placki - 22990 przepisów (strona:368/1533)

Proziaki 119

składników zagniotłam jednolite ciasto. Uformowałam je w kulę i pozostawiłam w misce na ok. 25-30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowałam na stolnicy leciutko posypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Z ciasta wycięłam szklanką krążki o średnicy ok. 7-8cm. Wyszło mi ok. 9 sztuk. Patelnię rozgrzałam i bez użycia żadnego tłuszczu, ułożyłam(...)niej przygotowane placki. Proziaki smażyłam na małym ogniu pod przykryciem, aż się dobrze przyrumieniły, po czym przekręcałam je na drugą stronę i znów smażyłam do zrumienienia. Gotowe proziaki wyłożyłam do koszyczka na pieczywo wyłożonego serwetką. Jak wspomniałam na początku, takie bułeczki są pyszne jeszcze na ciepło. Mają wtedy chrupiącą skórkę z wierzchu, a środek jest puszysty i mięciutki. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Tort kwiatek w doniczce 175

obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Po przestygnięciu przekroić biszkopt na 4 części. Ułożyć placki jeden na drugim i ściąć boki tak , aby miały razem kształt donicy na kwiaty. Ściętych resztek nie wyrzucamy. Kruszymy je do miseczki w dwóch łyżkach cappuccino rozpuszczamy szczyptę czarnego(...)uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodajemy suche cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.  Masę dzielimy na 5 części. Układamy placki od najmniejszego, nasączamy i każdy smarujemy jedną częścią masy.Smarujemy boki ciasta, a do masy która została na sama górę dodajemy szczyptę czarnego barwnika i dopiero smarujemy górę tortu

Krylowa Kuchnia
Domowe chlebki pita 127

Placki pita to okrągłe chlebki popularne w krajach Bliskiego Wschodu jadane z różnymi pikantnymi sosami. Ja dziś proponuję domową pitę typu greckiego, która po przekrojeniu tworzy kieszonkę doskonale nadającą się do faszerowania. W moim domu najbardziej lubimy nadzienie z kurczaka i warzyw z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego. Domowe pity są łatwe w przygotowaniu i dużo smaczniejsze od sklepowych(...)minut. Wyrośnięte placuszki piec w 250 st. C. Przez ok 8-12 minut, tak aby były rumiane. Ja piekłam je na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzałam, więc placki piekły się ok. 8 minut. Można też w piekarniku rozgrzać wcześniej blachę, wtedy pity będą się piekły ciut dłużej. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kruche czekoladowe rogaliki 105

lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa okrągłe placki. Placki podzielić każdy (niczym pizzę) na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć po pół łyżeczki kremu czekoladowego i zwinąć w ruloniki, zawijając końce do środka aby powstały rogaliki. Ułożyć

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 160

buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość ciasta w sam raz. Kapusty kiszonej nie gotuję(...)resztą składników. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Już po tym czasie możemy wałkować ciasto na cienkie placki. Wielkość dowolna. Ja robiłam nieco większe od tradycyjnych pierogów. Po uformowaniu, pierogi jeszcze rosły zanim włożyłam je do piekarnika. Piekłam w 180st. do ładnego zrumienienia. Przed włożeniem do piekarnika

Leśny Zakątek
TORTILLA PSZENNA 142

szybko podam Wam przepis na tortillę pszenną. Nie  zamawiajcie  kebaba na cienkim cieście zróbcie sami :-) jak jest placek, reszta jest prościzną. Wystarczy włożyć do środka ulubione składniki. Macie przynajmniej pewność, że jedzenie nie zawiera żadnych konserwantów. Proszę nie kupujcie gotowej tortilli, bo w składzie jest sama chemia :-) Szkoda życia na byle jakie jedzenie. Składniki: szklanki mąki pszennej(...)sól.  Wymieszać wszystko razem. Teraz dolać gorącą wodę, wymieszać. Przełożyć na stolnicę , podsypać mąką i  zagnieść  ciasto. Odrywać po niewielkim kawałku i wałkować na bardzo cienkie placki. Następnie wyciąć za pomocą  talerza  kółko. Wielkość wguznania.  Tortillę  smażyć na suchej lub delikatnie posmarowanej (jak na naleśniki) patelni z obu stron

pieprzny smaczek
Zapiekana tortilla z kurczakiem, czerwoną fasolą i papryką 188

Szybkie i efektowne danie, które smakuje każdemu. Tortilla i pyszny, mięsno-warzywny farsz. 4 placki tortilli 2 duże filety z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych  2 czerwone papryki 2 cebule przyprawa do kuchni meksykańskiej  sól olej koncentrat pomidorowy  200g startego żółtego sera 1 duży świeży pomidor 1 czerwona cebula  szczypior(...)zalewy fasolę i pomidory z puszki. Dusimy do całkowitego odparowania wody, przez około 15 minut. Na koniec dodajemy starty ser (garstkę zostawiamy do posypania), mieszamy, studzimy. 2. Na placki tortilli Wykładamy farsz, tortillę zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch każdej tortilli smarujemy niewielką ilością koncentratu, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut

Szefowa kuchni
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 102

W naszym ogródku powoli widać koniec cukiniowego wysypu, a my nadal mamy głowy pełne pomysłów na potrawy z tego warzywa. Dzisiaj zrobiliśmy cukiniowo-ziemniaczane kotleciki i

niecodziennikpary
Długo dojrzewający piernik staropolski 101

kratkę. W ten sposób upiec pozostałe części ciasta. Na pierwszym piernikowym placku rozsmarować połowę powideł, położyć drugi placek i na nim rozprowadzić pozostałe powidła śliwkowe, przykryć trzecim plackiem. Piernik staropolski dokładnie owinąć w bawełniane ściereczki, następnie zawinąć w folię spożywczą, odstawić na co najmniej 7 dni w chłodne miejsce, aby skruszał i nabrał wilgoci. Dobrze jest ciasto dodatkowo docisnąć

niecodziennikpary
Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki – jogurtowe scones z nutą wanilii 117

się świeżymi i smacznymi bułkami. Mieszamy suche składniki, wcieramy masło, dodajemy jogurt, wyrabiamy i mamy gotowe ciasto. Z ciasta możemy, tak jak ja wycinać kółka, ale możemy również rozwałkowany placek pokroić podobnie jak pizzę i upiec bułeczki trójkąty. Składniki na około 20 bułek 260 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej tortowej i 110 g pszennej(...)małe kawałki masła do mąki, następnie opuszkami palców wcieramy kawałki masła w mąkę. Na koniec dodajemy jogurt i wyrabiamy szybko ciasto. Ciasto przenosimy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 – 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru

Tajemnice Smaku
Pieczone placki z cukinią i porem 104

jajka, jogurt oraz przyprawy. Dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy. Następnie dodajemy warzywa i mieszamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Na blasze, łyżką, wykładamy masę zachowując odstępy między plackami. Pieczemy ok. 20 minut

Kucharzyca
Iszleki- turkmeńskie pierogi pieczone 123

jeszcze raz dokładnie wymieszać. „Wypoczęte” ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Nieużywane kawałki ciasta przykryć folią spożywczą. Kawałek ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek, na jedną część placka wyłożyć 2 łyżki farszu i lekko rozetrzeć. Przykryć mięso drugą połową ciasta, dokładnie zlepić końce i delikatnie przyklepać. Czynność powtórzyć do wyczerpania ciasta

Smaki Armine