placki - 22990 przepisów (strona:297/1533)

Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 261

sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy na placek). Zwijamy makowce w rulon (końcówki lekko dociskamy). Po zwinięciu przekładamy każdy na papier do pieczenia i zawijamy go dwukrotnie pozostawiając

Słodkie okruszki
Piernik przekładany 286

śmietany 18% 30 dag masła 2 łyżki cukru pudru               Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 część i upiec trzy cienkie placki.  Pieczenie każdego trwa około 14 minut, w temp. 180 stopni (blaszka 24x35, wyłożona papierem do pieczenia). Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, przesmażyć z cukrem. Do gorącej masy(...)nadal ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Gdy masa jabłkowa zacznie gęstnieć, wyłożyć ją na jeden placek i przykryć drugim, lekko docisnąć. Rozprowadzić krem i przykryć trzecim plackiem. Ponownie lekko ucisnąć. Tak przygotowane ciasto umieścić w lodówce. Gdy masy stężeją oblać ciasto polewą. Polewa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody

Praktyczna pl
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 154

ciasto – pierogi będą pękać.   Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy(...)lepkie i szkliste.   Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien

Karo in the Kitchen
Sękaczek 320

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki(...)siekamy *** *** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia *** *** Na pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej *** *** Przykrywamy drugim kruchym plackiem i wykładamy na niego resztę masy jabłkowej *** *** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE

Blog z Apetytem
Placuszki meksykańskie z sosem jogurtowo - śmietanowym 129

wymieszam z dodatkami to mogą wyjść pyszne placuchy i tak też zrobiłam a placki wyszły wyborne. Sos jogurtowo - śmietanowy dopełnił całości. Wykorzystajcie pomysł bo warto. Placki po meksykańsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Serowe placuszki z borówkami 155

Kolejne moje serowe placuszki z sera twarogowego na sernik i świeżych borówek (spokojnie możecie zastąpić innymi owocami, nawet suszonymi, liofilizowanymi). Można podać z miodem, syropem lub

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z miodem (tylko 4 składniki) 165

lunch boxa. Składają się jedynie z 4 składników, ale możecie je urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami. Dodam jeszcze, iż subtelna miodowa nuta doskonale komponuje się z delikatną konsystencją każdego placka. Polecam! (około 7 sztuk) 50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek) 50 ml mleka 1 jajko 1 łyżka miodu Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej kokosowy(...)kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały. Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.   (Na zimno również świetnie smakują

Di gotuje
Podlaskie pierogi z surowymi ziemniakami – szlachcice 257

ciasto – pierogi będą pękać.   Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki – tutaj nie uda się ominąć ręcznego tarcia i zetrzeć ziemniaków na pulpę w blenderze jak na placki, ziemniaki do szlachciców muszą mieć wyczuwalną strukturę. Jeśli macie malakser z tarczami tnącymi – użyjcie takiej tarki jak na zdjęciu. Starte ziemniaki przekładamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie odciskamy(...)lepkie i szkliste.   Smażymy przez 15-20 minut, obserwujemy jak zmieniają kolor i robią się szkliste, próbujemy i sprawdzamy czy już dobre – powinny mieć taką strukturę jak środek placków ziemniaczanych. Ciężko mieszać to nadzienie bo zlepia się w jedną wielką, ciężką kulę – ja pomagałam sobie ubijaczką do ziemniaków. Gotowe nadzienie lekko studzimy i jeszcze gorące doprawiamy – mocno pieprzem, powinien

Karo in the Kitchen
Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu 173

okresem świątecznym kojarzą mi się szczególne zapachy, są to między innymi aromaty pieczonych jabłek oraz cynamonu. Z takiego połączenia można wyczarować bardzo smaczne śniadanie świąteczne w postaci placków z domowym musem. Moja propozycja to Pancakes z musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu . Składniki: ciasto na pancakes: - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki zimnej wody - 1/2 szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżeczki(...)miksuję za pomocą miksera. Wysmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzewam. Wylewam ciasto tak, aby powstało ładne koło. Ja używam małej patelni  Ambition , której wielkość jest akurat idealna na jednego okrągłego placka (pancaka). Gdy na całej powierzchni pojawią się pęcherzyki, to przewracam na drugą stronę i smażę przez chwile do lekkiego zarumienienia się. Podaję pancakes na ciepło z dodatkiem musu jabłkowego

Kuchnia co dnia
Kalafiorowe placuszki z curry 123

Miałam kawałek kalafiora, za mało żeby zjeść samego, za dużo na zupę i stąd powstały te pyszne placki. Dodatek curry nadaje im hinduskiego charakteru, są wyborne. Placki z kalafiora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Torcik leśny mech 164

spód). Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem(...)cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe

VioletoweKucharzenie
Miodownik z orzechami i masą grysikową 764

oraz pokrojoną w kostkę margarynę i masę miodową zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 20 cm. Możemy do tego użyć trzech równych blaszek, jeśli jednak takowych nie mamy to możemy piec ciasto, trzy razy w tej samej foremce, przekładając(...)masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową dżemu *** *** Na dżem wykładamy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową dżemu i wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy plackiem z orzechami *** *** Ciasto

Blog z Apetytem
PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO 149

białek i delikatnie wszystko łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło. Świetnie smakują z sosami, np. ziołowym lub czosnkowym

Kuchnia MagdaLeny
Placki ze bani i pasternaku (Placki dyniowo-pasternakowe) 136

ōłpy1, potyn trocha ôstoł2 zapōmniany, a terozki3 zajś4 idzie go znojś5 we sklepach. Niyrołz6 trocha cyganiōm7 i sprzedowajōm go zamiast [...] Artykuł Placki ze bani i pasternaku (Placki dyniowo-pasternakowe) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
OWSIANO – ORKISZOWE PLACKI Z JABŁKAMI 125

Każda pora roku jest dobra na przygotowanie placków.. 🙂 ..jednak na jesieni, gdy mamy dostęp do świeżutkich, pachnących jabłek, najlepiej przygotować je właśnie z nimi. Tym razem część mąki w cieście zastąpiłam ekspresowymi płatkami owsiano – orkiszowymi, które dostałam od mamy mojej przyjaciółki 🙂 Tak powstały owsiano – orkiszowe placki z jabłkami 🙂 Składniki (na [...] Artykuł OWSIANO – ORKISZOWE PLACKI

SandraFrej.com