polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:430/582)

Piernik czekoladowy z polewą krówkową 159

wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy, ale aromat miodu, a ponad wszystko czekoladę, to ten przepis skradnie Wasze serce. Jest wilgotny, mięciutki, a oblewa go polewa krówkowa, która fantastycznie podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach(...)niej masę. Pieczenie:  Temperatura - 170ºC z grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy polewą. Polewa krówkowa: 120g masła 180ml śmietany kremówki (30%) 350g brązowego cukru szczypta soli Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się składników

Cooking Monster
Brownie z gruszkami i migdałami 203

otrzymania jednolitej masy. Przestudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy kawałki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy nim wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę topimy

Qchnia po prostu
Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher 222

pokrywamy tort dookoła, szprycując polewę tak by spływała po brzegach, resztę szprycujemy na górę tortu i wygładzamy szybko łyżką lub nożem. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie dekorujemy tort według własnej inwencji :) Polecam obtoczyć orzechami dół tortu, posypać go, a pozostawionym kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami  Kulki robimy następująco do miski

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Brownie z batatów z masłem orzechowym (bez glutenu, cukru i laktozy) 211

Bezglutenowe ciasto z dodatkiem batatów gotowanych na parze, słodzone daktylami i surową, gorzką czekoladą. Uzależniająco smaczne, lekko ciągnące, z polewą z masła orzechowego. Kto się skusi

Mienta blog
Ciasto czekoladowe. 226

Ciasto czekoladowe Składniki :                   na blaszkę o wymiarach 20x35 cm 12 dkg miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ( mały )  2 duże jajka 10 dkg gorzkiej czekolady 3 dkg ciemnego kakao 26 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mleka Polewa : 120 ml śmietany kremówki 14 dkg gorzkiej czekolady Sposób wykonania :   M asło utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudzoną wlej do ciasta, wymieszaj. Następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając

Przepisy i porady kulinarne
Torcik Sachera 157

cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy

Różne smaki w kuchni
puszysty, malinowy sernik w polewie z białej czekolady 222

Sprawdźcie! Składniki: spód: - 200 g czekoladowych herbatników - 70 masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (u mnie President ) - 1 i 3/4 szklanki cukru pudru - 5 jajek - 200 ml śmietanki 30% - cukier wanilinowy - 1,5 opakowania budyniu śmietankowego - 450 g malin (poza sezonem mogą być mrożone, ale trzeba je wcześniej rozmrozić) polewa z białej czekolady

Cook&Love
Serniczki czekoladowe 195

wilgotne i... mocno czekoladowe.  Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Spód: 100g kruchych ciasteczek 50g masła/margaryny Masa serowa: 250g sera białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 200 ml gęstej śmietany 4 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżki stopionej czekolady  2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 50g czekolady 2-4 łyżki

Di gotuje
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 194

pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą  śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki sos karmelowy pozostawiamy do osygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze

Luźna Kuchnia
Babeczki z orzechowymi powidłami 192

Pamiętacie  mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub  oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik Sachera 371

cukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy

Słodkości i nie tylko
Czekoladowy sernik na zimno 389

tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady   dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej

Kolizje Smaków
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 347

całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć(...)cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe. Zmiksuj ponownie chwilę. PONCZ: Zaparzoną miętę wymieszaj z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ostudź. POLEWA: W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i pozostaw do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec wymieszaj. SKŁADNIE: Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, nasącz kilkoma łyżeczkami

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 139

mojej modyfikacji.  Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1  szkl. puree z dyni Na polewę:  100 g białej

Walijskie Pichcenie
JESIENNE CIASTO Z BAKALIAMI 167

pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii SKŁADNIKI tortownica o średnicy 27cm, 2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika Polewa kakaowa: ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania