zrobiłam, tylko 8 placków i zjedzmy je np. na drugie danie lub jako przekąskę ;) a jeśli nam zasmakują to to spokojnie z podwójnej porcji polecam :D Składniki na 8 placków: 350 g marchewki przed obraniem 1 duży ząbek czosnku 2 jajka kl L 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka z małym czubkiem bułki tartej 3 łyżki startego sera żółtego(...)masę). 2. Do startej marchwi wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz przyprawy wedle smaku. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy niezbyt grube placki na złoto- brązowy kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem lub jeśli mało Wam czosnku to z sosem czosnkowym ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !krojonych pomidorów bez skórki 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Ewentualnie 1/2 szklanki wody 1 mała suszona papryczka chili sól, pieprz, wędzona papryka sproszkowana 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki placki tortilla do podania Jak zrobić? Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Marchewkę i pietruszkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Paprykę(...)koncentrat pomidorowy. Jeśli potrawa wydaję się zbyt gęsta, można dolać pół szklanki wody. Pod koniec duszenia doprawiam solą, pieprzem i sproszkowaną wędzoną papryką. Dodaję połowę natki pietruszki. Podaję w plackach tortilla, posypuję pozostałą natką pietruszki. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiPlacuszki z ricottą, ananasem i musem malinowym to jedna z ulubionych naszych propozycji na słodkie niedzielne śniadanie. Przygotowanie samych placuszków jest bardzo szybko, a słodycz ananasa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surowych składników. Gotowana jest kasza, którą potem zmiksowaliśmy na gładko w mikserze (ręczny robot też da radę). Surowe są ziemniaki, starte na tarce o małych oczkach – jak na placki ziemniaczane. Do pyz dodaliśmy zwykłej, uniwersalnej mąki, a nie ziemniaczanej, żeby ciasto zachowało większą spoistość. Pyzy można zrobić tylko z kaszy, bez ziemniaków, bo po zmiksowaniu zmienia się(...)przez 5-7 minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. Krok 3 Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Przełóż do ściereczki, gazy złożonej w kilka warstw, lub gęstego sita i bardzo dobrze odciśnij z wody. Krok 4 Przestudzoną kaszę przełóż do miksera i zmiksuj na gładką
Niedzielny kucharzowocami - smak mojego dzieciństwa i beztroskich chwil, ale też zapach który witał mnie, gdy wracałam domu. I tak mi już zostało, że do dziś uwielbiam zapach ciasta drożdżowego. Placek drożdżowy z owocami i chrupiącą kruszonką piekły moja babcia i mama. Ja przez długi czas szłam na łatwiznę piekąc wersję dla leniwych - czyli proste ciasto drożdżowe bez wyrabiania(...)poniższego przepisu jest po prostu idealne. Najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jadłam. ciasto drożdżowe przepis na szklanki najlepsze ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką sprawdzony przepis na placek drożdżowy Ciasto drożdżowe z owocami - Cztery Fajery Przepis na ciasto drożdżowe ze owocami jest prosty i bardzo uniwersalny, wystarczy tylko ułożyć na wierzchu ciasta ulubione owoce, nawet rozmrożone. Drożdżowe
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomidora na pół plasterki. 14. Rozkładamy placek tortilli. 15. Na środku układamy mięso. 16. Polewamy sosem(...)Następnie warzywa. 19. Składamy placki i spinamy wykałaczką. 20. Danie gotowe. 21. Smacznego
Kulinarna Chwilateflonową. Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować delikatnie podsypując mąką na duży, okrągły placek wielkości(...)blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła z czosnkiem i posypać równomiernie połową posiekanej natki pietruszki. Rozwałkować drugą część ciasta na taki sam placek i położyć na tym pierwszym. Ponownie drugi placek posmarować resztą masła z czosnkiem i posypać natką pietruszki. Na końcu rozwałkować trzecią część ciasta tak jak poprzednie i położyć
Kocham..lubię..gotuję..sycąca. Ja często wykonuje takie placki z odżywką białkową, jako zamiennik kurzych białek, bo potem nie bardzo mam jak wykorzystać taką ilość żółtek. Dodam, że moja wersja placków nie skupia się na puszystości czy słodkości jak większość standardowych przepisów. Moim celem była eliminacja cukru, masła i nabiału. Małe czary mary i nie naruszam diety, jedząc takie smakołyki. Wartość odżywcza(...)odżywki białkowej ▸1 mały banan ▸ łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Mąkę, jaja, banana i odżywkę białkową miksujemy za pomocą blendera ręcznego na jednolitą masę i smażymy placki na rozgrzanym oleju kokosowym. W wersji z białkami jaj postępujemy podobnie-wszystkie składniki miksujemy, ubijamy białka i dodajemy do reszty mieszając już tylko łyżką. Smażymy placuszki na odrobinie tłuszczu
zdrowo i aktywniemnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre i mieszam rózgą do połączenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki partiami, z obu stron na złoty kolor. Podaję ciepłe, choć zimne też znikają;) Smacznego
Zasmakuj Kuchnirukolą Mini pizze Pizza hawajska Pizza Margherita Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 650 150 g maki żytniej 650 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny . Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i buraka. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i porwaną na kawałki mozzarellą. Placki
Kulinarne przygody Gatityczasie wyjmij ciasto i podziel na 8 części. Z każdej uformuj kulę. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto będzie przywierać, podsyp je mąką. Każdy placek smaż osobno na suchej, rozgrzanej patelni (wskazówka: patelnię przykryj pokrywką od garnka, żeby powstały pęcherzyki powietrza). Przewracaj placki na drugą stronę po około 2-3 minutach (kiedy pojawią się przypieczone
Przepisy na widelcunaleśnikowym i podsmażona na złoty kolor. O, taka jak TU . Jednak z czasem, a zwłaszcza od kiedy mamy własną cukinię, trzeba było wprowadzić do menu trochę więcej urozmaiceń. Placki z tartej cukinii zna już pewnie każdy. Dla mnie zawsze były za słodkie i za miękkie. Ale znalazłam na to sposób. Do ciasta wystarczy dodać drobno posiekaną cebulę (albo(...)startą na drobnej tarce, czyli bardziej taki mus cebulowy), oraz kilka łyżek tartej bułki. I tym sposobem placki są wystarczająco wytrawne i wystarczająco chrupiące. A gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co zrobić z nadmiarem cukinii, to różne są sposoby, na przykład ketchup z cukinii (nie mam przepisu), pikle z cukinii, dżem z cukinii. Przepisów też
bistro mamasuszonymi pomidorami lubię bardzo tak, jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs. Ostatnio mięso nie bardzo mi smakuje, więc jem go znacznie mniej. Przygotowaną wcześniej kaszę wykorzystałam do placków, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. 2 porcje: 100 g kaszy jaglanej 75 g szpinaku świeżego lub mrożonego w liściach 5-6 pomidorów suszonych 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Kaszę mieszamy z jajkiem oraz szpinakiem. Z masy formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy je dłonią. Smażymy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Placki podałam z jogurtem naturalnym. Porcja placków ma ok. 325 kcal
KucharzycaPodwójna pierś z kurczaka Przyprawa kebab gyros Olej Mała kapusta pekińska 2 cebule 2 pomidory 2 zielone ogórki Na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ostrego ketchupu oraz - Placki tortilli – przepis znajdziesz tutaj: ( link ) Zaczynam od mięsa, umyte kroję na małe kawałki, mieszam z przyprawą o olejem, odstawiam do lodówki ( 1-2 godziny) Przygotowuję dodatki, robię(...)plasterki, pomidory tak samo. Listki pekinki siekam nożem, ale nie za cienko. Wszystkie składniki surówki mieszam w misce. W osobnej misce mieszam majonez z ketchupem. Mięso smażę na oleju. Placki tortilli podgrzałam w mikrofali, posmarowałam delikatnie sosem. Nałożyłam sporo warzyw, nie dużo sosu, teraz mięso i znowu sos. Zawijam tortillę i podaję :) Patelnia NALEŚNIKI&OMLETY
Takie tam pichcenieminut. Tak samo postępujemy z drugim plackiem. Następnie należy przygotować krem. Do tego celu do wysokiego naczynia wlewamy 800 ml dobrze schłodzonego mleka i wsypujemy 2 opakowania „kremu do karpatki Gellwe” i całość dokładnie mieszamy około 3 minuty na wysokich obrotach miksera. Do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy oba placki już wystygną, jeden z nich smarujemy naszym(...)kremem i całe ciasto przykrywamy drugim plackiem. Tak przygotowane ciasto posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PL