Małdrzyki to tradycyjne placki z małopolskie z białego sera podawane na słodko. Można podawać je bez dodatków lub z owocowymi musami. Ja polecam jesiennie śliwki węgierki. MAŁDRZYKI KRAKOWSKIE Składniki: 500 g ser białego 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka stopionego masła 3 łyżki mąki olej do smażenia sos: 10 śliwek węgierek(...)Przygotowanie: Ser przeciśnięty przez praskę miksujemy z jajkiem,żółtkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz masłem. Dodajemy mąkę. Masa powinna być gęsta tak aby było można smażyć placuszki. Jeśli placki podczas smażenia się rozpadają (zależne od sera) trzeba dodać trochę mąki sos: Śliwki drylujemy, wkładamy do garnka w odrobiną wody na dnie, aby śliwki się nie przypaliły. Dusimy zasypując
Bon appetit mon amieodstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kroimy cukinię, pomidor, pieczarki w plastry. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami. Układamy na nich plasterki wędliny, cukinii, pieczarek, pomidorów, mozzareli
Podróż w kulinariasię ją z ugotowanej, kiszonej kapusty, ale wiele przepisów na które natrafiam w sieci radzi bezpośrednio użyć kapusty kiszonej bez jej wstępnej obróbki i chyba nawet to lepiej, bo placki przygotowuje się bardzo szybko(...)pyszne niezależnie od miękkości tej kapusty. A mi takie kwaskowate bardzo smakują. Polecam je zrobić z młodej kiszonej kapusty. Palce lizać. Z tej porcji wyszło mi 10 placków. Po 3 każdy z nas był wystarczająco najedzony. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKoreczki z tortilli z łososiem i ogórkiem Smaczne i efektowne rollsy z placków tortilli, łososia i warzyw to świetny pomysł na przekąskę na przyjęcie. Placki tortilli spokojnie można zrobić samemu w domu, jest to bardzo łatwe, a przede wszystkim dużo tańsze niż gotowe, kupne tortille. Polecam! Składniki: placki tortilli ( można kupić gotowe lub zrobić samemu PRZEPIS
Blog z Apetytemmasy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor
Di gotujeZnudziły się wam tradycyjne placki ziemniaczane, albo macie z nimi za dużo pracy i chcecie coś łatwiejszego i szybszego w przygotowaniu? Polecam w takim razie przygotowywać placki ziemniaczane rodem ze Szwajcarii, nazywają się rosti i są z grubo startych ziemniaków. Oprócz ziemniaków dodaje się tylko przyprawy, żadnego jajka czy mąki, a one spokojnie w trakcie smażenia się skleją
Bernika - moj kulinarny pamietnik, placuszki to idealne śniadanie, czy to w domu czy zapakowane w pojemnik idealne w szkole, czy w pracy. Polecam te delikatne placuszki, są puszyste i aromatyczne, znakomite. Mleczne placki kokosowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac lekko mąka, tak by nie przywierało do powierzchni. Po rozwałkowaniu, przełóż każdy placek na papier do pieczenia, a następnie na blachę (z tego przepisu powinny wyjść dwie blachy. Posmaruj z wierzchu olejem i posyp gruboziarnista solą. W celu uzyskania innych smaków, możesz(...)posypać: sezamem, papryką wędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz. Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka do cięcia pizzy. Widelcem nakłuj każdy krakersik. Piecz bez termoobiegu przez 20-25 min do lekkiego zbrązowienia. Po upieczeniu wyjmij z papierem i ostudź na kratce. Voila! Smacznego Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do około
Przepisy na domowy ser i chlebdużej patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor, a następnie układamy na ręczniku papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Placki podajemy ciepłe, polane słodką śmietaną
Qchnia po prostuDziś do kawy proponuję szybki placek z morelami, bo ostatnio z ciast była szarlotka i ucierane ze śliwkami – to dziś słodkie i miękkie morelki. W oryginalnym przepisie nie znam rodzaju śmietany, rozmiaru blaszki, czy temperatury pieczenia (nie podano), więc znów uruchomiłam swe eksperckie oko składniki miksuje się partiami, ja wrzuciłam raz dwa i zmiksowałam, po sprawie, wyszło szybko(...)delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam do formy, wtykam posiekane morele, posypuję cukrem waniliowym. Piekę 55 minut w temp. 180 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. PLACEK Z MORELAMI POLECA SIĘ O KAŻDEJ PORZE ROKU! Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, W-wa 98, “Owocowe ciasta i desery” B. Lasota, R. Sławińska
Zasmakuj Kuchniłyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką Jak przygotować kruchy placek ze śliwkami. Ciasto : do miski przesiać mąke, dodać miękką margarynę, cukier puder oraz sól. Delikatnie palcami mieszać do momentu, w którym składniki zaczynają się łączyć. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe(...)dołu. Ciasto wstawić z powrotem do piekarnika na 45 minut. Upieczone ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem. Kruche ciasto śliwkowe z budyniową pianką O czym warto pamiętać przygotowując placek ze śliwkami. Forma, której użyłam była okrągła, porcelanowa i miała średnicę 25- centymetrów. Budyń śmietankowy zatąpić można budyniem waniliowym. Lubisz owoce? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sernik
mecooksPyszne wrapy z tortilli z pastą jajeczną, lekko pikantną rukolą i wyrazistymi suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzają się jako szybkie, ciekawe danie śniadaniowe. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 12 kawałków suszonych pomidorów Pasta jajeczna: 4 jajka Łyżka musztardy dijon Łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku/dymki Sól/czarny pieprz Sposób przygotowania: Pasta jajeczna(...)Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę pasty jajecznej. Rukolę układamy równą warstwą na paście jajecznej. Pomidory kroimy w mniejsze
Pyry na GazKolejna wersja cukiniowych placków. Do cukiniowej masy dodałam pokruszone ser feta raz troche ziarenek siemienia. Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą . składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 200 g sera feta 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 duże jajka 4-5 łyżek mąki pszennej sól,pieprz olej do smażenia, u mnie rzepakowy Cukinię(...)solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nakładać po łyżce masy formując placka. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku
Monia miesza i gotujeWszędzie dobrze, ale w domu najlepiej...A jeszcze lepiej, kiedy na stole czeka na nas świeżo upieczony placek z pianą i agrestem. Sprawdzonych przepisów na ciasto z pianą jest(...)kilka na blogu. Bardzo smaczne jest ciasto z jeżynami, nazywane snem nocy letniej. Delikatne, leciutkie, nie jest zbyt wysokie i znika przy jednym posiedzeniu przy kawie tutaj. Przepyszny jest placek z rabarbarem
dolcevitainmykitchenJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!