladę rozpuszczamy na parze i na koniec dodajemy(...)przygotowanej formy o średnicy 28 cm. Nagrzej piekarnik 250 stopni i piec ciasto tylko i wyłącznie 10 minut :) Sprawdź patyczkiem. Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Zetrzyj skórkę pomarańczy, a cząstki oczyść z białych błon. Podgrzej cząstki pomarańczy z miodem i sherry. Gotowe ciasto podawaj gorące z polewą. Smacznego
Anioły w kuchniorzechowe (lub inne chrupiące cukierki w czekoladzie)Polewa czekoladowaSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej i mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu(...)góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Ciemne babeczki (dwie z większą ilością kakao) kruszymy na małe kawałki. Podgrzewamy gotową polewę czekoladową (lub rozpuszczamy zwyczajną czekoladę w kąpieli wodnej). Przestudzone babeczki polewamy czekoladą przyczepiamy rozkruszone ciasto czekoladowe i listki z masy cukrowej. Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercycukru pudru 1/2 cytryny Krem: 500 ml śmietany 30% 300 g sera na serniki z wiaderka 200 g mascarpone 5 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru pudru Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany 30% PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier(...)biszkoptu przekładamy do formy, makadamy krem i przykrywamy drugą częścią. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 5-6 godzin
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części i chłodzimy w lodówce około pół godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy, wkładamy do blachy o wymiarach 25x30cm, wyłożonej papierem(...)Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy
Czerwona Porzeczkaużywam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK) i dowolna posypkaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy(...)bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień.Smacznego
Kuchnia domowa Ani