polędwiczka - 2778 przepisów (strona:58/186)

Polędwica z dzika 135

pierwsze muszę podziękować mojej sąsiadce Kasi S za podarowanie mi polędwiczki z dzika. Dziękuję Kasiu! Po drugie miałam okazję pierwszy raz przygotować dziczyznę . O nie, jednak drugi , bo robiłam jeszcze bażanta za którego otrzymałam nagrodę od firmy Hortex. Przepis na bażanta napiszę Wam wkrótce. Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję spróbować takiej polędwiczki lub przygotować to polecam. Składniki: 2 polędwiczki(...)pieprzu czarnego 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 gożdziki 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Polędwicę myjemy , osuszamy. Marynata: Wszystkie składniki marynaty wkładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Polędwiczki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy zagotowaną , gorącą marynatą. Obracamy mięso, aby było całe zamoczone i woda wszędzie dotarła. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie

O kuchni z uczuciem
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 131

Pyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku(...)miski, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Przykrywamy i odstawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. 2. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wkładamy do niego polędwiczki (zmiażdżony ząbek czosnku odkładamy na później) i obsmażamy ze wszystkich stron do zarumienienia. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową. 3. Do garnka, w którym smażyło się mięso, dodajemy masło

My Culinary Art
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 145

dziś Was zapraszam jest pyszne! Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano(...)Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić. Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięsko, nacieramy je przyprawami dobrze przy tym masując. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum 2 godziny, najlepiej wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu. Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej

Plate of Joy
fusilli z polędwiczką wieprzową 90

makaronu fusilli, 300 g polędwiczki wieprzowej, 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g jarmużu, 1 żółte peperoni, 1 czerwona papryka ramiro, oliwa, sól, cukier Polędwiczkę pokroić w plastry grubości około 0,5 cm a następnie każdy plasterek wzdłuż na 4 paski. Paprykę pokroić w paski wielkości pasków polędwiczki. Jarmuż umyć, zblanszować w lekko osolonej(...)czosnku posiekać. Z pepperoni wyjąć pestki i pokroić w cienkie plasterki. Na oliwie podsmażyć cebulę, nie dusić jej do miękkości. Powinna być lekko podsmażona. Przełożyć cebulę do miski. Podsmażyć polędwiczkę, dodać paprykę. Chwilę podsmażyć. Papryka ma być al dente.  Przełożyć do cebuli. Następnie na oliwie lekko poddusić jarmuż z czosnkiem. Ugotować makaron. Na patelnię przełożyć mięso z jarmużem

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe z brokułami i słonecznikiem 172

Składniki: (na 2 porcje) Polędwiczki: 2 plastry polędwiczki wieprzowej szczypta soli szczypta pieprzu 1-2 łyżki miodu odrobina oliwy do smażenia- w przypadku zwykłej patelni (na patelni grillowej- smażyć bez tłuszczu) Makaron: pełnoziarnisty makaron typu: tagliatelle 250 ml śmietany 36% 2 ząbki czosnku- wyciśnięte odrobina świeżo mielonego pieprzu szczypta soli Dodatki: zblanszowane pół brokuła (Blanszować- do małego garnuszka, bądź miseczki(...)żywo zielony kolor- upewnij się przed podaniem, że dostatecznie zmiękł; ma być żywo zielony, chrupki, w pół miękki) 2 garście pestek słonecznika szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: 1. Polędwiczki poprzecinać po jednej  strony skrzyżnie 2. Natrzeć pieprzem solą oraz miodem 3. Smażyć z obu stron na patelni grillowej bądź na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oliwy do momentu

KreatywnePiny
Polędwiczki z fetą i suszonymi pomidorami 121

doskonale smakuje. Szkoda, że moja Karolina będzie musiała jeszcze trochę zaczekać zanim dostanie taki rarytas, bo można go podawać dzieciom dopiero po 12 miesiącu. Składniki 2 polędwiczki wieprzowe kilka suszonych pomidorów w oliwie ser feta (prawdziwy jest najlepszy) troszkę tymianku - może być świeży lub suszony sól, pieprz, oliwa do smażenia w przepisie był również czosnek, ale ja robię(...)jest pysznie. Przygotowanie Polędwiczki oczyścić z błonek, umyć, osuszyć. Rozkroić każdą  wzdłuż i rozpłaszczyć ręką, aby powstał spory prostokąt. Posypać tymiankiem. Wzdłuż brzegu ułożyć grube plasterki sera feta i suszone pomidory. Zwinąć wszystko w roladę i związać sznurkiem. Posolic i popieprzyć polędwiczkę. Smażyć na oliwie z każdej strony, tak aby polędwiczki się zrumieniły. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia

Kulinarne Inspiracje
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 228

pieczarek w przypadku córki).  Danie banalne w przygotowaniu, za to pełne smaku (kalorii też trochę w nim jest, ale mówi się trudno).     Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 300 g pieczarek sól, pieprz 200 g śmietany kremówki bulion lub woda 1 cebula olej natka pietruszki   Wykonanie: Umyte i oczyszczone polędwiczki pokroić na  2 - 3 cm plastry(...)Delikatnie rozbić.  Posypać solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć polędwiczki z obu stron (dość krótko).  Zdjąć z patelni Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę posiekać.  Na tej samej patelni, na której smażyliśmy polędwiczki podsmażyć cebulę i pieczarki.  Dodać ponownie mięso. Podlać wolą lub bulionem tak, aby mięso było przykryte.  Dusić

Sto kolorów kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym (danie z szybkowaru) 947

Kolejny pomysł na wyczarowanie niesamowicie smacznego dania z szybkowaru. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym - przepis na bardzo szybki obiad.  Przygotowanie poniższego dania (wraz z ugotowaniem ryżu) zajmie Wam tylko 30 minut. Według mnie najlepiej do tego dania pasuje ryż basmati, który podczas gotowania pięknie pachnie. Jeżeli lubicie aromatyczne sosy - to nie zwlekajcie z przygotowaniem tego dania.  Składniki(...)plasterki. Każdy z nich rozbić za pomocą młotka. Przyprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Na sam koniec posmarować z jednej strony musztardą sarepską. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Polędwiczki przesmażyć na złoty kolor. Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu

Ugotować
Sałatka z brązowym ryżem i polędwiczkami z kurcząt w marynacie jogurtowej gotowanymi na parze 364

obiad :)  W domu, podana na ciepło, może posłużyć za drugie danie :) Tak przygotowanego kurczaka można również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól(...)pieprz mielona słodka, czerwona papryka Polędwiczki z piersi z kurcząt myjemy i oczyszczamy z ewentualnych błonek Dwie łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Nacieramy polędwiczki i odstawiamy na pół godziny do lodówki Wstawiamy garnek do gotowania na parze Wyjmujemy polędwiczki z lodówki i gotujemy na parze, pod przykryciem, ok 30 minut W tym czasie gotujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym. 122

Polędwice przygotowuję się szybko, a jest dość eleganckim daniem. W tym wydaniu polecam ją osobą, które lubią mięso w wersji słodkawej.     Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 1 szklanka bulionu 100 g żurawiny 2 łyżki octu balsamicznego  3 łyżki masła sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Dwie łyżki masła rozgrzewamy w garnku. Polędwiczkę przyprawiamy rozmarynem, solą oraz pieprzem(...)zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut. W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego i gotujemy

Symfonia smakowa
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 139

Szukałam dziś inspiracji na obiadek, chciałam użyć polędwiczki, bo to chude i smaczne mięso. Skończyło się na roladkach z ulubionymi dodatkami. Polecam są nie tylko smaczne, ale jeszcze bardzo efektowne. Uwaga! Zrobiłam te roladki również z mozzarellą - na mój gust smaczniejsze! SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe ser feta 250gr. lub 2 kulki mozzarelli żurawina suszona mały słoik suszonych pomidorów z ziołami(...)czosnkiem w oliwie ulubione przyprawy WYKONANIE: polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy na duży płat, posypujemy ulubionymi przyprawami u mnie: vegeta, sól, pieprz, czosnek, na płacie rozkładamy żurawinę, pokrojone pomidory i fetę, folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy na patelni (z dodatkiem oliwy, bądź masła) lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(z termoobiegiem) około pół

Kuchnia Beaty
Strogonow z polędwiczki wieprzowej. 226

wspominałam wcześniej STROGONOW to potrawa, która często gości na moim stole, ale przygotowuję go z kurczaka. W ostatnim czasie miałam okazję jeść go z polędwiczki i był pyszny. SKŁADNIKI: polędwiczka około 0,5 kg. 3 ogórki kiszone 1 średnia cebula 0,5 kg. pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, sos sojowy, kieliszek koniaku(...)whisky masło klarowane WYKONANIE: polędwiczki kroimy na plastry gr. 1 cm, zgniatamy ręką, a następnie kroimy w cienkie paski, smażymy na maśle z przyprawami (około 5 min. z każdej strony), następnie flambirujemy mięso ( polewamy alkoholem i podpalamy- uwaga na włosy), muszę przyznać, że robiłam to po raz pierwszy, ale to prawda- ten proces wydobywa niesamowity smak  mięsa-polecam, mięso

Kuchnia Beaty
Chrupiące długo marynowane polędwiczki 278

obiad? Czasami dopada mnie taka pustka i niby pomysłów wiele ale w rezultacie konkretnego brak. Dlatego dzisiaj prosty pomysł i bardzo klasyczny jednak wart uwagi i przypomnienia. Drobiowe polędwiczki mają to do siebie że są bardzo mięciutkie i delikatne, po zamarynowaniu zyskują jeszcze więcej na smaku. Chrupiące długo marynowane polędwiczki  SKŁADNIKI: 350 g polędwiczek z kurczaka 1 duże jajko(...)łyżeczki mielonych suszonych pomidorów bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miseczki wbijamy jajko lub dwa małe, dodajemy sól, pieprz i suszone mielone pomidory, całość roztrzepujemy. Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy je delikatnie, wkładamy do jajka i marynujemy w nim przez 2 godziny.  Następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto z dwóch stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 143

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie  gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni

ClauditteMissCooking