placki - 22990 przepisów (strona:282/1533)

Pizza niskowęglowodanowa 149

najlepiej mozzarelli. Jeśli jednak białka mleka są problemem, to polecam wegańską podróbkę sera. Suchy kalafior wymieszaj z serem, jajkiem, solą i innymi przyprawami na pizzę. Formuj z tego ciasta placki o dowolnym kształcie – my najczęściej pieczemy prostokątne, ale okrągłe też można. Ciasto na pizzę włóż do piekarnika na około 45 minut w 180°C . Potem obróć placki(...)przygotowane pizze idą jeszcze na kolejne 10 minut do pieca i wtedy już są gotowe do konsumpcji. Smacznego! Nam z podanych powyżej składników wychodzi koło 6 całkiem dużych placków, ale nie ma problemu oczywiście dać nieco więcej wszystkiego i upiec od razu większą ilość. Spody do pizzy z tego przepisu są naprawdę niskowęglowodanowe, jeden całkiem spory ma niewiele ponad

PaleoSMAK
Zakwas żytni na domowy chleb 63

wykipiał z garnuszka. To znak, że zakwas jest aktywny.   “……W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się jednak, że placek

Raj dla Podniebienia
Roladki z tortilli i łososia 80

owinięty został plecami tortilli, jednak śmiało sięgnąć możesz po naleśniki, w które zawiniesz cały pyszny farsz. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na roladki z tortilli. SKŁADNIKI: 2 placki tortilli 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach 150 g serka śmietankowego, np. serek puszysty Almette garść posiekanego koperku garść rukoli 2 łyżki soku z cytryny świeżo zmielony(...)pieprz PRZYGOTOWANIE: Przystawkę zaczynam od rozłożenia placków tortilli. Smaruję je równomiernie kremowym serkiem, posypuję posiekanym koperkiem. Na tortilli rozkładam kawałki łososia, posypuję rukolą i polewam po jednej łyżce soku z cytryny na każdy placek. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Roladki zawijam wzdłuż w rulony. Tak przygotowane rulony owijam folią aluminiową i wkładam do lodówki. Przed podaniem rulony z tortilli

Zasmakuj Kuchni
Wytrawne placuszki z twarożkiem 87

Pomysł na te małe cuda pochodzi od Malwiny z Filozofii Smaku. Same placuszki to arabskie katayef, małe klejące placki podawane w formie deseru. Ty razem katayef sprawdziły się w formie wytrawnej, zobaczcie sami. Do środka można włożyć swoje ulubione dodatki np. pastę czy warzywka pieczone. Ja za radą Malwiny dodałam twarożek, było pysznie. Placki z twarożkiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jesienna pizza z figami i serem kozim 77

minut. Ciasto do pizzy przełożyć na stół/stolnicę wysypaną obficie mąką, wyrobić ponownie ciasto, podzielić na 2 części i każdy kawałek rozwałkować albo rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Zostawić na 20 minut. Placek podlać lekko oliwą, posypać mozzarellą, wyłożyć na wierzch kawałki sera, plasterki fig i karmelizowaną cebulkę. Przełożyć za pomocą łopatki (albo cienkiej deski do krojenia(...)rozgrzany kamień i piec ok 10 minut aż brzegi się zarumienią. Tak samo postąpić z 2 plackiem i resztą składników

Cooking for Emily
Quesadilla z kurczakiem 120

ściągamy z patelni na talerz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składanie quesadilli Suchą patelnię rozgrzewamy i delikatnie natłuszczamy powierzchnię. Ogień powinien być średni. Kładziemy na nią jeden placek tortilli. Na tortillę dodajemy około 2 łyżki startego sera i równo rozprowadzamy po środku. Przy brzegach zostawiamy około 1cm miejsca. Na ser kładziemy farsz (około 2-3 łyżki(...)jego również równo rozprowadzamy, zostawiając od brzegu miejsce. Farsz dociskamy łyżką do tortilli. Następnie dodajemy ponownie ser (2-3 łyżki) i przykrywamy całość drugą tortillą. Drugi placek dociskamy mocno, lekko spłaszczając całość. To spowoduje, że wnętrze się “sklei” i podgrzeje. Do dociskania świetnie sprawdzi się tłuczek do ziemniaków. Tortillę trzymamy tak na średnim ogniu przez 5 minut

Analiza Smaku
Szpinak z jogurtem 97

będę go nawet podpytywać, bo ma jeszcze większe problemy z pamięcią niż ja, więc nawet do niego nie podbijam. Ale tak w sumie na chłopski rozum… do makaronu, placków? Chyba jednak do makaronu. W naszym wypadku – do żytniego.. Wy oczywiście możecie dodać zwykły durum (czy jaki tylko Wam przyjdzie do głowy), posypać całość na koniec odrobiną parmezanu(...)zdecydowanie większą ilością). Te placki też mi teraz zaczęły chodzić po głowie. Muszę poszperać w notatniku jakie placki mogę zrobić My i do nich zrobię dzisiejszą gwiazdę, czyli szpinak z jogurtem. Jeżeli chodzi o sam szpinak, jakoś nigdy nie miałam problemów z jego zjedzeniem. Może to kwestia tego, że każdy który jadałam był dobrze przyprawiony. A, właśnie. Sekretem

Kardamonovy
Zapiekane rożki z tortilli 3078

chrupiące zapiekane rożki z tortilli podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Takie zapiekane rożki z tortilli możemy przygotować z innym nadzieniem, na przykład ze szpinakiem i pieczarkami. Zamiast gotowych placków z tortilli możemy zrobić własne lub zastępić cienkimi naleśnikami. Zapiekane rożki z tortilli to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a swoim smakiem zachwycą niejednego gościa(...)przyprawy do gyrosa 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 2 nieduże ogórki konserwowe 3 łyżki kukurydzy konserwowej 70 g tartego żółtego sera 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 3 placki tortilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zapiekanych rożków z tortilli: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa, wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Paprykę umyć

Danka Pichci
Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 119

placki są fantastyczne. Składniki bardzo proste, ogólnodostępne. Sekretem ich smaku jest dodatek sosu czosnkowego. Robi tu naprawdę świetną robotę. Bardzo wszystkim smakowały i będzie to świetny pomysł na szybki nie tylko piątkowy obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz olej do smażenia sos czosnkowy do podania - robię własny - KLIK Sposób(...)ugotowaniu kapustę odcedzić, odcisnąć i odstawić do wystudzenia.  3. W misce zmiksować jajko, mleko, mąkę, dodać kapustę, sól, pieprz i całość zamieszać. Na rozgrzanej patelni na oleju smażyć placki na rumiano z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z domowym sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Przepis na naleśniki z objaśnieniem 109

mąki użyć 1 szklanki mleka. To ostatnie można zastąpić lub uzupełnić wodą (świetnie sprawdza się lekko gazowana) oraz przy wytrawnych naleśnikach – piwem. Jeśli jednak wolisz cienkie i chrupiące placki, płynu powinno być więcej. Na 100 g mąki wystarczy jedno małe jajko. Nawet jeśli robisz naleśniki z podwójnej lub potrójnej porcji nie używaj więcej niż 2 jajek. Gdy dodasz(...)zbyt wiele, ciasto, co prawda, wyjdzie pulchne i wilgotne, ale placki po usmażeniu staną się łamliwe i trudno będzie je zwijać lub składać. By nie powstały grudki, zacznij od połączenia jajek z mlekiem lub innym płynem. Dopiero później dodawaj partiami mąkę z solą i ewentualnie szczyptą proszku do pieczenia. Jeśli mimo wszystko ciasto nie jest gładkie, zblenduj je. Idealne

ProstePesto.pl
Ciasto czekoladowe z kremem 968

krem bez masła i serka mascarpone z pewnością jest jedną z wielu zalet tego pysznego ciasta. Jest dość łatwy w przygotowaniu i doskonale współgra ze smakiem czekoladowo – śliwkowych placków. Przepis na ciasto czekoladowe z kremem polecamy wszystkim fanom wypieków nie tylko kakaowych. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na doskonałe desery. Min. wyjątkowo aromatycznego i wręcz rozpływającego się(...)stopni) i pieczemy około 35 – 40 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika, a po 5 minutach wyjmujemy ciasto i przekładamy na kratkę aby ostygło. Zimne ciasto przekrawamy na 3 placki. W kąpieli wodnej rozgrzewamy 100 ml śmietany i rozpuszczamy połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę zimnej śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Żelatynę namaczamy w mleku. Kiedy namoknie, podgrzewamy

Kuchnia Na Wypasie
FUCZKI + SOS ŚMIETANOWY Z PIECZARKAMI 96

jedzenie, szybkie przepisy, więc przypuszczałam, że i to danie trafi w moje kubki smakowe. No i wcale się nie myliłam! Nie będę rozpisywała się tutaj o genezie tych pysznych placków. Od tego jest "wujek google" 😉 Wspomnę tylko, że fuczki to placki z kiszonej kapusty (w niektórych regionach z lekko obgotowanej, w innych z surowej). Fajna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Walijskie Pichcenie