polewa na ciasto - 2000 przepisów (strona:31/134)

Malinowa zakręcona tarta 155

kostkę 4 łyżki zimnej wody Ciasto na krem 5 łyżek mąki krupczatki 1 szklanka mleka 0,5 szkl. cukru 1 żółtko 100 g masła Polewa 4 kostki gorzkiej czekolady odrobinę śmietanki   Sposób Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy(...)tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki

Kuchenne aromaty
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 168

ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy udekorować ulubiona polewą

Mania Gotowania
Ciasto Czekoladowe Twix 241

ciasteczka typu shortbread popcorn karmelowy 0,5 puszki karmelu (ok. 200g)   Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy karmelem. Dekorujemy batonikami, ciasteczkami, popcornem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Ciasto Czekoladowe Twix appeared first on Made

Made By Mom And Son
Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego 173

przez praskę czosnkiem (dodatkowym). Zagotowałam, dodałam posiekany koperek. Przygotowałam paluchy.  Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy na pół. Używając pędzelka smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy startym na tarce żółtym serem, polewamy drugim jajkiem. Przykrywamy arkuszem ciasta i lekko dociskamy, aby ser przywarł. Kroimy, na paski szerokości ok. 2 cm (korzystam z radełka), u mnie wyszło 8 paluszków. Każdy pasek, trzymając za końce, skręcamy

mojewypiekiinietylko
Kostka Wiśniowa 564

Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej czekolady Wykonanie: Ciasto czekoladowe:  Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i studzimy(...)Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 217

razem znęcamy się nam margaryna lub masłem. Ja dodałam do masy olejek pomarańczowy, sprawił, ze ciasto nabrało bardzo przyjemnego aromatu. Myślę, ze każdy inny olejek jaki posiadacie może być tak samo zdatny. Wszystko to pokryłam polewą, a tu niespodzianka bo polewa pochodzi z przepisu Usta Adama. W ten sposób Adam spotkał Karolinę i uprzyjemnił mi plotkowanie w babskim towarzystwie(...)dodajemy do niego mąki tak aby powstał gęsty budyń. Gdy ostygnie ucieramy margarynę w mikserze i dodajemy przestudzony budyń. Gotową masę układamy na cieście. Wierzch dekorujemy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą lub polewą z przepisu Usta Adama. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 220

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.W międzyczasie przygotować lukier(...)jednolitej masy.Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.Lukier można zastąpić polewą czekoladową.Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Murzynek Bambo ze słonecznikiem, imbirem, suszoną śliwką, dżemem wiśniowym i owocami goji (bez jajek, bez margaryny, bez miksera 241

Pyszne, aromatyczne, proste ciacho :) Skład: (ciasto) - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki śmietany - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru pudru - parę kropel aromatu waniliowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki ciemnego kakao - niecałe pół szklanki oleju - garść słonecznika - garść owoców goji - 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki) - 2 łyżki dżemu wiśniowego(...)łyżeczki sypkiego imbiru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (nie używałam miksera) przekładamy na blaszkę 30x25cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temp 190 stopni. (polewa, opcjonalnie, po przestudzeniu ciasta) - 3łyżki masła - 1łyżka wody - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka ciemnego kakao Wszystkie składniki dodajemy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia. Nakładamy łyżką na górę ciasta

upichcona
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2390

sernik może delikatnie drgać na środku ale nie może drgać na całej powierzchni.7. Przestudzamy sernik w piekarniku. Wyjmujemy.   8. Gdy sernik ostygnie, z podanych składników przygotowujemy polewę, wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzony. Forma:Forma o wymiarach 28 cm x  24 cm Kalorie:Kcal na 100 g schłodzonego sernika: 205 kcal / 100 gKawałek

Malowane smakiem
Sok z wiśni do herbaty! 186

wiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma przepiękną barwą i smakuje obłędnie! Robi się go bardzo szybko! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 kg wiśni - 1 kg cukru - 200 ml wody Wiśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka, zasyp cukrem i odstaw na 3 godziny. Dodaj(...)wyparzonych buteleczek, od razu zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na całą noc.  Z reszty odciśniętych wiśni możesz przygotować konfiturę, dżem bądź wykorzystać do ciasta, lub do przełożenia naleśników, gofry itp. Sok przechowujemy w szafce w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego Kochani

SMYKWKUCHNI
Miodownik. 136

wymiarach ok. 21 c na 29 cm odwracamy smarujemy tłuszczem, posypujemy delikatnie bułką tarta i wyklejamy ciastem, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote), Po upieczeniu zdejmujemy,pieczemy następne. KREM: 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 2% 120 g cukru  200 g masła  100 g cukru pudru 2 żółtka(...)kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka wody ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych.  WYKONANIE: Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając, gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami, Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz. Palce lizać

Kuchnia Beaty
Piernik z suszonymi śliwkami 308

ostudzić- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem- ciepłą czekoladą posmarować wierzch i boki ciasta, wierzch posypać od razu orzechami - ciasto wstawić do lodówki na czas zastygania polewy czekoladowejPiernik z suszonymi śliwkami nie jest piernikiem dojrzewającym, więc jak inne ciasta ucierane, najlepiej przygotować go na dzień przed planowaną konsumpcją. Przechowywany w szczelnym pojemniku zachowa

Smakołyki Bereniki
Rodzynkowiec 1137

ciasto dla dorosłych, gdyż zawiera w sobie sporą dawkę alkoholu. Jest to klasyczny przekładaniec, w którym blaty biszkoptowe rozdziela krem, a wierzch zwieńcza polewa czekoladowa.Chociaż w czeluściach internetu można znaleźć wiele przepisów na to ciasto, większość z nich ma w swoim składzie masę budyniową, z której ja zrezygnowałam, przygotowując swoją wersję tego wypieku. W moim rodzynkowcu znajdziecie pyszny(...)masy czekoladowej, wymieszać energicznie- zahartowaną żelatynę wlać do reszty czekolady, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji- do czekolady wsypać odsączone rodzynki, wymieszać- gotową polewę wyłożyć od razu na wierzch drugiego biszkoptu, rozsmarowując ją tak, by pokryła całą powierzchnię- ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocKrojenie rodzynkowca powinno się odbywać po wcześniejszym leżakowaniu w chłodnym miejscu, gdyż krem nie zawiera żelatyny

Smakołyki Bereniki
Ciasto Shrek 190

połączenia wszystkich składników. Po dokładnym wymieszaniu ciasto wylewamy na blachę - ja użyłam takiej o wymiarach 40 cm x 25 cm. Pieczemy biszkopt 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto mamy już w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie naszych warstw. Trzy budynie śmietankowe rozrabiamy w szklance soku.   Resztę soku zagotowujemy, po czym dodajemy do niego rozrobiony budyń.  Zagotowujemy(...)których pisałam na początku). Masę wylewamy na delicje.  Polecam włożyć ją na chwilę do lodówki, tak aby się nam ładnie zasklepiła. Na sam koniec wierzch polewamy tężniejącymi galaretkami.   Wkładamy ciasto do lodówki na parę godzin  i gotowe

Taste Therapy