Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 261kilka godzin do lodówki. Przygotowujemy czekoladowy ganache. Śmietankę zagotowujemy w rondelku, następnie dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzony sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki
Mania Gotowania
Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi 539ciasto jest gotowe). P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 616ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej masy wylewamy na jeden krążęk ciasta, przykrywamy drugim i polewamy reszta masy. Pieczemy godzinę 1 temp
Słodkości i nie tylko
Szybkie ciasto marmurkowe kokosowo-orzechowe 305czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj i na ciepło nie smakowało mi tak dobrze, jak dziś rano. Było wyśmienite. Tylko polewy(...)koniec przejedź łyżką zygzakiem, aby jasne pomieszało się z ciemnym. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz ok 40 minut w temperaturze 170 st. Podawaj ostudzone. Najlepsze z ganaszem czekoladowym posypanym dodatkową porcją lekko zmielonych orzechów włoskich, niestety tym razem nie miałam do niego składników, a bardzo brakło tego smaku. Polecam! Używałam do odmierzania szklanki o pojemności 200ml. Więcej o odmierzaniu
Anioszek w kuchni
Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą 208dodać do masy truflowej. Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Polewa: Gdy trufle stwardnieją w kąpieli wodnej należy rozpuścić mleczną czekoladę i obtoczyć każdą kulkę. Trufle obsypać startą na małych oczkach białą czekoladą i odstawić na kolejne(...)żelki z masą 6. Uformować niewielkie kuleczki 7. Obtoczyć kuleczki w rozpuszczonej czekoladzie 8. Trufle posypać startą białą czekoladą Pobierz wersję do druku: Pobierz Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą Artykuł Trufle czekoladowe z żelkami i białą czekoladą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl
Pijana wiśnia 215masą budyniową, pijanymi wiśniami z czekoladowym ganache. Składniki (blaszka 23/33): biszkopt: jajka 5 szt, mąka pszenna 1 szklanka, mąka ziemniaczana 0,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, sól szczypta, masa: mleko 700 ml, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 60 g, wiśnie z nalewki 250 g, masło 250 g, polewa: czekolada mleczna 120 g, śmietanka
kulinarne odsłony pati
Brownie z fasoli, czyli przepis na przepyszne, czekoladowe fit ciasto 284będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą wersję możesz je trzymać w piekarniku nawet 60 minut. Ciasto przestudź i polej polewą. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone
Eat me! Fit me!
Czekoladowo-wiśniowe cupcakes w wafelkach 193zacząć... :) Po pierwsze - muffinki czekoladowe z dżemem wiśniowym wg Nigelli były mi dobrze znane na długo zanim zaczęłam przygodę z blogiem. Przepis od zawsze "pożyczałam" z forum cincin . Po drugie - pozwoliłam sobie tym babeczkom nadać nazwę "cupcakes", bo jak wiadomo, cupcakes to muffinka, tylko ozdobiona czymś więcej niż cukrem pudrem czy polewą. Cupcakes to już właściwie
bistro mama
Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami 180dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako
Magiczne Życie Marty
Lekka babka z espresso, na majonezie 103przepisu, bo to już kolejna udana propozycja z zastosowaniem majonezu. Szybka, bardzo prosta w przygotowaniu. Lekka, miękka babeczka. Dodana kawa nie dominuje, podkreśla tylko i dopieszcza czekoladową moc wypieku. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się gorzkie kakao, ja wykorzystałam intensywną, gorzką czekoladę w proszku. Grzbiet babeczki polałam rozpuszczoną czekoladą, z pokruszonymi kuleczkami pralinek Giotto(...)test patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy 5 minut w piekarniku, po czym wyciągamy na blat i studzimy przynajmniej przez 20 minut, przed pierwszym krojeniem. Polecam wierzch polać polewą z roztopionej czekolady. Wystarczy rozpuścić w mikrofalówce kilka kosteczek i rozsmarować w pęknięciu wzdłuż ciasta, lub polać ozdobnymi zygzakami. W cieście doskonale odnajdą się również bakalie
Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe z burakami 258Składniki: 2 - 3 łyżki kakao (lub 200 g gorzkiej czekolady), 4 jajka, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 cukier waniliowy,3/4 szklanki oleju
kulinarnajamka.blogspot.com
Piernik czekoladowy z polewą krówkową 181wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko korzenne przyprawy, ale aromat miodu, a ponad wszystko czekoladę, to ten przepis skradnie Wasze serce. Jest wilgotny, mięciutki, a oblewa go polewa krówkowa, która fantastycznie podbija smak gorzkiej czekolady. Wypróbujcie jeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach(...)niej masę. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z grzałką góra+dół Czas - ok. 45 minut, do suchego patyczka Po upieczeniu piernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu dekorujemy polewą. Polewa krówkowa: 120g masła 180ml śmietany kremówki (30%) 350g brązowego cukru szczypta soli Do garnuszka wkładamy masło, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier. Całość podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się składników
Cooking Monster
Brownie z gruszkami i migdałami 226otrzymania jednolitej masy. Przestudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy. Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy kawałki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy nim wierzch ciasta. Pozostałą czekoladę topimy
Qchnia po prostu