łuskanego sezamu – podprażonego na patelni 2 łyżki oleju konopnego (zwykłego kuchennego, nie CBD) + odrobina do dekoracji 4 łyżki kakao + odrobina do dekoracji 5 łyżek miodu Przepis na hummus czekoladowy Sezam blendujemy z olejem, dodajemy ciecierzycę, kakao, miód i odrobinę zalewy z puszki ciecierzycy. Podajemy posypany szczyptą kakao i łyżką oleju konopnego. Kiszona kapusta z olejem konopnym i czarnuszką Składniki(...)oleju konopnego (zwykłego kuchennego, nie CBD) duża szczypta nasion czarnuszki Jak przygotować kiszoną kapustę z olejem konopnym i czarnuszką? Czarnuszkę podsmażamy na patelni, żeby stała się bardziej aromatyczna. Kapustę polewamy olejem i posypujemy czarnuszką. Artykuł Najlepsze przepisy z konopi – i czym się różni olej CBD od kuchennego oleju z konopi pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneMocno czekoladowe, pachnące rumem i naszpikowane bakaliami. Jednym słowem doskonałe ciasto do popołudniowej kawy :) Ciasto kruche: 420 g mąki pszennej 250g margaryny 200 g cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 szkl mleka 100 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek kakao 500 g marmolady różanej szkl orzechów (włoskie i migdały) szkl rodzynek 1/2 szkl rumu(...)szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: 150 g czekolady gorzkiej 150 g kremówki płatki migdałów do posypania Ciasto: Mąkę posiekać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i masłem. Dodać jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę w lodówce. Podzielić na dwie części w proporcji 2/5 i 3/5. Upiec dwa placki w blaszce (20x30cm
Smakołyki Asicukru pudru - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 - 80 g świeżo sklarowanego masła (jeszcze ciepłego) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - mrożone jeżyny i mango - pół małej puszki kajmaku czekoladowego Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy za pomocą ręcznej rózgi w takiej kolejności, jak wyżej. Następnie odstawiamy ciasto na 15 minut. Nagrzewamy mocno patelnię i zmniejszamy moc kuchenki na 1. Partiami wylewamy(...)wierzchu pojawią się spore bąbelki powietrza. Obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. W kąpieli wodnej podgrzewamy kajmak, tak żeby zrobił się płynny. Gotowe placuszki polewamy kajmakiem i dekorujemy zamrożonymi owocami. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjipomarańczowej. Wykładamy połowę kremu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Na biszkopt wykładamy kolejną część frużeliny pomarańczowej, następnie krem pomarańczowy i przykrywamy biszkoptem, który nasączamy. Wykładamy pozostałą frużelinę oraz krem czekoladowy i przykrywamy biszkoptem. Biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy papier i nasączamy wierzchni biszkopt. Kremem waniliowym tynkujemy dokładnie cały tort(...)gładka. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami. U mnie przewaga słodyczy o smaku pomarańczowym * użyłam śmietany double cream 48% ** obranych, wyfiletowanych *** podaję taka ilość cukru
Wędrówki po kuchniukochanych Babć i Dziadków z okazji ich święta składamy najserdeczniejsze życzenia stu lat życia w zdrowiu i szczęściu. Dla Was dzisiaj torcik czekoladowo - miętowy. Niebo w gębie! Polecam. Tort czekoladowo - miętowy Składniki na 3 blaty 20cm: Na biszkopty: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 50g startej czekolady Na krem miętowy: 300g mascarpone 200g(...)łyżki cukru pudru 1-2 łyżeczki ekstraktu z mięty 2-3 krople zielonego barwnika w żelu lub paście Do nasączenia: szklanka herbaty miętowej, wystudzonej 2 łyżeczki cukru Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
Smak mojej kuchnimnie wystarczająco słodkie, więc nie posiada już dodatkowego cukru. W dodatku dzięki tym owocom, tak jak lubię, jest mocno wilgotne. Sam środek zaś skrywa w sobie kawałki gorzkiej czekoladowy, które tylko podkreślają smak kakao. To idealny deser na weekend lub drugie śniadanie, gdyż można go jeść bez wyrzutów sumienia. Dla niektórych to dość istotna informacja, więc wspomnę tylko(...)swojego nie słodziłam, ale wtedy należy użyć odpowiedniego słodzidła), bez laktozy, a w przypadku użycia odpowiedniego proszku do pieczenia i płatków owsianych – bezglutenowe. Na wierzch dodatkowo możecie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Pominęłam, gdyż moje ciacho wędrowało ze mną do pracy na drugie śniadanie. Inspiracja: Healthy food explorer Składniki na formę 20x20cm: 1 szklanka płatków owsianych górskich (lub mąki owsianej
Fabryka pomysłówBardzo cenię sobie ciasta, które: - szybko się przygotowuje - nie potrzeba do ich przygotowania różnych sprzętów, mikserów itp. - a i tak dobrze smakują :) Takie właśnie jest ciasto czekoladowo - kokosowe. Przygotowanie go polega po prostu na wymieszaniu ze sobą paru składników - jest więc idealne, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania. Składniki: Ciasto: szklanka mąki 4 czubate łyżki kakao(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do dekoracji 1 cukier waniliowy aromat rumowy 6 ml 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki maślanki 3 jajka Polewa: biała czekolada 100 g śmietanki 30% Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej kakao, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajka i mieszamy razem z olejem
Taste Therapydrobno pokroić. Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać. Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać. Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc. Smacznego :D Uwagi: *Można dodać więcej cukru do masy serowej(...)pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę. *Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był najpyszniejszy. *Michałki można zamienić innymi czekoladowymi cukierkami, np. Bajecznymi, Pierotami
Moje pyszne gotowanieznalazła swój finał w sądzie. Gdy pierwszy raz zobaczyłam to ciasto pomyślałam sobie zwykły murzynek, ale już po skosztowaniu pierwszego kęsa wiedziałam że się pomyliła. Jest niezwykle czekoladowy idealnie komponuje się z dżem morelowym którym jest przełożony, a to wszystko polane czekoladą po prostu pycha. Do ideału mojemu „Sacherowi” daleko zarówno z wyglądu jak i w smaku(...)uznali że jest smaczny Składniki na ciasto 100g cukru 150g gorzkiej czekolady 150g masła 150g mąki 6 jajek 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do piczenia Masa dżem morelowy polewa 150 g cukru 150 g gorzkiej czekolady 80 g wody Sposób przygotowania cista Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie pozostawić do ostygnięcia. Z białek ubić sztywną pianę
RAROSSAłyżka kakao, szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać(...)wysypanej bułką tartą formy na babkę lub do formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego) Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI BISZKO PT: 5 jajek 1 kubek cukru 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżka kakao KREM: 0,5 kubka mleka 0,5
Luźna KuchniaMazurek wielkanocny to ciasto, które absolutnie musi gościć na każdym świątecznym stole. Na tle innych ciast mazurek wyróżnia się bardzo dużą różnorodnością. To zasługa różnego rodzaju mas i polew, które wykorzystuje się do jego dekoracji. Mazurka wypieka się w różnych kształtach: klasycznym prostokątnym, kwadratowym, ale również owalnym czy trójkątnym. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla was kilka przepisów na mazurki wielkanocne(...)wybornie smakują, ale też efektownie będą prezentować się na stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Mazurek kajmakowy przepis na: Kolorowe Garnki 2. Mazurek bakaliowy przepis na: Słodki Sentyment 3. Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie przepis na: Świat Ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Mazurek snikers przepis na: Kucharka w Baletkach 5. Mazurek śliwka w czekoladzie przepis na: Domowy Smak Jedzenia
BabskiePorady.pl - PrzepisyTort z białej czekolady z kremem różanym , delikatny biszkopt z białą czekoladą i kremem z serka mascarpone z konfiturą z płatków róży . Biszkopt czekoladowy : 180 g miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem(...)serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki 30%, 12 g żelatyny, 100 g konfitury z róży, do nasączenia : 150 ml naparu z herbaty, sok z cytryny, cukier do smaku, polewa : 60 g masła, 130 g białej czekolady, Biszkopt : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do miseczki ustawionej na garnku z wrzącą wodą wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, podgrzewać aż czekolada się
królestwo garówLubimy słodycze, zajadamy się ze smakiem. Ale! Kalorie. Zapraszam na pyszne czekoladowo-gryczane ciasto, które Was zachwyci smakiem. Co nam trzeba? 200g kaszy gryczanej białej 4 jajka 100ml gęstego jogurtu greckiego 100g prawdziwego kakao 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 50ml smakowej wódki- ja użyłam Saska o smaku pigwy ps. można użyć(...)zwykłego soku 3 łyżki miodu dodatkowo: garść borówek 4 łyżki saskiej pigwa (lub zwykłego soku) na polewę: 2 łyżki masła, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka oleju kokosowego, Przygotowanie: Kaszę gotujemy do miękkości. Studzimy. Blendujemy na gładko. Dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z Saską i mieszamy dalej. Wyjdzie nam pachnąca, ciemna, gęsta masa. Natłuszczamy lekko formę do pieczenia i wylewamy
Latosiowydomnasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu pyszne czekoladowe ciacho – idealne na wieczór filmowy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Można je dowolnie ozdobić – u mnie pojawiły się połówki orzechów włoskich i płatki kokosowe. Murzynek na maślance(...)wypieków 2 jajka 225 g masła 4 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wody 1/2 szklanki maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli Polewa: 60 g masła 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki gorzkiego kakao 4 łyżki cukru do posypania: orzechy, wiórki lub płatki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuzłoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny, do smaku pół słoika nutelli lub innego kremu czekoladowego tabliczka czekolady kilka łyżek mleka Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy zimną kaszę, pod koniec ucierania dodajemy(...)była za kwaśna. Na pierwszy z upieczonych placków wykładamy połowę kaszy, przykrywamy drugim, który smarujemy nutellą. Kładziemy 3 placek i resztę masy z kaszy, przykrywamy ostatnim, który polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęściełyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu) 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej Opcjonalnie: polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć(...)głębokim, mocno rozgrzanym oleju - z obu stron (aż się lekko zarumienią; dłużej smażone będą pękać). Po usmażeniu kulki odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i opcjonalnie polać sosem czekoladowym
Di gotujeWilgotne, mocno kokosowo-czekoladowe ciacho z lekką nutą alkoholu :) Raj na ziemi, czyli... ciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych(...)budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie
Malinowo w kuchnimogę spokojnie zająć się gotowaniem i pieczeniem. Zapach piernika roznoszący się po całym domu jeszcze potęguję ta przedświąteczną atmosferę. Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 250 g masła(...)łyżki miodu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 50 g orzechów lub migdałów Dodatkowo na polewę: 60 g gorzkiej czekolady Bakalie Sposób wykonania: Masło i miód podgrzać na małym ogniu, gdy się rozpuszczą dodać, powidła i przyprawę do piernika i dalej podgrzewać mieszając od czasu do czasu
Na słodko lub wytrawniecukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na krem stopniowo zwiększając obroty miksera. Następnie krem śmietankowy rozkładamy na powierzchni blatu bezowego (opcjonalnie pozostawcie 2-3 łyżki kremu), polewamy frużeliną malinową i przykrywamy drugim blatem . Opcjonalnie wierzch przyozdabiamy 2-3 łyżkami kremu , malinami i świeżymi listkami mięty . Tort przechowywać w lodówce maksymalnie 2-3 dni . Dodatkowo Możecie do kremu dodać(...)boku frużelina apetycznie wygląda i zdradza zawartość Krem i frużelinę dodajemy przed podaniem. Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy
WegePrzepisSernik jest bardzo delikatny, kremowy i obłędnie czekoladowy. Przygotowanie go zajmuje mało czasu. Cierpliwością w czekaniu na zjedzenie musimy jedynie wykazać się podczas pieczenia, ponieważ tu troszkę czekamy. Ale na taki smak warto! Spód: 300g maślanych herbatników 150 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mleka w proszku 4 jajka(...)szklanka śmietany 30% Dodatkowo: 2 łyżki czarnego kakao 150 g mlecznej czekolady Polewa: 100 g mlecznej czekolady ¼ szklanki śmietany 30% 1/3 szklanki płatków migdałowych Spód: Herbatniki mielimy na drobny pył. Wlewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę (dno) wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy
VioletoweKucharzeniejest bardzo wilgotne i delikatne w smaku. Choć wygląda jakby było niedopieczone jest w pełni jadalne oraz smaczne. Bez problemu można je wyciągnąć z formy i pokroić. Dyniowe ciasto czekoladowe powstało bez mąki, laktozy oraz dodatku białego cukru. A dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na całość: 1168 kcal(...)łyżki kakao - 2 banany - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 2 jajka - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 20 g posiekanych orzeszków ziemnych lub innych - 30 g zmielonych płatków owsianych Polewa - 5 kostek gorzkiej czekolady min 70% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Dynię gotujemy na parze do miękkości lub prużymy w odrobinie wody w garnku. Kiedy będzie miękka (odsączamy
Health-Fit-LifeZe zdziwieniem stwierdziłam, że bardzo dawno nie było u mnie żadnych słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych
Zielona KuchniaWitajcie, wraz z początkiem tygodnia przychodzę do Was z przepisem na coś słodkiego a jednocześnie legalnego. Dzisiaj będą to czekoladowe fit batoniki. Dlaczego legalne i fit? Bo nie zawierają mąki, białego cukru ani laktozy. Dodatkowo robi się je bardzo szybko i można je zabrać na letnie wycieczki:) Jeden batonik to: 210 kcal(...)Składniki: - 120 gram namoczonych daktyli - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego - 90 gram płatków owsianych - 30 gram preparowanej gryki Polewa - 2 łyżki masła orzechowego 100% - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego oraz gorzką czekoladę. W międzyczasie do miski wrzucamy odsączone daktyle, do których wlewamy rozpuszczoną masę oleju i czekolady. Wsypujemy płatki
Health-Fit-Lifetortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Stefanka kokosowo – czekoladowa Stefanka kokosowo-czekoladowa to świetny wybór dla wszystkich, którzy lubią tzw. grysiokowce, czyli ciasta z masą z kaszy manny. Jeżeli nie macie ochoty na miodownika z kaszą manną ponieważ nie chce wam się piec(...)się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje
Relaxtimedużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl cukru -3 łyżki miodu (może być sztuczny) -1,5 łyżeczki sody -100g margaryny -powidła śliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM(...)Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie wykładamy resztę masy, i drugi blat biszkopta. Czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i wkładamy na 30 sekund do mikrofali. Mieszamy, polewą polewamy ciasto, i całość posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by wszystko pięknie się zmacerowało :-) I gotowe. Sporo pracy, ale warto. Ciasto pięknie wygląda i jest pycha
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczekoladowym i włóż do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij z lodówki, obróć i ściąg salaterkę, delikatnie zdejmij folię spożywczą. Ozdób według uznania. Lustrzana glazura czekoladowa: 250g cukru pudru z dodatkiem kakao lub 150 g cukru i 50 g kakao 50 ml wody 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalej małą ilością zimnej(...)garnuszka wsyp cukier puder z dodatkiem kakao i wlej wodę, całość zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Do ciepłej polewy dodaj napęczniałą i podgrzaną w mikrofali żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj. Polewę przestudź do osiągnięcia gęstej, ale wciąż lejącej konsystencji (możesz schłodzić ją w lodówce, ale cały czas kontroluj gęstość). Gotową
Kulinarna (nie)codziennośćProste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia. Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki(...)cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na polewę: 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka łyżka kokosu dodatkowo: czereśnie lub inne owoce Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki z cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz(...)stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej na ciasto topping i wstaw do piekarnika na 10 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE bez polewy 547kcal - 35,5B\8,5T\93,2 W SMACZNEGO!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiishericiasta w kształcie serca. Zbliżające się Walentynki do najlepsza okazja, żeby ją wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe. Na tej stronie znalazłam przepis, na bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe. Do jego wykonania nie jest potrzebny mikser, bo wszystko mieszamy widelcem. Wspaniałe delikatne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Polecam :-) Składniki na małą tortownicę, lub formę w kształcie serca: 250g(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli 200 g cukru 220 ml maślanki 200 ml oleju 3 rozmącone jajka. Składniki na polewę: 1 czekolada 4 – 5 łyżek mleka Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania ciasta: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć
Na słodko lub wytrawnie