placki - 22990 przepisów (strona:757/1533)

NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 686

proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru

Ostra na Słodko
Strucla z makiem 160

odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego

PatiGotuje
Pieczone pierogi pizzowe 142

kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 546

/matę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny tak samo. Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem

Słodkie okruszki
Najprostsze drożdżówki z dżemem 129

Ciasto formujemy w kulkę i odkladamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wałkujemy (na dość gruby placek) i smarujemy dżemem (cienka warstwa). Zwijamy w rulonik. Kroimy na 6 grubych kawałków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. Ja dodatkowo drożdżówki posypałam cukrem kokosowym

Czarnawisienka
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 723

następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić

Kuchnia MagdaLeny
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 128

kuchennym z końcówką hak ). Wyrobione dzielimy formujemy w kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą oraz pastą warzywną. Układamy wszystkie dodatki na cieście, oprószamy solą

Ostra na Słodko
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 139

celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto. Z pomidorów w puszce odlej płyn (np. na sitku), a pomidory rozgnieć przy pomocy widelca

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 172

kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość  i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym na 180 ˚ C ok 10 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto się podpieka rozwałkować pozostałą część ciasta

AZgotuj!
Tortilla z kurczakiem 113

paseczki. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Awokado umyć obrać i pokroić na cienkie plastry. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Po przygotowaniu farszu poszczególnych składników nadzienia. Pieczemy placki wg. tego Przepisu. Następnie wypełniamy nasze tortille. Układamy ok.2 sztuki liści sałaty rzymskiej następnie kurczaka, cebulę oraz awokado i paprykę. Wszystko polewamy sosen i zawijamy wg uznania. Smacznego Artykuł

I LOVE LIFE
Quesadilla 3 sery 634

Quesadilla to nic innego jak dwa placki tortilli, przełożone serem i ulubionymi dodatkami, podgrzane na patelni. Dziś przepis na Quesadilla 3 sery, czyli chrupiąca tortilla i mocno serowe nadzienie. Artykuł Quesadilla 3 sery pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 122

Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta * cukier – ok. 50 g * jabłka

Ostra na Słodko
Rurki z kremem śmietankwym 103

owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez

Słodki Zakątek
PLACUSZKI RYŻOWE 216

Delikatne placki na bazie ryżu, osłodzone bananem. Alternatywa dla naleśników :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Tarta z dynią 122

dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze

I LOVE LIFE