polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:429/582)

Piernikowe brownie ze śliwką 151

czekolady i 100 gram groszków czekoladowych po prosu musiałam je wykorzystać) 2 dojrzałe banany ( małe) 100 ml oleju 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść śliwek kalifornijskich 140 gram mąki owsianej bezglutenowej ( dałam Proveny) 3 jaja lub ubitej aquafaby (woda 135 gram z małego słoiczka z ciecierzycą) Polewa: 50 gram gorzkiej czekolady

AZgotuj!
STEFANKA 178

Stefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko. Składniki: 2 łyżki wiórków kokosowych, 5 paczek herbatników. 1 l mleka, 1 szkl cukru, Kostka margaryn, 1 szkl kaszy mannej, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy Polewa:  100 g masła , ½ szkl cukru, 2-3 łyżki

Słodki Zakątek
Błyskawiczne eklerki w czekoladzie 1391

przepisem na opakowaniu. Następnie szykujemy polewę z czekolady. Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę – pozostawiamy na ok. 2 minuty – mieszamy do chwili, aż składniki się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty na dwie połowy. Na połówkach, które będą spodami ciastek rozprowadzamy jeszcze ciepłą masę czekoladową. Na masę czekoladową nakładamy krem lub ubitą śmietanę

mojewypiekiinietylko
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 155

polewam polewą, ale nie jest to niezbędne, jest bardzo smaczny także bez niej. Polewę przygotowuję ze stopionej czekolady wymieszanej ze śmietanką. Ozdabianie bywa różne, czasem są to jak widać połówki słodkich migdałów, pozbawione skórki, dzięki kąpieli w gorącej wodzie. Uwierzcie - ten torcik ma wyjątkowy, zupełnie odległy od naszych "polskich", smak. Kiedy wiosna robi sobie od nas wagary, pocieszmy się czekoladowym

I tu będę miała takie te
Ciasto budyniowe bez laktozy i bez pieczenia 442

budyń waniliowy, ale myślę, że z czekoladowym też wyjdzie pyszne :) Herbatniki to u mnie klasyczne małe, niegdyś nazywane Be Be, teraz występujące pod milionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju

Kulinarne zapędy Kokosa
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 227

kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy czekoladowy ganache. Śmietankę zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy do niej   posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia.   Schłodzony sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki

Mania Gotowania
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 504

ciasto jest gotowe).  P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 576

ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp

Słodkości i nie tylko
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 260

czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj i na ciepło nie smakowało mi tak dobrze, jak dziś rano. Było wyśmienite. Tylko polewy(...)koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych orzechów włoskich, niestety tym razem nie miałam do niego składników, a bardzo brakło tego smaku. Polecam! Używałam do odmierzania szklanki o pojemności 200ml. Więcej o odmierzaniu

Anioszek w kuchni
Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą 171

dodać do masy truflowej. Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Polewa: Gdy trufle stwardnieją w kąpieli wodnej należy rozpuścić mleczną czekoladę i obtoczyć każdą kulkę. Trufle obsypać startą na małych oczkach białą czekoladą i odstawić na kolejne(...)żelki z masą 6. Uformować niewielkie kuleczki 7. Obtoczyć kuleczki w rozpuszczonej czekoladzie 8. Trufle posypać startą białą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą Artykuł Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pijana wiśnia 185

masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache.  Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka

kulinarne odsłony pati
Brownie z fasoli, czyli przepis na przepyszne, czekoladowe fit ciasto 232

będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą wersję możesz je trzymać w piekarniku nawet 60 minut. Ciasto przestudź i polej polewą. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone

Eat me! Fit me!
Czekoladowo-wiśniowe cupcakes w wafelkach 162

zacząć... :) Po pierwsze - muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem. Przepis od zawsze "pożyczałam" z forum cincin . Po drugie - pozwoliłam sobie tym babeczkom nadać nazwę "cupcakes", bo jak wiadomo, cupcakes to muffinka, tylko ozdobiona czymś więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie

bistro mama
Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami 154

dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek.  Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako

Magiczne Życie Marty
Lekka babka z espresso, na majonezie 78

przepisu,  bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko  i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się gorzkie kakao,  ja wykorzystałam intensywną, gorzką czekoladę w proszku. Grzbiet babeczki polałam rozpuszczoną czekoladą,  z pokruszonymi kuleczkami pralinek Giotto(...)test patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy 5 minut w piekarniku,  po czym wyciągamy na blat i studzimy przynajmniej  przez 20 minut, przed pierwszym krojeniem.  Polecam wierzch polać polewą z roztopionej czekolady.  Wystarczy rozpuścić w mikrofalówce kilka kosteczek  i rozsmarować w pęknięciu wzdłuż ciasta,  lub polać ozdobnymi zygzakami. W cieście doskonale odnajdą się również bakalie

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe z burakami 223

Składniki: 2 - 3 łyżki kakao (lub 200 g gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju

kulinarnajamka.blogspot.com