kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu(...)minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem
Świat Domowej KuchniŚwiąteczny obiad kojarzy nam się z daniem wyjątkowym, spektakularnym. Nie oznacza to jednak, że danie to musi być długo przygotowywane. Poznajcie przepis na soczyste polędwiczki, które przygotowuje się zaledwie w pół godziny. To danie dla amatorów połączenia mięsa i owoców. Ja również należę do tego grona 🙂 Polędwiczki z morelami śmiało mogą […] Artykuł Polędwiczki zapiekane z morelami pochodzi
Wiszniówkaprzyjemne, estetyczne, aż chce się usiąść i zostać. Menu jest wypisane kredą na tablicy, na miejscu jest również kelner, który służy pomocą. Po rozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową(...)otrzymujemy przede wszystkim zachwyca wyglądem. Idąc do restauracji oczekujemy nie tylko smaku, ale też prezencji potraw. Oczekujemy by wyglądały niemal jak wyciągnięte z Top Chefa, tu taki „talerz” otrzymujemy. Polędwiczki są dobrze doprawione, odpowiednio przygotowane, a dodatki doskonale dopełniają całości. Tortellini są wprost wyśmienite, delikatne, wywarzone, nie rozpadają się na widelcu, ale rozpływają w ustach. Dodatki również wyborne. Potrawa zamówiona
Kolizje SmakówCześć ! Gdzie jest lato ?! Pogoda za oknem sprzyja lenistwu. W te dni stawiam na szybkie w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, charakterne dania typu stir-fry. Dziś z z polędwiczką, szparagami i dymką więc trochę sezonowo. Takie potrawy mogłabym jeść 3 razy dziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja(...)szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Szparagi przepłucz pod wodą, osusz i odłam zdrewniałe końce. Szparagi złamią się w odpowiednim miejscu. Pokrój je na ukośne 1 – 2 cm kawałki
Moja pasja smakuDzisiaj pomysł na szaszłyki z polędwiczek. Mięso zawinięte w boczek, z dodatkiem cukinii, o lekkim posmaku czosnku, mięty i bazylii. Szaszłyki są idealne na imprezę lub efektowny obiad, podane z surówką i ulubionym sosem są rewelacyjne(...)SKŁADNIKI : 500 g polędwiczek wieprzowych 10-12 plastrów cienkiego boczku 1 łyżka posiekanej mięty kilka listków bazylii 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku sól, pieprz ostra i słodka papryka w proszku do smaku 2 młode, małe cukinie
Kulinarne Fantazje Mariolipiekarnika i piec aż się zarumienią. Nie można piec je razem z całą resztą ponieważ ziemniaki potrzebują więcej czasu, żeby zrobiły się chrupiące i przypieczone. Gdybyśmy piekli to razem polędwiczki byłyby jak podeszwa W tym czasie jak ziemniaki się pieką przygotować całą resztę. W osobnych garnuszkach z osoloną wodą ugotować marchewki, fasolkę i broków . Warzywa muszą być ugotowane na pół(...)twardo. Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić na 1 cm plasterki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, oregano. Na patelni rozgrzać olej i szybko obsmażyć polędwiczki. Tylko tyle, żeby straciły kolor surowizny i lekko nabrały rumieńca. Przygotowanie sosu serowego – na patelni roztopić masło, wsypać mąkę, wymieszać i chwilkę smażyć. nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiało. Wlać wywar, cały czas mieszać. Zagotować
Kuchnia PokoleńKolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest to jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. A dziś polędwiczki w sosie własnym. U nas podane z kluskami na parze. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 100g masła 300ml bulionu 50ml słodkiej śmietany sól pieprz papryka Polędwiczki
kuchnia doskipasztet. Polędwica pokrojona w cienkie plastry wraz z borówkowym sosem to klasyk na który warto raz na czas sobie pozwolić. Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Polędwiczka z jelenia o dł. 10-12cm zamarynowana w odrobinie czosnku, tymianku, oleju i wina 125g borówki amerykańskiej Kilka ziaren jałowca Świeżo mielona sól oraz pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie(...)Polędwiczkę przesmażamy na oliwie na małym gazie/energii z każdego boku aż dookoła zbrązowieje. Następnie zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca rozgrzanego do 200 stopni na niecałe 5 minut. Wyjmujemy i dajemy odpocząć polędwicy. Następnie kroimy na plastry o grubości 1cm i układamy na zakładkę na talerzu. 2/ Borówki zagotowujemy przez chwilę w rondelku z utłuczonymi ziarnami jałowca
Kuchnia PROzdrowotnaDziś zapraszam na bardzo smaczne polędwiczki z kurczaka. Takie polędwiczki przygotowuję bardzo często, zawsze znikają w zastraszającym tempie, dopiero dziś udało mi się zrobić zdjęcie, więc mogę się z Wami podzielić przepisem. Mięso dzięki uprzedniemu wymoczeniu w mieszaninie jajek, przypraw i mąki ziemniaczanej jest niesamowicie soczyste i nie potrzeba go smażyć w głębokim oleju. Polecam :) Składniki - 3 większe polędwiczki(...)kurczaka - 2 surowe jajka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - sól, pieprz, czosnek mielony, papryka ostra mielona, domowa wegeta ( lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka ) - płatki kukurydziane - olej Wykonanie Oczyszczone polędwiczki kroję wzdłuż na pół. Do większej miseczki wbijam jajka, do jajek dodaję dwie łyżki mąki ziemniaczanej i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszam, ma powstać bardzo luźne, płynne ciasto. Do mieszaniny przekładam
Kuchnia z widokiem na ogróddania śniadaniowe, bo tego cały czas bardzo mało mam na blogu. Przede wszystkim mam zamiar więcej kombinować z ciastami. Ale najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki : ok. 250g polędwiczki wieprzowej 1 ziemniak kawałki papryk kolorowych mikro liście buraka 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : majeranek(...)tymianek cząber koperek Polędwiczkę wieprzową myjemy i oczyszczamy. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i cząbrem, następnie odstawiamy na minimum godzinę. Ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Mięso wkładamy do porowaru na folii aluminiowej na pierwszym poziomie urządzenia. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na drugi poziom
Parowar FacetaGrillowanie jest super, ciągle szukam nowych inspiracji, które zachwycą domowników i gości! Dziś polędwiczki! SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule czerwone boczek wędzony MARYNATA: 25ml. limoncello 1/2 kostki wołowej 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu mieszanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka majeranku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE(...)polędwiczkę kroimy na paski szerokości 3-4cm. lekko rozbijamy nakłuwaczem, wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, polędwicę smarujemy dokładnie marynatą, odstawiamy na co najmniej 2-3 godz. najlepiej na całą noc, mięso zamykamy (smażymy) w centralnym miejscu grilla, obłożone plastrami wędzonego boczku(po 5-7 min. z każdej strony), następnie odkładamy na bok, aby doszło(około 20-30min.), cebulę
Kuchnia BeatyNietypowe, kolorowe szaszłyki do przygotowania w piekarniku i na grillu. Najbardziej lubimy grillować właśnie polędwiczki wieprzowe , bo kurcza k jest zbyt delikatny, łopa tka/szynka z kolei za twarda. 400g polędwiczek wieprzowych 2 małe cukinie 2 czerwone papryki 2 cebule sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki(...)przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy, wraz z cuknią kroimy w plastry. Paprykę kroimy w kawałki. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, cukinię, paprykę i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość smarujemy z każdej strony olejem i posypujemy przyprawami. 4. Szaszłyki grillujemy do zarumienienia. Możemy również upiec je w piekarniku
Szefowa kuchnilaguna. Morza szum... ptaków śpiew... ;) Tak naprawdę wątpię by ten przepis można było dopasować do konkretnego miejsca na mapie - to bardziej uogólnione wyobrażenie pewnego klimatu. Tak czy inaczej, kokosowe polędwiczki warte są grzechu. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Kokosowa nuta współgra z czosnkową (obie nieco sobą zdziwione). Salsa łączy słodycz owoców z delikatną pikantnością szalotki i sosu chili(...)Niby danie półgodzinne a kilku smakowych doznań dostarczyć potrafi ;) Składniki: Kurczak: 8 polędwiczek 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duże jajko 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka papryki mielonej olej sól i pieprz Salsa: 1/2 mango - obrane i pokrojone w kostkę 6 dużych - truskawek pokrojonych w kostkę 2 szalotki - posiekane 3 łyżki
zadanie-gotowaniekuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam <3 Składniki Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 50 ml miodu płynnego 400 g polędwiczki wieprzowej 150 g makaronu chow mein 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 g grzybów mun 3 łyżki oleju 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1/2 papryczki(...)chili 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka cukru trzcinowego szczypiorek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w wymieszanym z miodem sosem sojowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy. Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski. Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej
R'n'G KitchenLubię polędwiczkę wieprzową za jej delikatne i kruche mięso. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wymaga długiego pieczenia, dzięki czemu szybko można przygotować pyszny obiad. A dodatek tymianku sprawi, że będzie bardzo aromatyczna. 1 polędwiczka wieprzowa (ok 60-70 dag) Marynata: 3-4 łyżki oleju rzepakowego łyżka suszonego tymianku sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku(...)granulowanego łyżka sosu sojowego Polędwiczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki, natrzeć sola i pieprzem (soli niezbyt dużo gdyż sos sojowy jest słony). W misce wymieszać pozostałe składniki na marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso. Polędwiczkę włożyć do lodówki na ok 2 godziny lub nawet całą noc. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut
Smakołyki Asi