daktyli 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki płatków owsianych 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao) 40 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa. Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło. Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki. Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów. Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych
Kuchcik gotujeNie da się skończyć na jednym kawałku. Uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, kakao i te klimaty :). Polewa na bazie śmietany i żelatyny. Składniki: (keksówka
Gotuj z Agnescynamonu - wiórki kokosowe - zmielona kawa - prażony sezam - polewy/utemperowana czekolada - kamyczki owocowe, czekoladowe, itp. Sposób przygotowania: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy listki mięty, tahini, kardamon i cynamon. Miksujemy na dość zbitą, oleistą masę. Umieszczamy w lodówce na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewy i posypki. Mieszaninę wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki. Masa jest
DominikaDolcibiałą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa : ● 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie
Luźna Kuchniaczerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki: puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody łyżka miodu 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao truskawki na polewę: 1 gorzka czekolada, 1/3 kostki masła Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekpamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku? Uwielbiam ten smak i czasami robię taki. Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka. Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa. Wyszło przepysznie. Składniki
Pysznie & Piękniesernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów
More food, love and dreamsSKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka 90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * ilość
KUCHARNIATrufle czekoladowe są po prostu pycha!!! Naprawdę jestem zachwycona ich smakiem Są bardzo słodkie o konsystencji miękkie w środku, a na zewnątrz w twardej, grubej skorupce z czekolady. I wyglądają naprawdę pięknie. Czas wykonania: 1 h (+4 h oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 100 g herbatników 60 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g serka mascarpone 30 g żelek(...)kostki białej czekolady Polewa i dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 3 kostki czekolady białej Przygotowanie: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki zmiksować na piach. Herbatniki, rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą. Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy truflowej. Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić
KuchniaWeDwoje.pljajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto(...)jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej(...)czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder W misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło
Kolizje SmakówPrzepyszne, mleczno-czekoladowe ciasto zasmakuje nie tylko dzieciom. U mnie ostatnio stało się hitem podczas spotkania z przyjaciółmi. Masa : 300 ml mleka 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 3,5 szkl mleka w proszku Polewa: 100 ml śmietanki 30% 100 g mlecznej czekolady ok 250 g kakaowych herbatników kilka kostek mlecznej czekolady na wiórki
Smakołyki Asipuch, dodajemy stopniowo wystudzony do temperatury pokojowej budyń i miksujemy na gładki krem. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. składniki na krem czekoladowy do obłożenia: 125 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej o odstawiamy do lekkiego(...)czekoladowym i wstawiamy do lodówki. Schodzony tort oblewamy czekoladowym dripem i dowolnie dekorujemy np. czekoladkami, malinami, borówkami i listkami mięty. składniki na czekoladowy drip: 80 g czekolady gorzkiej 80 ml śmietanki kremówki 30% wykonanie: Czekoladę siekamy. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na chwilę a następnie mieszamy na gładką konsystencję. Przestudzonym dripem przy pomocy łyżeczki polewamy
Domowy Smak Jedzeniaczyli babeczki lub babka czekoladowo-jagodowa Ciasto: 370 g mąki 220 g słodziwa 3 jajka 250 ml mleka plus 30 ml 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka kakao garść jagód świeżych, mrożonych lub wekowanych Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego opcjonalnie: płatki migdałów Mąkę łączymy z proszkiem
Kucharzycadodajemy więcej mleka, do uzyskania płynnej konsystencji *** *** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki *** *** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie *** *** Ciasto
Blog z Apetytemmąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Ciasto jest pysznie czekoladowe, nie jest suche. Zatem wspaniale nadaje się jako "słodka" przekąska :) Inspiracja z książki "Domowe wypieki" Składniki 100 g masła 100 g ksylitolu 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g tartej bułki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Masło w temperaturze
Różne smaki w kuchnispód 220 g heratników petit beurre czekoladowe 3 łyżki nutella 200 g masła 50 g mielonych orzechów laskowych Sposób przygotowania przepisu: 1. Ugotować galaretki w 600 ml wody ,schłodzić do lekkiego stężenia . 2. Masło rozpuścić z nutellą dodać orzechy ,odłożyć kilka łyżek powstałej polewy ,a resztę wymieszać z pokruszonymi herbatnikami włożyć masą
W królestwie smaków BeatyCiasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika pamiętamy o wcześniejszym wyjęciu
VioletoweKucharzeniemleka (krowiego, owsianego...) zmacerowany dojrzały banan łyżka masła orzechowego (ja miałam czekoladową nutellę) szczypta soli Musli zalewam mlekiem. Solę. Dodaję banana. I zagotowuję. Do lekko bulgoczącej pulpy dodaję łyżkę masła orzechowego. Mieszam. Zdejmuję z ognia. Jako śniadaniowa masochistka owsiankę dodatkowo zapiekam przez 20 min. w 150st. (wtedy wierzch polewam 3 łyżkami mleka, prószę płatkami). Wieeem! Kalorie leją się hektolitrami. Bezczelnie
bastalenabiszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. tort bananowy tort czekoladowy przekładany konfiturą z truskawek Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenie