placki - 22990 przepisów (strona:357/1533)

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą 103

Rustykalna tarta w wytrawnej wersji to świetny pomysł na obiad lub kolację Rustykalna tarta galette to wyjątkowo łatwe i uniwersalne w przygotowaniu ciasto. Wystarczy rozwałkować z ciasta placek, wypełnić nadzieniem, zawinąć brzegi i upiec. Galette możemy przygotować zarówno na słodko, jak i na słono i pikantnie. Najczęściej galette wypełnia się owocami, czekoladą, bakaliami i podaje się na deser(...)dodajemy listki oberwane z jednej gałązki świeżego tymianku, starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko, na około 3 mm grubości placek. Przekładamy rozwałkowane ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy masę serową pozostawiając  około 3 – 4 cm wolnej krawędzi. Na wierzch układamy plastry pomidorów i szalotki. Posypujemy

Tajemnice Smaku
Cynamonowy placek z jabłkami 122

Kruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie(...)łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h.  Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć

Niezły Młynek
Czekoladowy tort z burbonem 104

następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30 minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go na trzy części tak aby powstały trzy placki.  syrop do nasączenia do filiżanki dodać cukier i burbon, następnie filiżankę uzupełnić wodą i wszystko wymieszać.  mus w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, dodać burbon, cukier wanilinowy(...)suszymy jeszcze ok 50 minut.  ganache wszystkie składniki łączymy ze sobą w kąpieli wodnej, i mieszamy tak aby powstała gładka polewa.  Biszkopt przecinamy na trzy równe placki, każdy z nich nasączamy syropem i dwa poziomy tortu przekładamy musem czekoladowym z burbonem. Tort polewamy czekoladowym ganache i dekorujemy pokruszoną bezą czekoladową. Smacznego

Niezły Młynek
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 122

cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C.   Najlepiej smakują

Niezły Młynek
Napoleonka 126

ciasto: 60 dkg mąki 1 i ¾ kostki margaryny 1 jajko 4 łyżki śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2 części i pieczemy kolejno 2 placki w 170⁰C ok.20-25 minut na złoty kolor. Masa : 1 szklanka cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 litr mleka Cukry i jajka należy(...)gotującego się mleka wlewamy powoli jajka z mąką,cały czas mieszając,aby nie porobiły się grudki.Gotujemy do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.Gorący budyń wylewamy na jeden placek i przykrywamy drugim.Posypujemy cukrem pudrem i studzimy kilka godzin,najlepiej całą noc. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ciasto kruche z masa serową i owocami 95

kruche z dżemem, sernik z polewą kakaową z twarogu  mielonego trzy razy i szarlotka na ciepło. Zakopiańska. Dogodzenie wielbicielowi klasyki "lubimy to co znamy" nie jest proste. Ten placek dał radę. Przepis na każdą porę roku, bo do masy serowej możemy włożyć zarówno świeże owoce jak i z puszki. W zasadzie, możemy nawet owoce pominąć, choć ja tego(...)ilością bułki tartej. Wylewamy i równo rozsmarowujemy na cieście masę serową. W masę rządkami wciskamy cząstki jabłuszek. Teraz wykładamy rwąc kawałeczkami resztę ciasta, tak by wypełnić jak największą powierzchnię placka. I gotowe. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę. Jak już wspomniałam, po 15 minutach studzenia, możecie pokusić się o wykrojenie małego brzegowego kawałeczka

Kronika Piekarnika
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 81

doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto imieninowe osoby noszącej to wytworne(...)pokrojonych w cząstki jabłek. Kruszonka jest absolutnie zbyteczna w przypadku tego wypieku. Pieczemy na rumiano w 180 stopniach przez około 50 min - sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. To idealny placek do krojenia w spore kwadraty i delektowania się nim, bez użycia widelczyków, łyżeczek. Po prostu do łapczywego gryzienia każdego maślanego kęsa z wielka lubością, prosto z dłoni. Wspomnienie kronikowe

Kronika Piekarnika
Klasyczny, ucierany placek z połówkami jabłek 93

Dziś propozycja prosta, sprawdzona i każdemu bliska. Ciasto, którego nie sposób nie znaleźć w starych, rodzinnych zeszytach z przepisami. Szybki, klasyczny placek ucierany z dodatkiem jabłek. Wysoki, puszysty, najsmaczniejszy w dniu pieczenia. Bardzo delikatny i lekki, waniliowy, maślany. Całości dopełniają połówki słodkich, soczystych jabłek. Wygodnym jest fakt, że nie wymagają wcześniejszego tarcia, krojenia, smażenia. Warto sięgnąć do sprawdzonych przepisów(...)lata. Nie zmieniajmy niczego, są wzorcowe. Jeśli zatęsknicie za smakiem klasyki na talerzyku, za herbatą w szklance ze spodkiem, którą trudno w palcach utrzymać, póki gorąca.. Ten prosty placek jabłkowy powinien znaleźć się w tym zestawie. Składniki: 250 gram mąki pszennej tortowej 180 gram cukru 120 gram rozpuszczonego masła ( ewentualnie oleju ) 3 jaja szczypta soli 1 łyżka cukru

Kronika Piekarnika
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 172

najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna(...)łatwo odklejało się od ręki. Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże – będą się lepiej smażyły ). Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju – polecam smażyć

Ostra na Słodko
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 148

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka garść(...)kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić w dłoniach sypiąc na wierzch placka. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut, następnie wstawić do 180 stopni C i piec przez około 35 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.   Źródło

Smaki Natalii
Pyszny piernik sułtański z powidłami i kremem bakaliowym 142

zawijamy w folię i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 2 mm i pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Placki przekrawamy na pół. Przekładamy kolejno krem, powidła, krem. Na ostatni placek dajemy polewę czekoladową. Ozdabiamy według uznania Krem Kaszę gotujemy w mleku z cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło

Mieszam w Garnku
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 122

najczęściej w centrach miast lub przy dworcach. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie. Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna(...)łatwo odklejało się od ręki. Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże – będą się lepiej smażyły ). Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju – polecam smażyć

Ostra na Słodko
Racuchy z jabłkami 121

brzegami i miękkie w środku, z dodatkiem pysznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki. Racuchy z jabłkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 jabłka 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią 1 szklanka

Zasmakuj Kuchni
Z szafranem za Pan brat! 131

wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę. Złóż w kopertę i daj mu odpocząć 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie porcje. Każdą rozwałkuj na dwa placki. Radełkiem do pizzy podziel każdy placek na 8 trójkątów. Nałóż łyżeczkę nutelli i zwiń rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Układaj rogaliki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym

codojedzenia