placki - 22990 przepisów (strona:374/1533)

Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 129

bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią.  5. Bubble Waffle Jeżeli jesteście fanami słodkiego nie możecie przegapić "bombelkowych" gofrów(...)Mickiewicza 38, 38-512 Sanok) Dobre jedzenie, spore porcje (naprawdę, kilka dań mnie mocno zaskoczyło) i fajny klimat chociaż disco-polo mogli by wyłączyć :D Sałatka w tortilli, placki ziemniaczane, quesadilla i kilka innych dań na naprawdę dobrym poziomie. Miejsce też jest ciekawie położone i urządzone - naprawdę miło się tam spędza czas. 7. Proziakownia ( Rynek 22, 38-500 Sanok

Czarnawisienka
KRUCHE ROGALIKI 155

ciasta na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek, o grubości 2 mm. i średnicy około 30 cm . Kroimy na 8 trójkątów.  Można rozwałkować nieco większy placek, przyłożyć talerzyk o średnicy 30 cm i nożem obrysować  kształt. Pozostałe skrawki zlepić w kulę i wycinać kolejną partię trójkątów. U podstawy trójkąta (w jego szerszej części) kładziemy

cool and minty
Cebularz 148

polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Tradycyjny cebularz składa się z pszennego placka, pokrytego na górze pokrojoną w kostkę cebulą z dodatkiem maku. Cebularz jest idealny na śniadanie jak również jako przystawka. Ich wyśmienity smak zadowoli każdego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy(...)zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Ciasto wyrabiamy ręką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na 12 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce. Następnie na środek kładziemy cebulę z makiem, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Cebularz pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł Cebularz pochodzi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza z patelni 134

pieprz ser żółty - 200 g keczup do polania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto ze 3 minuty, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na placki.  Dostosowując wielkość i kształt do patelni. Kiełbasę pokroić w talarki, podsmażyć na patelni. Pieczarki opłukać, pokroić w pół plastry. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Usmażyć cebulę na tłuszczu, dodać(...)pieczarki, podsmażyć razem z solą i pieprzem, przez kilka minut. Patenię rozgrzać, wysmarować tłuszczem,  położyć placek, smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia spodu, przewrócić ciasto na drugą stronę, posmarować koncentratem, posypać oregano. Rozłożyć na koncentracie talarki kiełbasy, pieczarki z cebulę i starty żółty ser ( u mnie jest ser w pastrach bo nie miałam innego ) Przykryć patelnię pokrywką

Kuchnia Danusi
Placuszki dyniowe 152

oleju i rozgrzewamy. Następnie smażymy nieduże placuszki (jedna kopiasta łyżka masy na jeden placuszek) z każdej strony po około 3 minuty. Porada: gdyby okazało się, że podczas przewracania placki przywierają lub rozpadają się (z uwagi na to, że ciasto jest mocno wilgotne, może to mieć miejsce), to polecam smażyć placuszki pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i za jego

Analiza Smaku
Prześniak - ciasto drożdżowe z burakiem cukrowym 185

jest coś, na czym się wychowałam. W moich stronach to ciasto nazywa się prześniak. Ciasto z buraka cukrowego. Dla mnie to wspomnienie dzieciństwa. Kubek mleka i ten ciepły placek. Jak byłam dzieckiem mama często go piekła kiedy z pól zbierało się buraki cukrowe. Składniki: * średniej wielkości burak cukrowy ok. 80 dkg * 5 dkg drożdży * szczypta soli * 70 dkg mąki(...)tyle cukru, że naprawdę nie trzeba ciasta słodzić. Piekłam ciasto w 200 stopniach do 2 godzin w formie 24x35 cm. Skórka ma być brązowa i wyjdzie chrupka, jeśli posmarujemy placek rozkłóconym jajkiem z mlekiem  przed pieczeniem. Proponuję porozmawiać z jakimś gospodarzem jesienią, by sprezentował nam buraka. Niektórzy może mają swoje, ale na wsi to już rzadkość

Pieprzyć z Fantazją
Flammkuchen – Alzacka „pizza“ 132

klasyczna pizza się znudziła… Niee, dobra, prawdziwa, włoska pizza nigdy się nie znudzi. Jednak czasami, w poszukiwaniu nowych inspiracji, smaków i aromatów warto zamienić włoską pizzę na „placek“ z innych zakątków świata, np. Na alzacki flammkuchen, w polsce znany jako podpłomyk alzacki. Choć flammkuchen z wyglądu do złudzenia przypomina pizzę, to tak naprawdę w sposobie przygotowania(...)rozmarynu i skubiemy listki. Mieszamy twaróg i crème fraîche na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na cienki placek (2-5 mm). Rozwałkowane ciasto kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście rozsmarowujemy twaróg i crème fraîche, układamy krążki cebuli, gruszki, ser kozi. Całość posypujemy listkami

helloforest.pl
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 162

bardzo, bardzo smaczne. Próbowałam już kilku różnych tart, Przysmak Beksińskiego, hamburgera z frytkami, napój mistrza, lody bakaliowe ze skondensowanym mlekiem, sałatkę z gruszką i gorgonzolą, sałatkę makaronową z krewetkami, placki ziemniaczane, naleśniki ze szpinakiem i pucharki lodowe i WSZYSTKO mi smakowało. Tam po prostu świetnie karmią.  5. Bubble Waffle Jeżeli jesteście fanami słodkiego nie możecie przegapić "bombelkowych" gofrów(...)Mickiewicza 38, 38-512 Sanok) Dobre jedzenie, spore porcje (naprawdę, kilka dań mnie mocno zaskoczyło) i fajny klimat chociaż disco-polo mogli by wyłączyć :D Sałatka w tortilli, placki ziemniaczane, quesadilla i kilka innych dań na naprawdę dobrym poziomie. Miejsce też jest ciekawie położone i urządzone - naprawdę miło się tam spędza czas. 7. Proziakownia ( Rynek 22, 38-500 Sanok

Czarnawisienka
Chaczapuri adżarskie 257

składników zrobiłam 2 placki, wyszły jednak tak duże, że następnym razem ciasto podzielę na 3 albo nawet na 4 części.  Chaczapuri adżarskie  Składniki (na 2 duże placki): ciasto: 120ml ciepłej wody 100ml greckiego jogurtu szczypta soli 1 łyżka cukru 15g drożdży (świeżych) 300g mąki 3 łyżki oleju Nadzienie: 300g sera suługuni 1 białko 1 ząbek czosnku

Obiad gotowy
Racuchy z kaszy jęczmiennej z ciecierzycą i warzywami 125

oczyszczoną. Na końcu wmieszać białko uprzednio ubite na sztywną pianę. Masę doprawić do smaku. Na patelnię z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie solidne ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Racuchy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienienia się. Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami. W przepisie użyłam produktów ze sklepu Radix-Bis , czyli mąki orkiszowej, ciecierzycy oraz

Di gotuje
Rogaliki cynamonowe 147

wymieszać i zostawić do ostudzenia (masa powinna lekko zgęstnieć).  Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na placki. Każdy placek posmarować cienko nadzieniem, po czym podzielić nożem na 8 części (jak pizzę). Każdy rogalik ciasno zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka (wierzchołek należy

Passions hobbies life
Ciasteczka brzoskwiniowe usteczka 114

proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na do jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać okrągłe placki o średnicy 9 cm. Na każdy placek położyć kawałek brzoskwini, złożyć na pół, gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Weekendowe przekąski, czyli chrupiące mini focaccie z oliwkami 119

minut do godziny. Kiedy ciasto ładnie nam już wyrośnie, ponownie je zagniatamy, ale tylko przez chwilę, następnie dzielimy je na 6 części, z każdego fragmentu formujemy okrągły placek o grubości około 0,5 cm (możemy formować placki w dłoniach, rozciągając ciasto lub rozwałkować każdą część ciasta wałkiem, na stolnicy, nadając jej kształt koła). Focaccie umieszczamy na blaszce

KulinarneImpresje.pl
Frittata ze szpinakiem i fetą 110

szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką FRITTATA ZE SZPINAKIEM I FETĄ PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5 jajek

nietylkopasta.pl
Jednogarnkowy jesienny gulasz z dynią 114

Gulasz jednogarnkowy z pieczarkami, papryką, cukinią i bakłażanem. Z plackami ziemniaczanymi i rozmarynem smakuje najbardziej. 300 gram pieczarek 1 czerwona papryka 1 bakłażan 1 cukinia 1/2 dyni piżmowej cebula biała ziele angielskie liść laurowy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki cząbru 2 suszone pomidory 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnek majeranek do smaku gałka muszkatołowa sól i pieprz(...)oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem

AZgotuj!