Prosty, szybki placek, dodatek śliwki i mamy pychotkę! Polecam! Co nam trzeba? 3 duże jajka 80g cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej 100g roztopionego tłuszczu łyżeczka tarkowanej na świeżo skórki z cytryny (może być masło, masło roślinne, margaryna lub olej- twój wybór) Śliwki- kilkanaście sztuk, połóweczki Robimy! Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno(...)Masę wylałam i ułożyłam połówki śliwek, skórką do domu. Pieczemy w 180 stopniach około 25 – 30 minut Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Prosty placek ze śliwkami. first appeared on Latosiowy
LatosiowydomPlacki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo. Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem parmezanu, który wraz z przyprawami z bliskiego wschodu wspaniale podbija smaki i wynosi tę znaną potrawę na jeszcze wyższy poziom. Chrupiące brzegi i pysznie aksamitny środek z charakterystycznym, serowym(...)serem. 2. Dodaj startą cukinię, pokrojoną drobno cebulę, mleko i jajko - połącz wszystko na jednolitą masę. 3. Na rozgrzany olej wykładaj po 1 czubatej łyżce cukiniowego ciasta i smaż placki na złoto z obu stron. 4. Podawaj placuszki posypane dodatkowym parmezanem i z dipem jogurtowym. 5. Dip : połącz ze sobą wszystkie składniki. Smacznego! Zucchini fritters with Parmesan cheese Ingredients
Kuchnia w Słońcu SkąpanaProziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski. Pyszne na śniadanko, szybko się je przygotowuje, chwilkę dłużej piecze. Wyśmienicie smakują zarówno z miodem, dżemem, jak i z serem czy wędliną. Składniki: 1 szklanka czegoś kwaśnego kefiru, śmietany, jogurtu (ostatnio zrobiłam z resztek śmietany i jogurtu) jajko(...)dodać jajko, sól, sodę i cukier. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ręką odrywać kawałki ciasta, uformować kulkę, a kolejno ją spłaszczyć na placek. Proziaki smażyć na suchej patelni na bardzo niewielkim ogniu z każdej strony
Kocham Czekoladęczubatą łyżkę ugniatając lekko łyżką. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ten sam czas. Placki odkładać na ręczniki papierowe. Posypać solą morską jeśli taka potrzeba. Placki ziemniaczane najlepiej prosto z patelni w towarzystwie kwaśnej śmietany lub posypując cukrem. Można je wykorzystać jako dodatek
Calzonella.comWyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i kilka razy składamy/ugniatamy. Robimy wałek, dzielimy na 8 części i z każdego kawałka formujemy kulkę, którą spłaszczamy (rozciągamy) na placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane placki układamy (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym placku dnem szklanki wyciskamy kółko (dziurkę). Do każdej dziurki wkładamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepianę. Połowę piany wyłożyć na rozgrzaną patelnię natłuszczoną niewielką ilością masła. Na wierzchu ułożyć krewetki oraz połówki pomidorków. Omlet smażyć z obu stron na małym ogniu. (Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię. Omlet można też przykryć, aby wierzch szybciej się ściął.) W taki sam sposób usmażyć drugi omlet. Placki podawać
Di gotujewykipiał z garnuszka. To znak, że zakwas jest aktywny. “……W starożytnym Egipcie niewolnica zapomniała o pozostawionej na słońcu papce zbożowej, którą przygotowała wcześniej do upieczenia placków. Kiedy spostrzegła, że mieszanina zaczęła fermentować w cieple, przestraszyła się i żeby nie być posądzoną o marnotrawstwo, upiekła placek mimo to. Podczas pieczenia okazało się jednak, że placek
Raj dla PodniebieniaJeśli lubicie placki ziemniaczane to ten przepis was z pewnością zainteresuje. Przy okazji czas na wyczyszczenie lodówki ze zbędnych produktów, które w połączeniu ziemniakami dadzą nam nowe, smaczne i ciekawe danie. To placki ziemniaczane a'la pizza. Pyszny, prosty i szybki obiad lub kolacja, którą pokochacie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwczesnym latem są to pachnące słońcem i bardzo słodkie truskawki. Później przygotowuję je z dodatkiem borówek. Zimą, kiedy nie dostaniemy już świeżych owoców, pozostają tylko te tropikalne, robię placki polane syropem klonowym, albo odrobiną miodu. Można je również podać posypane odrobiną cukru pudru. Oczywiście to z czym podacie placuszki zależy wyłącznie od Was. Jak przygotować placuszki z budyniem? Ważnym(...)który nada wspaniały aromat i wzbogaci smak. Budyniowe placuszki świetnie smakują ze świeżymi malinami, truskawkami i konfiturą z wiśni. Dzieci najchętniej jadłyby je z masłem orzechowym lub cukrem pudrem. Placki z budyniem robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Najlepiej smakują na gorąco, ponieważ rzadko zostają, by jeść je na zimno. Przepis na placuszki śniadaniowe jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciepło, jak i na zimno. Do ich przygotowania używamy mleka migdałowego zamiast krowiego, a ja do ciasta dodałam jeszcze poduszonego banana, który smakowo pasuje do pozostałych składników. Przygotowanie takich placków jest banalnie proste. Jeżeli ktoś nie posiada miksera to bez problemu może też sobie placuszki migdałowe zrobić. W takim przypadku najpierw dokładnie rózgą kuchenną należy roztrzepać jajka, następnie dodać pozostałe(...)mieć konsystencję gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego. Następnie nakładać łyżką lub nabierką porcję ciasta i smażyć placuszki migdałowe z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placki oprószyć cukrem pudrem i podawać z ulubionymi owocami lub dżemem. Polecam wypróbować przepis na racuchy
Danka PichciSzybkie do zrobienia, odżywcze i pożywne placki z mąki z ciecierzycy są idealne na obiad, śniadanie czy kolację. Można je zapakować w pudełko do pracy, szkoły czy na uczelnię. Danie bezglutenowe, idealne w diecie bez glutenu. Polecam gorąco. Cheela - placki z mąki z ciecierzycy. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki twarogowe to pomysł na pyszne śniadanie dla tych wszystkich, którzy lubią słodkie śniadania. Placuszki wychodzą delikatne, kremowe i bardzo smaczne. Zobaczcie co warto dodać do składników, aby właśnie takie były. To śniadanie przygotujecie dosłownie w 5 minut, więc zapiszcie przepis i jutro zróbcie te pyszne placuszki. Składniki 250g twarogu 30g cukru 2 jajka szczypta proszku do pieczenia(...)łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki mleka Tak, to właśnie budyń śmietankowy sprawi, że te placuszki będą kremowe i bardzo delikatne w smaku. Placki twarogowe – jak zrobić Twaróg wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, proszek do pieczenia, mleko i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Możecie to zrobić przy pomocy widelca, albo użyć mikser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lepsze – coraz cieplejsze dni oraz więcej słońca sprawią, że uprawa jarzyn będzie możliwa nie tylko w szklarniach i nie tylko przy pomocy dużej ilości nawozów oraz środków ochrony roślin. Placek wiosenny – który smakuje najlepiej? Dbając o siebie, nie zapominaj także o drobnych przyjemnościach. Jedną z nich może być upieczenie pysznego ciasta wiosennego, które będzie wspaniałym dodatkiem do porannej kawy(...)porze roku warto wybierać lekkie placki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących na jogurcie naturalnym. Dzięki nim plan wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych nie ucierpi. Idealny przepis na ciasto wiosenne to taki, który zajmuje mało czasu. Jednym z takich placków wiosennych jest ciasto tęcza. Zobacz także: Przepis na ciasto wiosenne kolory tęczy, które
Kuchnia MagdaLenylepsze – coraz cieplejsze dni oraz więcej słońca sprawią, że uprawa jarzyn będzie możliwa nie tylko w szklarniach i nie tylko przy pomocy dużej ilości nawozów oraz środków ochrony roślin. Placek wiosenny – który smakuje najlepiej? Dbając o siebie, nie zapominaj także o drobnych przyjemnościach. Jedną z nich może być upieczenie pysznego ciasta wiosennego, które będzie wspaniałym dodatkiem do porannej kawy(...)porze roku warto wybierać lekkie placki, z niewielką ilością cukru. Dobrym pomysłem jest także przygotowywanie ciast oraz deserów bazujących na jogurcie naturalnym. Dzięki nim plan wdrożenia zdrowych nawyków żywieniowych nie ucierpi. Idealny przepis na ciasto wiosenne to taki, który zajmuje mało czasu. Jednym z takich placków wiosennych jest ciasto tęcza. Zobacz także: Przepis na ciasto wiosenne kolory tęczy, które
Kuchnia MagdaLeny