placki - 22990 przepisów (strona:360/1533)

Placuszki z jabłkami 114

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu, a do tego bez dodatku proszku do pieczenia. Wychodzą delikatne i puszyste. Te placki to doskonały pomysł na szybki podwieczorek czy kolację. Z pewnością posmakują nie tylko dzieciom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placuszki z jabłkami – placki z jabłkami Składniki 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 1 szklanka mleka (około) może być

To co lubię - gotuję i polecam
Pani Walewska z rodzynkami 130

Gdyby tak się zdarzyło, że krem Wam się zwarzy wtedy w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody, stawiamy na nim miskę z kremem i cały czas lekko podgrzewając miksujemy. Schładzamy. Placek z bezą wkładamy do foremki, następnie połowę kremu kawowego, placek z miodem, resztę kremu kawowego, a na wierzch ciasto z bezą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Artykuł Pani Walewska

To co lubię - gotuję i polecam
Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi 113

MASA: Masło rozpuszczamy w garnku razem z cukrem i śmietanką, dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, do zimnej masy dodajemy 2 łyżki spirytusu. Jeden wystudzony placek smarujemy masą orzechową, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy 3 plackiem. Całość przykrywamy blachą i obciążamy. Wstawiamy w chłodne miejsce i zostawiamy na min.godzinę. POLEWA: Wszystkie

To co lubię - gotuję i polecam
Proziaki 110

Proziaki to wg Wikipedii : ” mączne placki z dodatkiem „prozy” czyli sody oczyszczonej, pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Składają się z mąki pszennej lub pszenno-żytniej, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Pieczone na blasze tradycyjnych kuchni kaflowych opalanych drewnem. Ich kształt może być okrągły lub czworokątny.” Dzisiaj już mało(...)kuchnię węglową dlatego placki te smaży się na patelni lub wypieka w piekarniku. Są bardzo łatwe do zrobienia i dla wielu z Was zapewne będzie to nowy smak, a w szczególności dla naszych dzieci. Zachęcam Was do ich przygotowania (razem z maluchami), a ich smak z pewnością przypadnie Wam do gustu. Smakują wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie

To co lubię - gotuję i polecam
,,Pizza z kurkami’’ 113

maśle z cebulą przez ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i mozzarele kroimy w paski. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem śmietanowym posypujemy ziołami. Układamy na nich kurki z cebulką, boczek, mozzarele, przyprawiamy. Całość

Podróż w kulinaria
Gulasz węgierski 375

Gulasz węgierski robię najczęściej wtedy gdy smażę placki ziemniaczane. Bardzo pyszne połączenie, każdemu w domu smakuje. Przepis na placki ziemniaczane https://pieprzyczfantazja.pl/2020/08/placki-ziemniaczane/Trzeba chwilkę poczekać aż gulasz się ugotuje, ale smakosze tego dania wiedzą, że warto poczekać 🙂Do jego zrobienia używam różnych części mięsa wieprzowego, często robię z łopatki wieprzowej, jest to mięso właściwie najczęściej przerabiane na [...] Artykuł

Pieprzyć z Fantazją
Ala mielone z nadzieniem z gotowanych ziemniaków 195

dodać mąkę i jajka ,wszystko wymieszać ,a nadzienie doprawić.Do nadzienia można dodać jeszcze szpinak . Nabieramy łyżką ziemniaki spłaszczamy i dajemy nadzienie ,i znów nabieramy ziemniaki spłaszczamy robiąc taki placek i nakrywamy nadzienie a po bokach spłaszczamy .Obtaczamy tak jak kotlety i smażymy na patelni na małym ogniu .Placki nie mogą być za cienkie bo się nam rozlecą

Moje Wyroby
Tacos z kurczakiem i guacamole 119

drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony. Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj

nietylkopasta.pl
Babka czekoladowa z kakao i majonezem Kieleckim 115

pozorom majonez zastępuje jogurt i nie jest w ogóle wyczuwalny. Babka jest słodka, kakaowa z kwaśną czerwoną porzeczką. Wygląda apetycznie i smakuje obłędnie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Placek z majonezem, kakao, czekoladow\u0105 polew\u0105 i porzeczkami","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/babka-czekoladowa.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/babka-czekoladowa-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020(...)pokryj wierzch przestudzonego ciasta. Udekoruj wi\u00f3rkami kokosowymi i czerwonymi porzeczkami.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/babka-czekoladowa-z-kakao-i-majonezem-kieleckim\/#wpzoom-rcb-direction-step-15978670876948601","image":""}]}],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":2}} Drukuj Placek z majonezem, kakao, czekoladową polewą i porzeczkami 5 od 2 osób Autor: Martyna Pietruszka Porcje 12 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 280 kcal Czekoladowa babka

ProstePesto.pl
Podpłomyki z salsą pomidorową 109

oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto na podpłomyki układamy na stolnicy i dzielimy na sześć części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na cienki placek. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni ok. 2 min. na każdą ze stron. Usmażone, gorące podpłomyki serwujemy z salsą pomidorową. Smacznego. Ten przepis i innego mojego autorstwa znajdziecie

kulinarnyJa
krokiety z tortilli... 150

Składniki: tortilla placki 4 sztuki-1 opakowanie, kasza bulgur 1 woreczek 100 gram, kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka, olej 4 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 1/2-3/4 szklanki jajka 4 sztuki, olej 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej(...)kiszonej kapusty. Kaszę bulgur ugotować do miękkości, odcedzić na sitku z wody, dodać do kapusty, wsypać kucharka, paprykę ostrą, tartą bułkę i wszystko wymieszać. Nakładać farsz na każdy placek tortilli, rozsmarować po całości i zwinąć w rulon, dłonią lekko rozpłaszczyć, pokroić na porcje. jajka roztrzepać z olejem (panierka lepiej się trzyma), solą, pieprzem, porcje tortilli maczać w jajku, obtoczyć

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczane z cukinią 119

miksujemy w melakserze. Warzywa odcedzamy na drobnym sicie. Natkę siekamy drobno. Jeśli używasz czosnku i cebuli – posiekaj drobno, wymieszaj w masę. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, na oleju lub maśle klarowanym

Kucharzyca
Fantazyjna drożdżówka z malinami 131

nią przeznaczoną. Wstawić do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blat roboczy, lekko wyrobić, by je odgazować. Ciasto rozwałkować na długi i cienki (ok. 5 mm) placek. Szerokość placka powinna być taka, by moc owinąć nim pojedynczy owoc z małą zakładką. Nie każdy ma długi blat, więc ciasto można podzielić na części i każdą

Weekendy w domu i ogrodzie