placki - 22990 przepisów (strona:754/1533)

Boeuf Strogonow 144

duże w półplasterki, ogórki kiszone. Zagotowujemy. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorący, z ulubionymi dodatkami – chlebem, ugotowanym ryżem lub nawet z plackami ziemniaczanymi.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Serowe paluszki + film 247

masło oraz serki topione i wszystko siekamy nożem, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie ciasto energicznie zagniatamy, tworząc kulkę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i wykrawamy z niego paski o szerokości około 1- 1,5 cm. Paski ciasta skręcamy w spiralki i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Białko przekładamy do miseczki

Smakowite Dania
Rurki z kremem czekoladowym 127

owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez

Słodki Zakątek
Mini hamburgery 1357

oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Wałkujemy na średniej grubości placek i wycinamy małe bułeczki kieliszkiem. Później wkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Następnie przykrywamy i pozostawiamy na około 20 minut do kolejnego podrośnięcia

PatiGotuje
Uszka, czyli w kręgu świątecznych inspiracji 103

gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto rękoma kilka minut, aż stanie się odpowiednie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Kawałek wyrobionego ciasta rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, na cienki placek, w którym wycinamy kółka o średnicy 7cm (możemy wyciąć mniejsze kółka, nasze uszka będą wówczas mniejsze). Na środku każdego kółeczka umieszczamy niecałą łyżeczkę nadzienia i zlepiamy pierożek, końce pierożka

KulinarneImpresje.pl
Ciasto pijana śliwka 150

ostudzenia. Nasączenie: Zaparzyć herbatę i zostawić do ostudzenia. Śliwki przełożyć na sitko. Pozostały rum przelać do ostudzonej herbaty i dosłodzić ją łyżeczką cukru. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe placki. Oba nasączyć herbatą z rumem. Krem czekoladowy: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą i powstanie

Passions hobbies life
Świąteczne pierniczki 136

woreczku i wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Połowę schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy, tylko lekko oprószonej mąką, na placek o grubości około 4-5 mm. Następnie dowolnymi foremkami wycinamy pierniczki, które umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka przez około 12 minut (jeśli zrobimy

KulinarneImpresje.pl
Tortilla z jajecznicą 118

cebuli Papryczka pepperoni 2 jajka 1 ząbek czosnku Starty żółty ser Oliwa z oliwek Sól Przygotowanie Jajka wbijamy do miseczki, solimy i delikatnie ubijamy widelcem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy placek tortilla i podgrzewamy po około 20 sekund z każdej strony. Następnie na tą patelnię wrzucamy jajka i standardowo przygotowujemy jajecznicę. W międzyczasie kroimy warzywa, ząbek czosnku miażdżymy i siekamy

Programista w kuchni
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 136

każdym pociągnięciu wałka obracaj ciasto o 90 stopni, będziesz mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkuj na dość cienki placek. Posmaruj formę masłem. Nawiń ciasto na wałek, przełóż na formę i rozwiń. Pozwól ciastu opaść na dno, nie naciskaj, nie rozciągaj, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego

Niedzielny kucharz
Świąteczne ciasto – orzechowiec z masą kawową 140

lekko mąką i rozwałkowujemy na całą powierzchnię papieru. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 12 minut. Z drugą częścią ciasta postępujemy dokładnie tak jak z pierwszą. Upieczony placek przekładamy na stolnicę. Do lekko przestudzonej blaszki wkładamy drugą cześć surowego ciasta. Przygotowujemy karmel: wszystkie składniki karmelu umieszczamy w garnku, smażymy na małym ogniu, niezbyt długo tylko do momentu

KulinarneImpresje.pl
Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem. 152

Witam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny miodownik z orzechowo-budyniowym kremem, który najlepiej smakuje na drugi dzień gdy placki miodowe zmiękną od kremu. Idealne ciasto z filiżanką aromatycznej kawy. Na podwieczorek i świąteczny stół. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 jajko 10 dag masła lub margaryny 1 łyżka

Izabelawkuchni
Świąteczne ciasteczka maślano-kokosowe 178

minuty. Łączymy obie masy-dokładnie miksujemy i wkładamy do lodówki na 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części-gdy pracujemy z pierwszą, resztę trzymamy w lodówce. Rozwałkujemy na placek (ok. 3 mm) Piekarnik nagrzewamy do 160 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Wykrawamy kółka-wyjdzie ich ok. 40. W połowie wykrawania-z kółek wycinamy gwiazdki. Układamy na blaszcę

Kopystką po garach
Pierniczki z miodem (bez cukru) 196

przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.  Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.  Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI

Moje Kuchenne Rewelacje
Mini tarty z kapustą i jabłkiem 137

Przygotowujemy formę na muffinki oraz taką szklankę lub talerzyk dzięki, którym wykroimy krążki które idealnie wpasują się w zagłębienia w blaszce.   Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży placek grubości około 3-4mm. Wykrawamy z niego 12 kółek, którymi wyklejamy zagłębienia w formie. Każdą tartę napełniamy po brzegi ostudzonym nadzieniem. Jeśli chcemy aby tarty wyglądały jeszcze ładniej, z pozostałego

Smaczna Strona
Witaminy w zimie - tradycyjna kuchnia polska bogata w niezbędne składniki 150

lepiej uwarzyć ziemniaki na parze, niż je gotować. Woda wypłukuje bowiem masę cennych substancji. Warto też spróbować podać ziemniaki w mundurkach, które są bogatsze w błonnik. A jeśli już placki ziemniaczane, to raczej przetestujmy ich pieczenie, a nie smażenie, które dostarcza nam wielu ciężkich tłuszczów. Witaminy E i D - nasiona: siemię lniane i pestki dyni Późna jesień i zima

Tradycyjna Kuchnia