placki - 22990 przepisów (strona:356/1533)

Ciasto Królewiec 116

Składniki: ( na dużą blaszkę) (szklanka 250 ml) Placki miodowe : Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 3/4 szklanki Miód płynny 2 łyżki  Masło 150 g Jajko Soda łyżeczka Biszkopt: Jajka 6 sztuk Cukier szklanka Mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki Olej 5 łyżek Proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki Masa: Mleko 500 ml Cukier 1/2 szklanki Mąka ziemniaczana(...)cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto. Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju. Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 117

miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę. Dodaj orzechy i wymieszaj. Instrukcja:  Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok  50 x 30 cm o grubości 0,5 cm. Połową nadzienia pokryj placek. Zroluj ciasto  i przetnij wzdłuż na pół. Przecięty rulon ciasta owijaj wokół

Niezły Młynek
Drożdżówka czekoladowo orzechowa 132

miski dodaj mało, kakao i cukier, wszystko ucieraj na gładką masę. Dodaj orzechy i wymieszaj. Instrukcja:  Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na stolnicy na prostokątny placek ok  50 x 30 cm o grubości 0,5 cm. Połową nadzienia pokryj placek. Zroluj ciasto  i przetnij wzdłuż na pół. Przecięty rulon ciasta owijaj wokół

Niezły Młynek
Naleśniki Michela Roux, czyli tu jest jakby luksusowo! 117

Drukuj Naleśniki Michela Roux Pyszne, puszyste, delikatne. Naleśniki idealne! Jeden składnik na pewno Was zaskoczy. Posiłek deser, kolacja, obiad, śniadanie Kuchnia francuska Słowo kluczowe jajka, naleśniki, obiad bez mięsa, placki, placki śniadaniowe, śniadania, śniadania na słodko, szybki obiad, tani obiad Całkowity czas przygotowania 20 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 125 g mąki pszennej 325 ml mleka

Na-talerzu.pl
Pielmieni 123

obsychało.  Jeden z kawałków ciasta rozwałkować cienko na blacie lekko oprószonym mąką. Następnie przy pomocy wykrawaczki o średnicy ~6 cm wycinaj okrągłe placuszki (fot.1) .  Na środek placka nakładać około 1 łyżeczki farszu mięsnego  (fot.2) . Pielmieni powinny mieć więcej farszu niż ciasta.  Pierożki składać na pół i sklejać boki  (fot.3) . Po sklejeniu łączenia zbliżyć(...)skleić  (fot.4) .  W ten sposób składać wszystkie pierożki. Resztki ciasta po wykrawaniu pierogów zbierać i na koniec połącz w jedną kulę. Ponownie rozwałkować ciasto i wycinać placki pod pierogi.  Pierożki pielmieni układać obok siebie na obsypanej mąką stolnicy. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryć je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.  Każdą partię pielmieni umieszczać

Świat Domowej Kuchni
Gorące trójkąty z patelni 482

dodajemy wszystkie składniki i niezbyt długo wyrabiamy na jednolitą masę. Zbyt długie wyrabianie spowoduje bowiem coraz większe rozrzedzanie masy. 2. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozklepujemy na okrągły placek o wielkości patelni. Następnie kroimy go na 8 części. 3. Patelnię przecieramy niewielką ilością oleju. Następnie przenosimy na nią po kolei poszczególne trójkąty i smażymy na małym ogniu

Kuchnia Na Wypasie
Omlet w tortilli z serem burrata i wędzonym łososiem 205

Roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek i rozgrzej patelnię z łyżką tłuszczu. Wlej na patelnię masę jajeczną i od razu jej wierzch przykryj tortillą. Lekko dośnij placka do omleta i przewróć omleta z tortillą na drugą stronę (omletem na wierch, tortillą do patelni). Połóż na omlecie, na jednej z jego krawędzi, pozostałe składniki: ser burrata(...)sałat, kiełki i wędzonego łososia a następnie zwiń tortillę od jednego boku ze składnikami do drugiego. Podgrzej placka w miejscu łączenia przez minutę na patelni i ściągnij tortillę z ognia.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Watruszki - rosyjskie buleczki z serem 507

ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm, ułożyć w sporych odstępach na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki nadzienia zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać rodzynki(...)skórkę pomarańczową i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180stC. Na środku każdego placka zrobić wgłębienie za pomocą szklanki (szklankę zanurzyć w mace, żeby ciasto się nie przyklejało). We wgłębienie nałożyć masę serową. Można to również zrobić za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką, żeby uzyskać ciekawy wzór. Brzegi bułeczek posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Obiad gotowy
Piernik kawowy - kuchnia podkarpacka 118

dobrze miksujemy. Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładami do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni C na około 45 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 blaty, które przekładamy powidłami. Dekorujemy wierzch. Mój placek wyrósł z lekką górką, więc ją ścięłam, rozdrobniłam i użyłam do dekoracji wierzchu. Posmarowałam go cieniutko powidłami

Trzeci talerz
Przepis na pierniczki 109

czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C. Blachę przykryj papierem do pieczenia. Stolnicę lub blat posyp odrobiną mąki, weź porcję ciasta i rozwałkuj je na placek. To z jakiej grubości ciasta będziesz wykrawać pierniczki zależy głównie od wielkości foremek jakie posiadasz. Ja zwykle do mniejszych form bardziej wałkuję ciasto, a do dużych zostawiam zdecydowanie grubszy placek

nietylkopasta.pl
Piernik dojrzewający 101

podgrzewam, następnie wkruszam do niej czekolady, dodaję masło i miód i na chwilę odstawiam. Kiedy czekolada zrobi się miękka, mieszam do połączenia się składników. Piernika kroję wzdłuż na dwa placki i każdy placek oblewam i smaruję jeszcze ciepłą polewą czekoladową. Odstawiam do zastygnięcia. Polewa będzie miękka w krojeniu, ale na tyle zwarta, że piernik można zawinąć ponownie

Słodki sentyment
Tacos z kurczakiem mole 89

powinien połączyć się z mięsem ale całość nie powinna być zbyt płynna TACOS: Po 30 minutach odrywaj z ciasta części wielkości orzecha włoskiego. Ciasto wałkuj na blacie na cienkie placki i te smaż na patelni bez dodatku tłuszczu (ważne aby patelnia miała nieprzywieralną powłokę) po minucie z każdej strony. Placki do tacos smaż na bieżąco, podawaj

nietylkopasta.pl
Uszka z Kapustą i Grzybami 117

drewnianej łyżki. Następnie wyrabiamy ciasto, do momentu, aż zacznie łatwo odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Ciasto dzielimy na kilka części. Jedną część wałkujemy na cienki placek, pozostałe odkładamy do woreczka, aby nie obeschły. Z uformowanego placka wycinamy kółeczka, za pomocą kieliszka. Na każde kółeczko nakładamy farsz, lepimy jak pierogi, a następnie złączamy oba końce

Przepiski.pl
Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni 1756

ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 6 równych porcji z których formujemy kule. Każdą rozpłaszczamy na blacie podsypanym mąką na placek o śr. około 15-20 cm. Placki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na blacie na 15 minut. Patelnię rozgrzewamy, zmniejszamy ogień do minimum i pieczemy kolejno pod przykryciem przez

Be Fit Be Strong