lubi burek? A kto nie wie co to jest? jak ja jeszcze do całkiem niedawna? Spieszę wyjaśnić za Wikipedią że burek to rodzaj nadziewanego placka wykonanego z ciasta filo bądź yufka, rzadziej z ciasta francuskiego popularny w krajach śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego: zawijać, zakręcać. Tak oto pyszny placek rozpowszechnił się po świecie
Moje Małe CzarowanieBędzie pysznie i zdrowo, jeśli tylko zrobicie sobie te placki. Bazyliowy majonez to chwila, do tego kiełki i śniadanie, obiad gotowe. Polecam do pracy czy szkoły, może na uczelnię, będą znakomitym posiłkiem. Placki na mące z groszku. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietraktuję na luzie. Gotuję to co lubię, gotuję to co może mi posmakować, gotuję dla siebie, rodziny dla Was, na luzie! Norweski lomper to prosty chlebek w postaci cienkich placków, który pasuje z czym popadnie. Idealny do zupy lub gulaszu, z powodzeniem może zastąpić chleb hot dog. Do przyrządzenia chleba potrzeba jedynie dwóch składników, ugotowanych ziemniaków i mąki. Ten chleb(...)zagnieć gładkie ciasto. Połowę mąki pszennej mąki można wymienić na orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią. Podziel ciasto na małe kulki o wadze około 50 g. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek podsypując mąką. Rozgrzej patelnię lub kamień do pizzy. Piecz placki po obu stronach po około 30 sekund. The post Zapraszam na norweskie smaki appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniawiem skąd ten przepis ale placki mnie ujęły bardzo. Są delikatne a zarazem wyraziste, są przepyszne. Masa jest dość rzadka i myślałam że się będą rozpadać ale nic bardziej mylnego, są znakomite. Polecam każdemu: małemu i dużemu. Jabłkowe placki ziemniaczane. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli . Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i pieczemy w piekarniku około 4 minut, aż czipsy będą złote i chrupiące. Świetny dodatek do Pikantnej zupy meksykańskiej i pomidorowej salsy Pico de Gallo. Składniki domowych czipsów z tortilli: (4 porcje) 6 dużych(...)placków tortilli czerwona wędzona papryka sól morska 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego Przygotowanie domowych czipsów z tortilli: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg). Każdy placek tortilli posmarować oliwą lub olejem z obydwu stron. Posypać solą morską i wędzoną papryką w proszku. Nożem pociąć na trójkąty. Układać na blaszkach do pieczenia jedną warstwą, tak aby nie nachodziły
Moja DelicjaSkładniki: placki 1 marchewka 1 mała cukinia 2-3 ziemniaki 1 łyżka mąki 1 jajko sól, pieprz sos: 250 g fileta z łososia 1 cebula 300 g odgotowanych grzybów 50 ml … Czytaj dalej Placki warzywne z grzybami i łososiem
czarrna od kuchnidługie godziny stania na ulicy jedzenie bardzo szybko traciło wysoką temperaturę. Dlatego, żeby mięso dłużej zachowywało ciepło, Juan wpadł na pomysł, by nadzienie zawijać w pszenne tortille – zwykłe placki, które codziennie piecze każda szanująca się meksykańska gospodyni. Klienci pokochali taki sposób podawania, bo zawinięte w tortillę tacos łatwiej było jeść na ulicy. Sukces był gigantyczny. Nawet z sąsiednich(...)Meksyku. Pikantne i rozgrzewające jest idealną potrawą na chłodniejsze dni. Kategoria Obiad Kuchnia Meksykańska Czas gotowania 45 minutes Porcje 8 Autor Magdalena Pinkwart Składniki 500 g mięsa mielonego 8 placków tortilli 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 200 g zielonych oliwek 200 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku
smakowitehistorie.comPlacki ziemniaczane z sosem kurkowym to pomysł na nieco inną wersję placków z ziemniaków. U nas najczęściej jada się je z cukrem lub cukrem i śmietaną, ale w wersji na wytrawnie z sosem kurkowym również smakują rewelacyjnie. Plac The post Placki ziemniaczane z sosem kurkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedziecięcych łapek, ale także i do tych dużych, na śniadanie pierwsze albo drugie, podwieczorek lub kolację. Ich dodatkową zaletą jest także to, że można je przygotować w kilka chwil. Placki jogurtowe z jagodami 2 Składniki: 1) 3 jajka 2) 1 szklanka mąki pszennej(...)połączą. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. 2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. 3. Na patelni wysmarowanej olejem formujemy łyżką placki i smażymy z obu stron aż będą rumiane. Smacznego
Na kulinarnym poligoniejeszcze kiedyś uda mi się zrobić dokładnie według przepisu... ;) Puszyste, niezbyt słodkie racuchy z dodatkiem wiśni z syropu to doskonały pomysł na podwieczorek albo na kolację. Moje dzieci kochają placki... bo można wziąć w łapkę, samemu posypać cukrem pudrem, polać sokiem, położyć dżem, zjeść i wysmarować pół kuchni :D Najedzone dzieci = szczęśliwe dzieci i spokojna mama ;) Racuchy z wiśniami(...)czym odstawiamy na pół godziny. 3. Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy osączone z syropu wiśnie i delikatnie mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką układamy placki. Smażymy (najlepiej w głębszym tłuszczu) z dwóch stron aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni osączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone racuchy możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na kulinarnym poligonieDzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.) Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta . (1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.) Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się. Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami. Moja córka uwielbia pyłek pszczeli , który mogłaby jeść łyżkami. Nim również(...)istną bombą witaminową oraz skarbnicą wielu składników mineralnych. To taki biokatalizator sterujący przebiegiem codziennych procesów życiowych. Warto nim urozmaicić swoją dietę! Nadmienię, że miód lipowy , którym polałam placki jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień, grypy oraz zapalenia oskrzeli i płuc oraz łagodzi bezsenność i stres, jak również reguluje ciśnienie krwi. Miód oprócz walorów smakowych zawiera również naprawdę mnóstwo
Di gotujeMleko podgrzewamy do 36°C. W dużej misce łączymy odciśnięte ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, sól i pierz. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy łyżką porcje ciasta formując okrągłe placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe z dodatkiem wcześniej przygotowanego
Qchnia po prostugyrosa oraz sos sojowy) Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę przyprawić i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę i pomidorki pokroić. Placek tortilli posmarować ulubionym sosem posypać odrobina sera. Ułożyć najlepiej wszystko na jednej połówce placka, aby łatwiej było nam zwinąć tortille. Kładziemy sałatę, kukurydzę, pomidory, paprykę, kurczaka, szczypiorek, ponownie(...)odrobina sera. Całość zwijamy. U mnie najpierw dół tortilli, boki i całość jeszcze na pół. Tak samo postępujemy z każdym plackiem tortilli. Jak zwinąć możecie również zobaczyć w filmie poniżej. zawinięte tortille zapiekamy kilka minut w grillu elektrycznym lub na suchej patelni z każdej strony. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub
Kulinarne przygodystartych warzyw dodajemy mąkę, śmietanę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta, formując placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem tzatziki (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuPlacek po węgiersku robi wrażenie pracochłonnego a tak wcale nie jest. Zabiera trochę czasu, ale efekt jest przepyszny. 0,7 kg ziemniaków- 2 jajka 0.3szkl mleka 2 łyżki mąki sól, pieprz: 1 kg łopatki lub karkówki 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta - przyprawa do gulaszu, 2 ząbki czosnku, ostra papryka do smaku sól ziele(...)kostkę paprykę. Całość dusimy do miękkości. Ziemniaki rozdrabniamy w blenderze wraz z cebulą, dodajemy jajka i mąkę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy i smażymy duże placki.Następnie na usmażone placki nakładamy po 2 duże łyżki gulaszu i składamy na pół.Na wierzch kładziemy kleks kwaśnej śmietany
Co w garnkach piszczy