dzień dobry i dobranoc Zwykle placki smażę w weekendowe poranki, które są zdecydowanie bardziej leniwe, niż w trakcie tygodnia. Tym razem jednak serwuję je wieczorem. Przełożone warzywami, z plastrem grillowanej szynki parmeńskiej. 2 porcje: 240 g fasoli konserwowej (puszka) 1 jajko 1 lekko czubata łyżka mąki gryczanej dodatki: szynka parmeńska, ser żółty, pomidor, papryka, kiełki, sos jogurtowy Fasolę odcedzamy(...)dodatkami. Sos jogurtowy robię na wiele sposobów. Tutaj pomysł na sos z awokado. Można też awokado pominąć, dodać świeży koperek, ząbek czosnku. Mi w ten sposób smakuje najbardziej. Porcja placków, bez dodatków ma ok. 265 kcal
KucharzycaPyszne placki na śniadanie, lekkie i zdrowe, zachęcam do wypróbowania. Najsmaczniejsze z konfiturą z jarzębiny , jednak jeśli nie posiadacie takowej, zjedzcie ze swoją ulubioną. Polecam gorąco. Dyniowe placki z jarzębiną. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChyba nie ma osoby, który nie lubi frytek. Oczywiście takie smażone na oleju są mało zdrowe, ale nie jemy ich codziennie, więc od czasu do czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pysznie i myślę, że przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są delikatne, zwarte oraz jednocześnie bardzo soczyste. Jabłko z gruszką jest mocno wyczuwalne w smaku i nadaje plackom pysznego posmaku oraz naturalnej słodyczy. Kto spróbuje? (około 13 sztuk) 1 jabłko 1 gruszka 2 jajka 2 łyżki mleka 5 łyżek otrębów (płaskich) (*) Ponadto: tłuszcz do smażenia(...)ulubionymi dodatkami. (*) Użyłam otrębów z 5 zbóż, ale możecie dodać dowolne, a nawet płatki błyskawiczne, np. owsiane lub jaglane. W zależności od rodzaju otrębów/płatków placki mogą nadawać się dla osób będących na diecie bezglutenowej. Do smażenia użyłam oleju kokosowego
Di gotujePasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyłącznie z mąki i wody, który szybko się ugniata i przygotowuje, a przede wszystkim ma tę zaletę, że może być przechowywany aż do miesiąca. Maca ma postać płaskich placków o kształcie owalnym bądź kwadratowym, które idealnie komponują si ę z zarówno słonymi, jak i słodkimi dodatkami. **** Il pane azzimo è un pane legato(...)filo l'acqua fredda. Impastate per circa 2-3 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Ciasto dzielimy na 4 porcje . Formujemy okrągłe bułeczki, które rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm i grubości ok. 3 mm. **** Dividete l'impasto per circa 4 pezzetti. Impastate ogni pezzetto dandogli forma sferica, poi stendete i panini
La grande e la piccola cuocaciasta dodajemy po jajku i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie części i pieczemy w postaci rozsmarowanych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, placków Pieczemy w 180 stopniach, aż placki się lekko zazłocą. Krem Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawimy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy(...)gładką masę. Masą przekłądamy placki ciasta. Artykuł Karpatka – ciasto z kremem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPlacki z cukinii i kukurydzy można przygotować w krótkim czasie. Są pyszne, chrupiące(...)Podałam jej z bułgarskim sosem ajvar z papryki i pomidorów. Takie danie można przygotować nie tylko latem, kiedy jest sezon na cukinię. To propozycja na cały rok. Placki z cukinii z kukurydzą / 8-10 placków Składniki: 1 mała cukinia 100 g 300 g kukurydzy z puszki 1 szczypta słodkiej papryki 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko sól
Moja smaczna kuchniaplacuszki idealnie komponują się z dowolnym sosem lub różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je bardziej na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam! Ps. Zerknijcie też na moje "kaszowe" placki z marchewką i groszkiem - klik oraz paprykowe z żółtym serem - klik . (10 sztuk) 1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa ) 1/2 szklanki(...)masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną) lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) W przepisie
Di gotujeDelikatne placki z serka homogenizowanego. Nie dodaję do nich cukru, bo serek sam w sobie jest słodki. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Z przepisu uzyskacie 9 średnich placków. Smażyłam
Bulliocieście wykładamy 1/3 piany białkowej, a na pianie układamy wiśnie. Rozwałkowujemy kolejną porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut na złoty kolor. Ja piekłam 2 na raz z termoobiegiem. Krem: 2 budynie(...)budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu Złożenie ciasta: połowę budyniu wykładamy na jeden z ostudzonych placków, przykrywamy drugim, wykładamy resztę masy i przykrywamy kolejnym. Dodatkowo można ciasto posypać po wierzchu np cukrem pudrem. Smacznego var widgetParams = "{ 'Id':'1b7a1150-144c-4630-ba0c-cebc1f3fefe5','AffId':'14121'}"; var params
Cynamonowe szczęścieSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!białek i delikatnie wszystko łączymy. Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło. Świetnie smakują z sosami, np. ziołowym lub czosnkowym
Kuchnia MagdaLenyTradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone
Przepisy Mikołajasoli zależy od smaku kapusty, ma być do smaku. Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na oleju na złoty kolor. Upieczone placki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki kapuściane najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany lub jogurtu i świeżym tymiankiem
Moniki Smakołyki