placki - 22990 przepisów (strona:761/1533)

Ciastka maślane z lawendą 143

lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni.Schłodzone ciasto uformuj w wałek i krój nożem plasterki o grubości ok. 4 mm. Możesz też zrobić tradycyjnie: wałkować ciasto na placek i wykrawać szklanką kółka, ale po co się męczyć, skoro plasterki też są fajne i bardzo szybko się je robi? Kółka kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz wieprzowy po myśliwsku 160

Gulasz wieprzowy po myśliwsku Sycący i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.     Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody

Blog z Apetytem
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 149

esencję i masło, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę. Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 minut

Kucharzyca
Tradycyjna kuchnia na Kaszubach 183

wpisać posmakowanie kilku potraw z których słynie ten region. Ich receptura pomimo wielu lat pozostała praktycznie niezmieniona. Jednym z największych przysmaków na Kaszubach są ruchanki. Jest to swego rodzaju placek, który przed laty wykonywany był z okruchów ciasta chlebowego. Dziś do jego wypieku używa się mąki połączonej z drożdżami jajkami oraz cukrem. Są przepyszne i bardzo sycące. Doskonale smakują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche babeczki z kremem cytrynowym 283

Wstawiamy do lodówki na godzinę.   Schłodzone ciasto kroimy na pół, mniejsze kawałki będzie się lepiej wałkować. Wkładamy ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek. Z każdej porcji wycinamy szklanką 6 krążków. Krążki układamy w foremkach lub na odwróconej blaszce i lekko dociskamy formując miseczki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor

Smaczna Strona
Ciasto ucierane z truskawkami 165

Truskawki to owoce, które idealnie pasują do ciast ucieranych czy też biszkoptowych. Dzisiaj zapraszam Was na szybki do przygotowania, lekki i puszysty placek z truskawkami posypany cukrem pudrem. Upieczone ciasto najlepiej studzić w piekarniku, dzięki temu nie powinno opaść 😊 Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 5 jajek (rozmiar

Ugotować
Ciasto biszkoptowe z czereśniami i białą czekoladą- z patelni! 162

przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut❗️ I wcale, ani to wcale nie smakuje jak omlet, tylko jak pyszny placek z owocami❗️ Patelnia 28cm*: * jajka- 3 szt. * cukier- 3 łyżki * rozpuszczone masło- 40 g + do posmarowania patelni * maka pszenna- 80 g * czereśnie- 400 g (+ ewentualnie mała garść na wierzch) * biała

Kraina Miodem Płynąca
Pieczone placki z mascarpone na zakwasie 159

będę smażyła chlebków na patelni tylko je upiekłam w piekarniku. Powstały chlebki wilgotne w środku, idealne samodzielne czy razem z wędliną czy serem na kanapki. Polecam gorąco. Pieczone placki z mascarpone na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 150

pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, ogórki i mozzarellę w plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
ketchup z cukinii 194

Cześć! Sezon z cukinii w pełni. Są na nią różne sposoby: placki, pasztet, kotleciki. Tym razem zrobiłam ketchup z cukinii. Pyszne to! Składniki: * 1,5 kg cukinii * 3 czerwone papryki * 1/2 kg cebuli * 2 łyżki soli Pokroiłam wszystko w kostkę, posypałam solą i odstawiłam na 2 godziny. Po tym czasie zagotowałam i zblendowałam. Następnie dodałam: * 4 ząbki czosnku przeciśnięte

Pieprzyć z Fantazją
Mundialowa tortilla 258

Składniki: 1 filet z kurczaka 2 placki do tortilli 1/2 cukinii sałata 3 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka posiekanego koperku + 2 ząbki czosnku sól, … Czytaj dalej Mundialowa tortilla

czarrna od kuchni
Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 165

sycący zestaw dla 2 osób, w którego skład wchodzą: panir makhani (ser indyjski w kremowym sosie pomidorowym),  pakora (panierowane w mące z ciecierzycy smażone warzywa) i alu parahta (placek indyjski nadziewany ziemniakami) (49 zł) pożywny zestaw dla 1 osoby, w którego skład wchodzi kofta (pulpeciki warzywne w sosie) i cawal (prosty ryż basmati) (29 zł)) harabhara kabab (kotleciki

Kulinarne przygody Gatity
Ruloniki z cukinii na grilla, marynowane w vinegrecie 227

razem pojechały ze mną do znajomych na grilla.     Tak, jak już wspomniałam powyżej uwielbiam cukinię , można ją nafaszerować, można ją dodać do ciasta, można z niej zrobić placki. Jak widać można z niej zrobić same pyszności na różne strony. Tym razem jadąc do znajomych chciałam ją zabrać jako dodatek do dań z grilla. Pomysłów było kilka

Kuchnia na wzgórzu
Scones z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami migdałów 154

miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę, pokruszone płatki migdałów i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.  2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach

kruche babeczki
Jagodzianki 245

wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem

Ciastkozercy