obrać, pokroić na cząstki, podsmażyć, dodać galaretki i smażyć do rozpuszczenia się galaretek. Przestudzić, przełożyć placki. Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 3 jednakowe placki (blaszka 24x34 cm). Każdy oddzielnie, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie polewy orzechowej: Wszystkie składniki na polewę zagotować i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Polewę rozprowadzić(...)placku, odstawić na dobę w chłodne miejsce bo po tym czasie będzie miękkie. SMACZNEGO
Tradycyjna KuchniaPolecam dziś węgierskie placki które są znakomite do gulaszu ale najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, posypane startym żółtym serem. Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie(...)Zanosiłam się już dawno z zamiarem ich zrobienia i zawsze schodziło na dalszy plan bo myślałam ze są pracochłonne, nic bardziej mylnego. Zabierajcie się za zrobienie tych pysznych placków. Węgierskie placki drożdżowe - Langosze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki: 250 g twarogu chudego 3 jajka 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) Składniki mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Smażymy na patelni bez tłuszczu z dwóch stron. Podajemy z czym chata bogata. Ja podałam z kremem(...)czekoladowym. Krem czekoladowy 1/2 awokado 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka kakao 1 banan 1 łyżeczka syropu klonowego Składniki miksujemy na gładką masę. Porcja z talerzyka (3 placki, ok. 2 łyżki kremu) ma ok. 290 kcal B: 25 g T: 10 g W: 31 g Smacznego
Kucharzycasię i napiszę, że to najlepsze placki, jakie w ostatnim czasie udało mi się przygotować! Zawsze wszystkie wychodzą bardzo smaczne, ale te to już w ogóle 😂 Gotowe już placki nie potrzebują żadnych dodatków, gdyż same w sobie są idealne. Dzięki jabłku nie są suche, a wręcz przeciwnie. Miękkie, pulchniutkie, słodziutkie. Jabłko, czekolada i cynamon to kolejny świetny miks
Zdrowie na języku :PPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujeLubicie śniadania na słodko? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na zdrowy placek figowy z tapioki - bez jajek, mąki pszennej i dodatku cukru. Świetnie smakuje podany z dżemem lub domowymi konfiturami. Można również wykonać wegańską wersję tego placka, zamieniając mleko na dowolne mleko roślinne. Jest on trochę czasochłonny i w tygodniu rano pewnie ciężko będzie go przygotować
Kuchnia MagdaLenyokazji tego szczególnego dnia możemy zaserwować ukochanej osobie do łóżka. Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka(...)jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone
Życie zaczyna się w kuchnidodatek gotowanych ziemniaków których zawsze, ale to zawsze zostają mi z obiadu, a w ten, smaczny sposób zużywam je i nic się nie marnuje :) Składniki na około 10-12 placków: 4 średniej wielkości surowe ziemniaki około 3/4 szkl puree ziemniaczanego (najlepiej wczorajszego) około 4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka startej cebuli sól, pieprz do smaku olej do smażenia(...)cebulę oraz przyprawy. Mieszamy całość do połączenia się. 2. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Na rozgrzana patelnie wykładamy porcję masy i smażymy na rumiano z każdej strony (podobnie jak ziemniaczane placki) Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy z czym kto lubi. Ja wybrałam ketchup, a mąż kwaśną śmietanę. Smacznego
Gotowanie...to proste !takim razie jest to idealny przepis dla was! Pizza jest delikatna, smakuje jak z pizzerii a jej przygotowanie to zajmuje mniej niż 30 minut! Na jedną pizzę potrzebujemy*: 2 placki tortilli kulkę sera mozarella lub 100g mozarelli w plasterkach kilka plasterków salami Oczywiście wszystkie składniki są przykładowe, można modyfikować i dodać swój ulubiony ser oraz swoje ulubione wędliny, warzywa(...)się nie przypaliło! Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek tortilli i rozkładamy na nim połowę sera. Przykrywamy drugim plackiem. Smarujemy naszym sosem i dodajemy ulubione składniki. Pieczemy około 10 minut. I gotowe! SMACZNEGO
Taste of imaginationPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujePlacki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie przyjemności chrupania ziemniaczanych placuszków. Okazuje się, że możne je przygotować bez grama tłuszczu i to dużo szybciej niż tradycyjne. Zdrowiej, szybciej i bez mycia tłustej patelni. Po prostu upiecz je prostu w gofrownicy(...)Smaczniejsze i bardziej chrupiące są małe placuszki jakie widzisz na zdjęciu, ale oczywiście możesz je upiec w przepisowej wielkości dużego gofra. Dobra wiadomość dla posiadaczy gofrownicy o słabej mocy. Placki dłużej pieczone są super, super chrupiące. W mojej gofrownicy o dużej mocy, szybko nabierały koloru, ale ani tak smakowały rewelacyjnie. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem; chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem(...)dokładnie ze sobą wymieszać. Z nadzienia uformować 4 kule jednakowej wielkości. Ciasto podzielić na 4 równe części. Z każdej formować okrągły placek, pomagając sobie wałkiem. Na każdym placku położyć kulę sera i zawinąć w ciasto jak na filmiku. Chaczapuri możemy upiec na dwa sposoby: w rozgrzanym wcześniej piekarniku - ok. 20 minut w temperaturze 210-220oC na suchej patelni
Przepisy na domowy ser i chlebzwanym "serowym chlebem". Jest to rodzaj drożdżowego placka z serem. Wyróżnia się trzy główne rodzaje khachapuri: adżarskie, tzw. "otwarte" z serem i jajkiem, imeretyńskie w formie pieczonego okrągłego placka z farszem serowym lub z pasty z fasoli i chaczapuri megrelskie - podobne do imretyńskiego dodatkowo posypane serem na wierzchu. Dziś zapraszam was na "otwarte", czyli adjarian khaczapuri. Składniki
Zielona Kuchniaciekawości niż z potrzeby. I tak stała, trochę zapomniana, na półce w spiżarni. Parę dni temu natknęłam się na przepis Jamiego Olivier'a na szybkie i bardzo proste placki. A ponieważ jednym ze składników była mąka samorosnąca, więc szybko zabrałam się do pracy. Rzeczywiście przepis jest bardzo łatwy a placuszki są smaczne zarówno z dodatkami wytrawnymi(...)lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco oleju i smażyć kolejne placki. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego
Stare Garyokazji tego szczególnego dnia możemy zaserwować ukochanej osobie do łóżka. Obie propozycje można znaleźć w specjalnym numerze magazynu Aromat. Składniki na 2 porcje placków: oliwa do smażenia placków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 1 średni burak 1 marchewka 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej pęczek natki pietruszki sól pieprz na sos chorizo: 100 gram chorizo łyżka(...)jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat pomidorowy, suszone
Życie zaczyna się w kuchni