polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:448/582)

ciasto pawi ogon lub pawie oczko :-) 210

dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY -2,5szkl maki -3 jajka -0,5 szkl cukru -3 łyżki miodu (może być sztuczny) -1,5 łyżeczki sody -100g margaryny -powidła śliwkowe -zmielone orzechy włoskie KREM(...)Ciasto odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, następnie wykładamy resztę masy, i drugi blat biszkopta. Czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i wkładamy na 30 sekund do mikrofali. Mieszamy, polewą polewamy ciasto, i całość posypujemy orzechami. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by wszystko pięknie się zmacerowało :-) I gotowe. Sporo pracy, ale warto. Ciasto pięknie wygląda i jest pycha

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze 269

czekoladowym i włóż do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij z lodówki, obróć i ściąg salaterkę,  delikatnie  zdejmij folię spożywczą. Ozdób według uznania. Lustrzana glazura czekoladowa: 250g cukru pudru z dodatkiem kakao lub 150 g cukru i 50 g kakao 50 ml wody 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Żelatynę zalej małą ilością zimnej(...)garnuszka wsyp cukier puder z dodatkiem kakao i wlej wodę, całość zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Do ciepłej polewy dodaj napęczniałą i podgrzaną w mikrofali żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj. Polewę przestudź do osiągnięcia gęstej, ale wciąż lejącej konsystencji (możesz schłodzić ją w lodówce, ale cały czas kontroluj gęstość). Gotową

Kulinarna (nie)codzienność
proste ciasto czekoladowe 204

Proste ciasto dla tych, którzy nie lubią mas i kremów. Jest wilgotne, ma mocno czekoladowy smak i długo pozostaje świeże. Polecam je podać ze świeżymi sezonowymi owocami lub konfiturą. Doskonały wypiek do popołudniowej herbatki w środku tygodnia.  Składniki na foremkę 23 cm: na ciasto: 125 ml mleka 70 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kakao 1 szklanka mąki 2/3 szklanki(...)cukru 1 jajko 70 ml oleju 125 ml kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej na polewę: 100 g deserowej czekolady 3 łyżki mleka łyżka kokosu dodatkowo: czereśnie lub inne owoce  Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Jajko utrzeć z cukrem na białą masę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z dyni 198

CIASTA i DESERY znajdziecie w kategorii FIT DESERY - KLIK SKŁADNIKI CIASTO dynia - 500 g 2 białka jaj 100g mąki z cieciorki TOPPING 2 żółtka 1-2 łyżeczki czekoladowego dipu Waldenfarms KROK PO KROKU CIASTO Dynię pokrój i zblenduj z mąką. Białka ubij na sztywno. Połącz z masą i delikatnie wymieszaj. Przelej do silikonowej formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz(...)stopni. TOPPING Wymieszaj żółtka z dipem. Po 40 minutach wyjmij na chwilę ciasto z piekarnika. Rozlej na ciasto topping i wstaw do piekarnika na 10 minut. WARTOŚCI ODŻYWCZE bez polewy 547kcal - 35,5B\8,5T\93,2 W SMACZNEGO!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
Walentynkowe łatwe ciasto czekoladowe 364

ciasta w kształcie serca. Zbliżające się Walentynki do najlepsza okazja, żeby ją wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto czekoladowe. Na tej stronie znalazłam przepis, na bardzo łatwe do wykonania ciasto czekoladowe. Do jego wykonania nie jest potrzebny mikser, bo wszystko mieszamy widelcem. Wspaniałe delikatne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Polecam :-) Składniki na małą tortownicę, lub formę   w kształcie serca: 250g(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 opakowanie cukru waniliowego Szczypta soli 200 g cukru 220 ml maślanki 200 ml oleju 3 rozmącone jajka. Składniki na polewę: 1 czekolada 4 – 5 łyżek mleka Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania ciasta: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche, w drugim mokre a następnie wszystkie składniki ze sobą połączyć

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowe ciasto owocowe 160

czekoladowo-migdałową skorupą kryje się coś szczególnego, co zadowoli zarówno miłośników sycącego brownie, jak i tych lżejszych, owocowych wypieków. Ja uwielbiam oba rodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie, bez wrażenia ciężkości, zarówno(...)laski wanilii 2 1/3 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej ½ szklanki kakao (przesiane) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego/wegańskiej margaryny Polewa: 150g ciemnej czekolady (min. 70%) 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki płatków migdałowych do posypania Piekarnik rozgrzej do 175 °C, formę delikatnie natłuść i wyłóż papierem o pieczenia. Owoce

Roślinna - blog wegański
Ciasta na Boże Narodzenie! Świąteczne ciasta – 20 sprawdzonych przepisów 88

trzech kremów przełożonych herbatnikami i biszkoptami. Deser jest kremowy, puszysty i pięknie się prezentuje. ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Balladyna z kajmakiem bez pieczenia Ciasto na podłużnych biszkoptach z kremem czekoladowym, kajmakiem, herbatnikami i malinową galaretką. ZOBACZ PRZEPIS Budyniowe ciasto bez pieczenia z advocatem Ciasto jest delikatne i puszyste. Smak advocatu jest wyczuwalny zarówno w kremie, jak i dzięki herbatnikom, które(...)kremem czekoladowym (ciasto Pychotka) Ciasto Pani Walewska składa się z kruchego ciasta, dżemu z czarnej porzeczki, bezy posypanej płatkami migdałowymi i kremu budyniowego. ZOBACZ PRZEPIS Ciasto przekładane z czekoladową chrupką i masą budyniową To dwukolorowy biszkopt przełożony masą budyniową oraz czekoladową chrupką, polane białą czekoladą. ZOBACZ PRZEPIS Blok czekoladowy jak dawniej – łom kakaowy Przepis na blok czekoladowy jak dawniej

Via Gusto
Czekoladowy wieniec z nutą pomarańczy 160

Lekki, puszysty czekoladowy wieniec z wyrazistą, cytrusową alkoholową nutą, oblany delikatną białą czekoladą i podany z plastrem świeżej, soczystej pomarańczy to świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli(...)masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę

Szalona Kuchnia Eweliny
Miodowy serniczek z migdałami 253

łyżki zimnej śmietanki 30% 1 łyżka płynnego miodu (u mnie lipowy) 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: kilka migdałów – u mnie ze sklepu Yerba MaTe 24 kawałek czekoladowego ciasta (u mnie murzynek, można też użyć jakiś babeczek czy ciasta piernikowego) 1-2 łyżeczki miodu do polania serniczka Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (powinien być zimny), dodajemy zimną śmietankę (najpierw mniejszą(...)całość dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za gęsta można dodać więcej śmietanki. Do szklaneczki wkruszamy nasze ciasto. Następnie nakładamy naszą masę serową. Na wierzch wykładamy posiekane migdały i całość polewamy miodem. Deser warto odstawić na kilka minut w chłodne miejsce i dopiero podać. Smacznego

Słodkie okruszki
Naturalne batony energetyczne, bez cukru, tłuszczu i pieczenia. 147

Ostatnio nie ma czasu na kuchnię regionalną,  ani inne wynalazki, skupiam się na przepisach na zamówienie Następny będzie chleb z garnka  wersja uproszczona i sernik na czekoladowym spodzie bez glutenu i cukru. Przepis miał być prosty, szybki w wykonaniu, bez zbędnych dodatków i co najważniejsze, bez mordowania ziaren. Tzn bez poddawania ich obróbce termicznej, ponieważ właśnie wysoka temperatura(...)daktyli 0,5 szklanki mleka 2 % 4 łyżki nasion chia 2 łyżki sezamu 4 łyżki suszonej żurawiny szklanka błyskawicznych płatków owsianych 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy    Polewa: 7 kostek gorzkiej czekolady  2 - 3 łyżki mleka łyżka soku z pomarańczy Daktyle układamy na sicie i przepłukujemy gorącą wodą, następnie zalewamy przegotowanym, gorącym mlekiem i odstawiamy

Dieta moja pasja
Mazurek z masą kawową i bezami 158

mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wyjęciu z piekarnika studzimy, a w tzw. międzyczasie przygotowujemy(...)rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku. Dodajemy miękkie masło, masę krówkową i miksujemy na gładką masę, w której nie ma najmniejszych gródek. Odstawiamy ją do delikatnego stężenia, a następnie masą polewamy ciasto. Ciasto możemy odstawić na godzinę, by masa bardziej zgęstniała. W wolnym czasie przygotowujemy karmel. Do garnuszka wsypujemy cukier i wraz z łyżką wody zagotowujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru

Taste Of My Day
Babka czekoladowa 180

Jutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja czekoladowa. Przepis mam już od bardzo dawna i jest jeden z nielicznych gdzie ilości składników podane są w szklankach i zawsze wychodzi. Składniki - Ciasto : kostka masła 1 łyżeczka sody 1,5 szklanki cukru(...)jajka 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki kakao 0,5 szklanki czekolady deserowej 1 szklanka maślanki 0,5 łyżeczki cynamonu opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich Składniki - Polewa : 2/3 gorzkiej czekolady 1/4 szklanki cukru 35 dag masła 0,5 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 łyżka rumu Przygotowanie - ciasto : Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię

Mechanik w kuchni
CZTERY PRZYJEMNOŚCI W JEDNYM PAPILOCIE:) 297

znaczenia jest też oryginalny wygląd i sposób podania. Ja zamiast owoców, wkładam w dołeczki sernika masę kajmakową - w wersji dla dorosłych z dodatkiem likieru kawowego lub whisky, i zalewam polewą z gorzkiej czekolady. Uwierzcie - to boskie połączenie!   Dla mnie najprzyjemniejszym momentem jest wgryzienie się w sam środek, gdzie czekolada pęka nad kajmakiem, kajmak rozpływa się nad sernikiem, sernik prowadzi(...)podanych przez nią proporcji wychodzą mi 24 małe serniczki, być może moje formy na muffinki są mniejsze?   Przepis ten jest też bazą do wykonania sernika kawowo-czekoladowego . Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile.   SKŁADNIKI   120 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła

KUCHARNIA
Babka czekoladowa z daktylami i rodzynkami 266

Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)laski wanilii 80 g rodzynek 80 g daktyli Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki masła      Masło podgrzewamy na wolnym ogniu z cukrem i kakao aż do momentu rozpuszczenia się kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki

sama złodycz
Tort pomarańczowo- czekoladowy 186

moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie.  Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)proszku do pieczenia 15 łyżek drobnej bułki tartej 3 pomarańcze Krem: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 2 kostki masła 1 kieliszek spirytusu Polewa: 100ml śmietanki 30% 2 tabliczki czekolady deserowej Wiórki kokosowe i orzechowe Sposób przygotowania biszkoptów: Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy

Kuchnia w czekoladzie