Pyszne, smaczne, sycące placki ziemniaczane, które dziś robiłem z moją babcią, a jeżeli razem z babcią to już wiadomo, że placki są przepyszne. Zapraszam! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebuli 2 jaja 5-8 łyżek mąki 1 łyżeczka soli 0.5 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Oczyszczone i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)mielimy w malakserze z nożem do tarcia ziemniaków. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jaja, mąkę, sól i pieprz, i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 min z każdej strony. Po tym obsączamy na papierowym ręczniczku. Serwujemy z kwaśną śmietaną. Smacznego
Kuchnia Łukaszafakt smażenia w głębokim tłuszczu napawa mnie dreszczami...i ta ogólna babranina, i to , że czasem lubią się przykleić do patelni...to wpadłam na pomysł , że ja sobie te placki mogę przecież...upiec w piekarniku. Czysto, zdrowo i bardziej podzielne. Oczywiście zmodyfikowałam przepisik na tradycyjne polacki ziemniaczane pomijając mąkę. Składniki -ziemniaki , ile..to już wasza decyzja -marchewka(...)grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia. Pomysł babci stosowany od lat. Rozwałkować jedną porcję ciasta , przenieść ją na wałku na blaszkę i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wcześniej jeszcze odciśniętą. Rozwałkować drugi placek i przenieść na wałku , przykrywając jabłka. Docisnąć brzegi, nakłuc widelcem(...)posmarować rozmąconym białkiem, posypać cukrem...wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec na złoty kolor. U mnie był piec kaflowy więc piekło się powoli i na oko... Placek wyszedł obłędny i połowa została zjedzona jeszcze ciepła, ku przerażeniu babci :”że nas brzuchy rozbolą”..Nic nas nie bolało. Placek taki nie ma szans na przetrwanie dłużej
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2/5 szklanki oleju (100 ml) 5 jajek 2 budynie śmietankowe 400 g malin lub śliwek- może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny ! szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną(...)następnie wlej cienką stróżką olej. Powstałą piankę wyłóż na podpieczonym spodzie, wyrównaj. Na piance ułóż owoce. Na wierzch zetrzyj, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz około 30 minut
Z Kuchni Do KuchniWłoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniem Pizza Margherita Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego(...)ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie oliwą i układam na nich
Kulinarne przygody Gatityspróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego(...)ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich
Kulinarne przygody Gatityrównież na liście "Na zakwasie i na drożdżach" , która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach chleba ! Pizza: mozzarella, pomidor, rukola Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej(...)ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut. Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich
Kulinarne przygody GatityPyszny sposób na placki ziemniaczane. Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego(...)dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku
Praktyczna plobiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie dla siebie coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany. To naprawdę dobre połączenie. Gulasz po węgiersku: - 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego - 20 dag pieczarek - 2 cebula - 1 mała cukinia - papryka czerwona i żółta - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu(...)Placki ziemniaczane: - 1,5 kg ziemniaków startych na tarce - 1 jajko - 2 czubate łyżki mąki - 1 cebula - ząbek czosnku - sól, pieprz, - olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane. Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki
Salonik smakówprawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku(...)powstała jego około 3 milimetrowa warstwa. Olej ten mocno rozgrzałem. Za pomocą łyżki wykładałem do oleju masę ziemniaczaną i formowałem ją, już na patelni, w placki. Placki smażyłem do uzyskania złotobrązowego koloru najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki
Wyprawy kulinarneTortilla na szybko obiad? Czemu nie... wystarczą gotowe placki, trochę sałaty, wędzonego łososia, ulubione warzywa i sosik. Wszystko szybciutko myjemy, siekamy, placki podgrzewamy, obkładamy farszem i gotowe. Obiad, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans, a zawiera wszystkie niezbędne wartości odżywcze! :) Składniki: 4 gotowe placki do tortilli lub zrobione własnoręcznie według tego przepisu 150g wędzonego łososia groszek(...)szpinakiem) zielony ogórek inne ulubione warzywa sos koperkowy lub sos czosnkowy Tortille smażymy lub odgrzewamy. Smarujemy placek sosem i układamy na środku sałatę, gorszek, warzywa i łososia. Zawijamy placek: najpierw na 1/3 długości od dołu zaginamy do góry, póżniej oba boki po kolei do środka. Od góry dajemy jeszcze kapke sosu i zajadamy póki placek jest ciepły
Kolizje Smakówobsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie(...)nadzienia. Możemy użyć do tego również spacjalnego narzędzia do pierożków ravioli. Przy pomocy noża lub radełka, kroimy placek na małe kwadraciki (w miejscach łączenia się placków). Tak samo postępujemy z pozostałymi plackami makaronowymi. Pierożki gotujemy około 4 minut w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy listki szałwi. Gdy staną się one chrupiące, przekładamy
W mojej holenderskiej kuchniczasie w misce mieszamy cukinię, posiekany jeden ząbek czosnku, jajko, mleko i mąkę wraz z solą i pieprzem na gładką masę. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy placki o grubości 0,5-1 cm po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Każdy usmażony placek przekładamy na ręcznik papierowy by osuszyć go z nadmiaru tłuszczu(...)oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami. Smacznego
Mango Papajamogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać. Składniki: Placki ziemniaczane 600 g ziemniaków 1 jajko 1 malutka cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku olej do smażenia Gulasz drobiowy(...)Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać
Ala piecze i gotujeChyba że sama coś będzie podsyłać do publikacji na blogu. Dzisiaj propozycja na placki ziemniaczane z dodatkiem papryki czerwonej. Chrupiące, dobrze doprawione i obowiązkowo z kwaśną śmietaną - takie placki ziemniaczane uwielbiam! Składniki : * 4 duże ziemniaki * cebula * ząbek czosnku * pół czerwonej papryki * jajko * 2 łyżki mąki pszennej * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki, cebulę i czosnek(...)zetrzeć na tarce. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać, wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy.Na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor. placki ziemniaczane bez papryki
Magiczne Życie Marty