placki - 22990 przepisów (strona:755/1533)

BRAZYLIANKA 175

łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i piec każdy placek w 200 st.C przez 20 min. Krem: 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła sok z cytryny Z mleka

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji: Przepis, jak zrobić 680

kapustę kiszoną, grzyby chwilę razem poddusić i doprawić solą oraz pieprzem. Farsz powinien być pikantny. Krok 4. Ciasto pierogowe podzielić na dwie lub trzy części, każdą wałkować na cienki placek i wykrawać zgrabne krążki. Na każdy placuszek nakładać porcje wystudzonego farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierożki układać na czystej ściereczce lub blacie. W garnku zagotować wodę, posolić, można dodać

Moja Książka Kucharska
Rogaliki z suszoną śliwką w rumie 129

schłodzić w lodówce (2 godziny). Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu. Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć  ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki

AZgotuj!
Królewiec z orzechami 209

budyń. Wystudzić.           Zagnieść ciasto miodowe. Podzielić je na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować, upiec w blaszce (26x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony placek przenieść z foremki na deskę. Rozwałkować drugą część ciasta i umieścić w tej samej blaszce. W garnku rozgrzać masło, miód i cukier. Dodać lekko rozdrobnione orzechy, wymieszać. Tak przygotowaną

Praktyczna pl
Wołowan ziemniaczany 124

oznacza. Tzn. może i ktoś to wie, ale ja nie mogłem znaleźć jego znaczenia.  Wiem, że potrawa nie ma nic wspólnego z wołowiną, chyba, że kształt krowiego placka. Myślę sobie, że ta potrawa musi mieć rodowód wschodni, ale nie mówię tu o wschodnim brzegu Wisły, ale raczej wschodnim brzegu Buga. Być może jakiś czytelnik z tamtego regionu zweryfikuje

Kryzysowa Książka Kucharska
Cytrynowiec z masą kisielową 136

cukru zagotowujemy syrop. Pozostałe składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Na gorący syrop wlewamy roztarte składniki, zagotowujemy i gotujemy przez 3 min. ciągle mieszając. Gorącą masą przekładamy zimne placki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień

kulinarne odsłony pati
Wigilijne uszka 169

przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Lepimy uszka. Odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy go cienko na lekko podsypanym mąką blacie/macie. Placek kroimy na kwadraty. Do każdego nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół tworząc trójkąty. Sklejamy mocno brzegi i zawijamy na palcu sklejając końcówki i tworząc w ten sposób uszka

Słodkie okruszki
Pyszne kolacje Ania Starmach 155

wiem jak Wy ale ja często mam problem z kolacją, śniadanie to wiadomo owsianka, kasza, placki i placuszki. Obiad to obiad, a kolacja ile można jeść kanapki i sałatki? W poszukiwaniu inspiracji zamówiłam sobie książkę sympatycznej Ani Starmach, większości znanej jako jurorka popularnego kulinarnego show pod tytułem "Pyszne kolacje" . Książka ślicznie wydana, zgrabna ze zdjęciem uśmiechniętej autorki na okładce

Cynamonowe szczęście
DOMOWA MĄCZKA MIGDAŁOWA 156

migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce.  Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem

Ciastka - domowe słodkości
Enchilada z kurczakiem 113

zagotowuję. Gotuję 8 minut, często mieszam. Składanie tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki. Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe racuchy 114

Uwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz

Zasmakuj Kuchni
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 422

tartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować pozostałe 2/3 ciasta na placek, nieco większy niż średnica formy na tartę. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać spód widelcem, a następnie wstawić

Kulinarne Przeboje
Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami 201

tartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować pozostałe 2/3 ciasta na placek, nieco większy niż średnica formy na tartę. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać spód widelcem, a następnie wstawić

Kulinarne Przeboje
drożdżowe zawijańce 116

miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.  Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30x60cm.  Cały płat równomiernie smarujemy masa twarogową. 1/3 ciasta zaginamy do środka, a następnie przykrywamy kolejną 1/3 wolną warstwą ciasta. Powstały długi, wąski

Słodki Zakątek