ostatnio znowu dostałam dużo dzika i powiem szczerze, że dziczyznę mogłabym jeść codziennie. Dlatego dzisiaj przepis na świetną polędwiczkę duszoną w grzybach i winie. Kolor jest dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach. Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i wykwintny obiad lub kolacja jak znalazł. Składniki(...)polędwiczki z dzika 200 ml wina czerwonego 1 cebula garść suszonych grzybów 3 łyżki miodu pieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru sok z połówki cytryny smalec gęsi do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zalewa Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód i wino
Niezły MłynekPOLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak(...)żelaza. No, ale… samej kaszy nie będę jadła! Dzisiaj przyrządzę potrawę na bazie kaszy jęczmiennej w mniej klasycznym wydaniu. Zrobiłam z niej sałatkę – świetny dodatek do rolady z polędwiczki wieprzowej z hiszpańskim akcentem w postaci chorizo. Ilość składników może trochę przytłaczać, potrawy też nie da się zrobić w 5 minut, ale warto poczekać na efekt! Przepis jest prostszy niż
Martyna Cookspolędwiczka słodka sól pieprz 1 łyżka oliwy garść świeżych leśnych borówek 1 łyżeczka cukru ziemniaki ok 400 g pół batata ok 200 g sól pieprz pieprz ziołowy musztarda 200 g śmietany 22% 1/4 szl mleka Polędwiczkę pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Ziemniaki i bataty ugotować osobno. Do ugotowanych batatów dodać łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem(...)dokładnie utłuc na puree . Ugotowane ziemniaki doprawić 1 łyżką musztardy, dodać resztę śmietany , sól , pieprz , mleko i również utłuc na puree . Patelnię rozgrzać, przełożyć polędwiczkę razem z oliwą którą była polana, podsmażyć chwilę, dodać borówki i cukier, smażyć jeszcze kilka minut aż borówki zaczną się karmelizować. Podawać dwa rodzaje puree , polędwiczkę i dowolną sałatkę . Opublikowany
Gotowanie jest łatweSKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i sałatkowym rarytasem. Zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni roztapiamy masło i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony, Lecz tylko przez chwilę, chodzi(...)tylko o zrumienienie zewnętrznej strony. Potem przekładamy polędwiczkę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni grzanie góra i dół z termoobiegiem) na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na około 5-6 minut aby mięso odpoczęło. Potem można podawać. Ja zaserwowałam z pure ziemniaczanym
ClauditteMissCookingjuż nie będzie takich przerw :) Musiałem parę rzeczy ogarnąć i nie miałem głowy do gotowania na bloga, ale parowałem cały czas, więc sporo nowych pomysłów mam :) Dziś proponuję polędwiczki wieprzowe z ryżem jaśminowym i marchewkami trójkolorowymi :) Ta na zdjęciach to marchew fioletowa, nie spalona, jak mnie oskarżano ostatnio jak fioletowej użyłem ;) Składniki : 150 g polędwiczek(...)stron pieprzem czarnym i cayenne, papryką słodką, kminem rzymskim, cząbrem . Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchewki myjemy i obieramy. Ryż jaśminowy wkładamy do pojemnika na ryż. Po wyjęciu polędwiczek z lodówki układamy je na 1 poziom parowaru na folii aluminiowej. Ryż na 2 poziomie, a marchewki również na folii na 3. Włączamy urządzenie na 25 minut. Po wyłączeniu parowaru
Parowar FacetaPolędwiczki z Ryżem i Pieczarkami Składniki: Polędwiczka Wieprzowa ok 30 dag 20 dag Pieczarek 2 Woreczki Ryżu Brązowego 1 Papryka czerwona Por Mały Jogurt Naturalny 0 % Natka pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona pietruszka,papryka słodka Oliwa z oliwek Pęczek Szczypiorku i Kopru Sposób Przygotowania: Polędwiczkę kroimy cieknie plastry,dodaje przyprawy i szczypiorek(...)jest na opakowaniu ok 20 minut. Pieczarki kroimy grubo i smażymy na oliwie wraz z porem lub cebulą Kiedy pieczarki się usmażą dodajemy drobno pokrojoną papryczkę. Ryż, polędwiczkę oraz warzywa mieszamy razem, posypujemy pietruszką , doprawiamy do smaku. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy dodajemy jogurt. Całość mieszamy i gotujemy na ogniu ok 3 minut
Gotowanie PatkiPOLĘDWICZKI W MARYNACIE ZIOŁOWO-MUSZTARDOWEJ KUPIŁAM POLĘDWICZKI,SAMA NIE WIEDZIAŁAM CO Z NIMI ZROBIĆ, WIĘC IMPROWIZOWAŁAM I WYSZŁY GENIALNE,SOCZYSTE,KRUCHE I NAPRAWDĘ PYSZNE SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: MUSZTARDA 2 ZĄBKI CZOSNKU 2 POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL,PIEPRZ PAPRYKA SŁODKA MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI I NACIERAMY POLĘDWICZKI I ZOSTAWIAMY NA KILKA GODZIN W LODÓWCE NASTĘPNIE OBSMAŻAMY
Swojskie jedzonkoPrzedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i papryką. Idealne danie na te upalne dni! Podałam je z makaronem ryżowym, jednak równie dobrze danie to może być podane zwyczajnie z ryżem. Polecam wszystkim, nie tylko fanom dalekowschodnich smaków:) Scroll down for recipe(...)English Polędwiczka w tajskim sosie z fasolką (4 servings) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w grubszą kostkę 1 łyżka mielonej kolendry 1 czerwone chili, drobno posiekane 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 3 łyżki masła orzechowego sok z 1 i pół limonki 200 g fasolki szparagowej
karmelowywykorzystuję go w pełni. Ten przepis to świetny pomysł na niedzielny obiad, do tego tradycyjnie ziemniaki oraz pyszna surówka i obiad gotowy. Myślę, że zadowoliłby całą rodzinę, Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie około 400-500 gram) 200 gram kurek 300 gram pieczarek 300 ml śmietanki 30% sól i pieprz majeranek 300 ml bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek Polędwiczki(...)myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na oliwie z oliwek smażymy polędwiczki na złoto-brązowy kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i kurki w całości. Chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość gotujemy 5-6 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem
Mango PapajaRzadko jemy wieprzowinę. Nie jest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Jeśli już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz(...)warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć
Kulinarne Inspiracjezamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby ) marynata olej ok. 50 ml 1 ½ łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki(...)Cayenne ( troszkę ) Dodatkowo 250 gram pieczarek 1 cebula olej 150 ml śmietany 18% słodkiej Ok. 100 gram sera gorgonzola Wykonanie: Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie ( nawet całą
Smaki EwyPolędwiczki wieprzowe to mięso, które wdzięcznie odnajduje się w bardzo różnych kompozycjach. Ta z tagliatelle niesie ze sobą dużą dozę delikatnych smaków i aromatów, które razem komponują się w bardzo ciekawe danie. Składniki : 1 polędwiczka wieprzowa makaron tagliatelle 250g pół naci kolendry 100g boczku mała cukinia 50-80g łuskanego słonecznika 2-3 ząbki czosnku parmezan 3-4 łyżki oleju(...)sól, pieprz, cząber Sposób przyrządzenia : polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry grubości 1cm, rozgniatamy delikatnie dłonią i oprószamy solą i pieprzem boczek kroimy w drobniutką kosteczkę cukinię myjemy, nie obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na cienkie słupki 0,5x0,5cm o długości około 3-4cm czosnek drobno siekamy makaron (używam surowy
zobacz ich smakWykwintne w smaku kurki i delikatne mięso drobiowe to połączenie idealne. Dodatkowo wybrałam specjalnie do towarzystwa kurkom najdelikatniejsze mięso z piersi kurczaka - polędwiczki drobiowe. Szybkie i efektowne danie, przygotujesz je w 30 minut. Te śliczne, małe grzybki skrywają ogromny potencjał, także możesz być pewna - obiad będzie super smaczny. I na pewno sie uda, bo to bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki(...)drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki umyć w wodzie z solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wieprzowe polędwiczki w chińskim wydaniu, Można podać z ryżem , doskonale pasują do nich pikantne marynaty, np. cebulki w occie, papryka , korniszony. Składniki 700 g polędwiczek wieprzowych 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 3 łyżki miodu płynnego 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie Mięso po umyciu osuszyłem, włożyłem(...)mięso się marynuje, kilka razy odwracałem je aby równomiernie pokryte było zalewą. Rozgrzałem patelnię, wsypałem sezam i uprażyłem go na złoty kolor, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Polędwiczki wyjąłem z miski. Przygotowałem glazurę z łyżki marynaty, miodu, cukru i imbiru. Połową przygotowanej glazury natarłem mięso, ułożyłem w formie do zapiekania. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 220 stopni
R'n'G Kitchen