polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:427/582)

Tort czekoladowy z wiśniami i amaretto 261

czasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w musie czekoladowym.  Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę z wiśniami.  Całość od razu przykrywamy drugą połową biszkoptu nasączonego amaretto i lekko dociskamy.  Całość w tortownicy owijamy z wierzchu folią spożywczą(...)lodówki) i chłodzimy przez kilka godzin lub najlepiej przez noc. Kiedy ciasto jest schłodzone, delikatnie otwieramy tortownicę i za pomocą noża oddzielamy od boków ciasta papier.  Przygotowujemy polewę. Polewa Składniki: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia

bistro mama
tort makowy z kremem kawowym 108

lodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. składniki na drip: 40 g czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na ok. 60 s a następnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Gotowym dripem polewamy schłodzony tort

Domowy Smak Jedzenia
Babka śmietankowa. 153

pieczenia 1 budyń śmietankowy 40 g  płatki czekoladowe 40 g. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać.  Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń w proszku. Zmiksować.  Na koniec dodać płatki czekoladowe i wymieszać łyżką.  Jeśli nie macie płatków czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę. Tak przygotowane ciasto(...)posypanej bułką tartą.  Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni  i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka. Wystudzoną babkę udekorować lukrem, lub polewą

Agusiowe smakołyki
Tort czekoladowy Laur 173

czekoladowy:     3 czubate łyżki kawy mielonej     250 ml wrzącej wody     3 czubate łyżki kakao     250 g cukru     400 g masła Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka .Wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy do nitki( jak polewę(...)Studzimy i ubijamy z masłem. DODATKOWO: Nasączenie: 100 ml wódki 100 ml przegotowanej wody klika kropli esencji waniliowej POLEWA DESEROWA 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki masła 3 łyżki kakao Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia. Następnie dodajemy przesiane przez sitko kakao. Roztrzepujemy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. WAFLE ANDRUTOWE

Domowe ciasta
PROPOZYCJE NA TŁUSTY CZWARTEK 176

skórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone. Szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Czytaj więcej >> 6) CZEKOLADOWE PĄCZKI Z CHILI Pączki

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto kajmakowo-czekoladowe bez pieczenia. 197

masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przygotowujemy masę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto

Rozpustne gotowanie
Murzynek 286

cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta! SKŁADNIKI: ( na keksówkę ) * jajka – 3 szt * zimna woda – 5 łyżek * mąka – 200 g * cukier – 1,5 szklanki * margaryna – 250 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy. Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy. Białka(...)posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy

Ostra na Słodko
Czekoladowe ciasto z buraka 149

czekoladowy “murzynek”. Przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasto czekoladowe bez glutenu i bez laktozy, ale za to z dodatkiem warzyw Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy cukier, kakao i mleko. Intensywnie mieszamy, do uzyskania jednolitej polewy. Zdejmujemy z palnika. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy. Polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera

Wiszniówka
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 190

łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem(...)będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki

Gotujemy i jemy
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 225

łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem(...)będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki

Korniszonki
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki 153

opakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.)   Polewa: 100 g czekolady mlecznej 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 30%   Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach(...)połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca. Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud Gwiazda drożdżowa

e-PrzepisyKulinarne
Kwiatuszek 137

mięty Sposób przygotowania: 1.    Galaretki żółte rozpuszczamy w 3 szk. wody gorącej, studzimy. 2.    Galaretkę czerwoną rozpuszczamy 1 ½ szk. wody gorącej, studzimy. 3.    Kuleczki czekoladowe kruszymy. 4.    Masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z kuleczkami. 5.    Wykładamy dno tortownicy. 6.    Śnieżki ubijamy z mlekiem. 7.    Dodajemy żółtą galaretkę(...)Dekorujemy truskawkami i miętą. 11.                     Na koniec polewamy czerwoną galaretkę. 12.                     Chłodzimy w lodówce 2 godziny

Kulinarna Chwila