Niezależnie od pory roku lubię robić wszelkiej maści placki i racuszki. Tym razem postanowiłam zrobić miejsce w zamrażalniku (trzeba w końcu pomrozić troszkę truskawek!) i zrobiłam pyszne placki z czarnymi porzeczkami :) Przepis na podstawie tego znalezionego w książce wydanej przez Lidla "Jeść zdrowiej". Placki kokosowe z porzeczkami 2 jajka 3 łyżki brązowego cukru
Dzieje kuchennej Wiewiórypołączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze 25 x 35 cm, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić(...)wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusizbliżających się świąt wielkanocnych zaczęłam testować różne smakołyki. Wśród nich znalazł się placek cytrynowy. Najchętniej nie nazywałabym tego plackiem, to brzmi dość pospolicie. Nadałabym nazwę babki piaskowej cytrynowej. Dlaczego? Dlatego, że ten smak i konsystencja w niczym nie przypomina placka a świetną babeczkę! Ten aromat i kolor...bajka. To ciasto, które upiekłam nadaje się do dużej formy babki
Pieprzyć z Fantazjąminut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek Z wyrobionego ciasta rozwałkować placek o grubości około 0,5cm Rozwałkowany placek położyć na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć na dość dużym ogniu po obu stronach Pomidorki i oliwki pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać
HealthyCreationsKasza, ryż Placki słodkie/wytrawne – wystarczy zmiksować kaszę/ryż z jajkiem, opcjonalnie odrobiną jogurtu i nadać smak dodatkami i przyprawami – banan, maliny, truskawki, borówki jeśli chcemy placki w słodkiej wersji. W wersji wytrawnej może to być tuńczyk, zielony groszek, cukinia, marchewka, szpinak Budyń – kasza jaglana/ryż zmiksowane z owocami/miodem/kakao smakuje naprawdę wyśmienicie. Świetna opcja na śniadanie(...)Pulpety rybne – na przykład takie jak te z mojego przepisu na resztkowe pulpety z białej ryby 6. Resztki jogurtów/innych przetworów mlecznych Idealnie sprawdzą się w koktajlach, omletach, plackach Możesz je też wykorzystać jako składnik sosu do zapiekanki Z twarogu można zrobić świetny spód do pizzy jak z przepisu na twarogową pizzę z patelni 7. Resztki
HealthyCreationsósemki, a ser pleśniowy kruszymy. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 cienkie podłużne placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy serkiem śmietankowym, układamy na nim ósemki jajka i zielone surowe szparagi. Szparagi delikatnie malujemy oliwą. Wszystko posypujemy solą(...)pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki kolendry
Kulinarne przygody GatityProsta i smaczna przekąska imprezowa... polecam również na kolacje lub jako lunch box do pracy :) Składniki: * 4 placki tortilli * serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g * łyżka majonezu * kilka plasterków szynki * kilka plasterków sera(...)liści sałaty * pół papryki czerwonej * pół ogórka gruntowego Serek śmietankowy mieszamy z majonezem. każdy placek tortilli smarujemy powstałym sosem. ( ok. 1 czubata łyżka na każdy placek). rozkładamy szynkę i ser na całej tortilli. następnie sałatę, ogórek i paprykę rozkładamy na jednej połówce tortilli. Całość zwijamy od strony z sałatą w roladkę. ( Najlepiej zawijać dość ciasno aby nie powstawały
Kulinarne przygodyzagnieść szybciutko na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Z każdej części upiec placek (przed pieczeniem ponakłuwać widelcem) na blaszce (23x38cm) wyłożonej papierem. Piec w temp 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Masa 1 kg rabarbaru 8 truskawek(...)odstawić na 15 minut. Dodać truskawki i przesmażyć stale mieszając aż masa będzie gęsta. Zdjąć z palnika i wsypać galaretkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Gorącą masę wlać na upieczony placek i przykryć drugim. Odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podanie oprószyć cukrem pudrem. kruchy placek z rabarbarem
O kuchni z uczuciemważne żeby było sporo sera wtedy się nie rozpadnie i można spokojnie pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... Składniki: 4 placki tortilli 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej(...)piórka ,paprykę w paseczki i smażymy razem na odrobinie oleju,doprawiamy solą i pieprzem i odrobiną chilli(w zależności jak ostre lubicie tyle dajcie). Na suchą patelnię kładziemy placek tortilli i na połówce rozsypujemy ser,na to mięso i paprykę z cebulą,trochę kukurydzy i na wierzch ser,przykrywamy drugą połowa tortilli,po ok 2 min. przewracamy
Swojskie jedzonkobędzie jedno z tych ciast, które będzie mi się śniło po nocach, aż go nie zrobię. Zajęło mi to rok! Najpierw pojechałem nawet do Neapolu , żeby spróbować oryginału. Niestety placek ten wypieka się tylko w okresie wielkanocnym, więc musiałem obyć się smakiem... Sam sposób przygotowania pastiery przypomina trochę sfogliatelle , o których pisałem wcześniej tutaj . Należy najpierw ugotować ziarna pszenicy(...)przenikają, a ciasto staje się delikatniejsze. Jednak nie wiem, kto jest w stanie tyle wyczekać! Przygotowując swoją pastierę , sugerowałem się radami mojej znajomej i kilkoma przepisami z włoskich stron. Placek wyszedł idealny! Cudownie pachnący, chrupiący z zewnątrz, z uroczą przypudrowaną krateczką i wypełniony pysznym kremowym nadzieniem, które ma się ochotę wyjadać łyżeczką już przed upieczeniem. Mimo że już dawno
Food SquarePlacki z zaledwie kilku składników. Placki są delikatne w smaku. Najlepiej łączyć ze świeżymi owocami i miodem lub syropem klonowym. Przepis na 9 dość małych placków. Banany obrać i zblendować
Bullioshoarma, pieprz mielony, mąkę tortową, posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać łyżką na gorącym mocno oleju rzepakowym smażyć porcjami chrupiące placki, odkładać na ręcznik papierowy, najlepiej smażyć nieduże placki ziemniaczane kolejne pyszne placki ziemniaczane, tym razem z ogórkiem zielonym, przyprawą shoarma, najlepiej smakują z jogurtem, zamiast jogurtu gęstego można użyć śmietany gęstej...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajprostsza wersja tego meksykańskiego dania to tylko dwa składniki: placki tortilli przełożone serem. Jego nazwa pochodzi od słowa queso, co oznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę(...)150g sera 100g wędliny drobiowej 1 mała puszka kukurydzy (85g) pół czerwonej papryki szczypta chili ketchup Wędlinę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem i chili. Przykryć dwoma pozostałymi plackami. Tortille ułożyć na grillu, przykryć, piec do zarumienienia, aż ser w środku
Obiad gotowyjabłkami , które smaży się z ogromną przyjemnością. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Takie placki można jeść na śniadanie i na podwieczorek. Są po prostu świetne! Jeśli lubisz placki z dodatkiem owoców, to bardzo możliwe, że spodobają Cie się również moje placki jogurtowe z gruszkami
AniaGotuje.plPostne placki św. Franciszka to propozycja z zakonnej kuchni. Przepis pochodzi ze starszego numeru tygodnika "Niedziela". Placki są bardzo proste i bardzo postne. 500 g maki około 250 ml mleka pół szklanki rodzynek lub drobno pokrojonego suszu z jabłek lub gruszek płaska łyżeczka soli łyżka zmielonych owoców jałowca Z podanych składników(...)zagnieść ciasto. Formować niewielkie placki grubości 1 cm (w oryginalnym przepisie 2cm). W miarę możliwości wepchnąć głębiej rodzynki, aby nie przypalały się na patelni i nie nabierały gorzkiego smaku. Upiec na średnim ogniu, na patelni bez tłuszczu. Podawać z gorącym mlekiem lub innym napojem, według własnych upodobań
Praktyczna pl