placki - 22990 przepisów (strona:228/1533)

Placki z dyni 106

przy okazji przepisu na halloweenową zupę dyniową . Dzisiaj postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania kolacji. Za oknem ciemno i zimno, u mnie na talerzu pojawiły się więc cieplutkie placuszki dyniowe. Placki z dyni - przepis na 4 porcje Do przygotowania placków będziesz potrzebować: 450g obranej dyni, 2 jajka, 150g mąki pszennej, szklankę kefiru, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól(...)drobnych oczkach, wymieszaj z jajkami, mąką i kefirem. 3. Do masy dodaj szczypior, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym ponownie wymieszaj. 4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki

Z notatnika dietetyka
Miodownik 73

marmolady 1 galaretka w proszku (ja dodałam swoje powidła śliwkowe) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części. Dać do lodówki na 30 min. Po czym upiec 4 placki 180st. na 15 min. Ugotować mleko 2 szklanki. Z cukrem, kaszą manną i wiórkami kokosowymi, a oddzielnie w 1 szkl. mleka wymieszać z 5 żółtkami oraz budyniem i wlewamy(...)grysiku z kokosem, gotujemy przez chwilę. Ostudzić. 3/4 masła lub margaryny utrzeć do białości dodając stopniowo ostudzony budyń. Na placek dajemy połowę kremu na to 2 placek dajemy marmoladę lub powidła i kładziemy następne ciasto i znowu masa i ciasto. Polewamy polewą. Najlepszy miodownik jest następnego dnia. Czym dłużej siedzi tym jest miększy. Mój tyle nie wytrwał życzę

Wasze Przepisy
Snikers Reni 128

cukru Masa: 1 budyń + mleko - ilość według przepisu na opakowaniu 2 łyżki mąki pszennej niecała szklanka cukru Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, dwa placki upiec na złoto w takich samych blaszkach w 170 st. C przez 8-12 minut. Część trzecią wyłożyć na blaszkę, zrobić warstwę orzechową. 2. Wszystkie składniki na warstwę orzechową(...)minut. 3. Zrobić masę, większą część mleka ugotować z cukrem, dodać budyń wymieszany z mąką i resztą mleka. Do gorącego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać. Gorącą masą przełożyć placki miodowe tak, by ten z orzechami był na samym wierzchu. Między masę i placek można też dodać warstwę powideł.  4. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień

Kuchnia domowa Ani
Placki dyniowe z imbirem i prażonymi pestkami dyni 40

Przepis na chrupiące placki dyniowe – idealne jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek do obiadu. Składniki oraz sposób przygotowania: Zetrzeć dynie na grubych oczkach co najmniej z połówki większej dyni, imbir nie za dużo i też zetrzeć, sól do smaku, dwa jajka co najmniej, uprażone dwie garści pestek dyni i mąka typu 500 około 3-4 szkl. nawet więcej(...)ciężko powiedzieć ile tej mąki tak trzeba uzyskać taka masę w miarę gęsta ścięta taka jak na placki żeby było łatwiej to usmażyć. Smacznego. Autor przepisu: Iwona Klemczak Artykuł Placki dyniowe z imbirem i prażonymi pestkami dyni pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
PLACEK DROŻDŻOWY Z TARTĄ DYNIĄ i kruszonką ( łyżką mieszany ) 72

Placek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek.    Ciasto ; mąka pszenna 340 g drożdże 40 g puree z dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy

Smaczne moje
Cynamonka drożdżowa - wersja XXL 68

Większą, jasną część dzielimy na pół. Ciasto z cynamonem rozwałkowujemy na wielkość tortownicy. Dwie jasne części również rozwałkowujemy, w ten sam sposób. I składamy drożdżowiaka: Na dno formy kładziemy placek jasny,  posypujemy go równowmiernie łyżką kakao.  Wykładamy placek z cynamonem, wyrównujemy boki,  również posypujemy kakao i wykładamy kolejny jasny placek.  Wyrównujemy do boków

Kronika Piekarnika
Placki jogurtowo-bananowe 92

Dziś kolejny sposób na placki, tym razem pyszne, puszyste placuszki z jogurtem i bananem, czyli mój kolejny sposób na przemycenie banana, bo przecież mój Niejadek nawet nie dotknie ;) Zdrowe, pożywne i w dodatku można je przygotować w kilka chwil. Placki jogurtowo-bananowe Składniki 1)       jogurt naturalny (250g

Na kulinarnym poligonie
Kotlety siekane z piersi kurczaka z mozzarellą 84

pieprzem, wymieszaj łyżką. Na patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzaną patelnię wykładaj łyżką niewielkie siekane kotleciki, lekko rozpłaszczone (1 łyżka masy przypadająca na 1 kotlecika, zbyt duże placki będzie ciężko równomiernie usmażyć). Obsmaż do rumianego, złocistego koloru z obu stron. Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu, układając placuszki na ręczniku papierowym. SMAŻONE PIECZARKI Mini pieczarki umyj w chłodnej(...)rzepakowy. Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wyk\u0142adaj \u0142y\u017ck\u0105 niewielkie siekane kotleciki, lekko rozp\u0142aszczone (1 \u0142y\u017cka masy przypadaj\u0105ca na 1 kotlecika, zbyt du\u017ce placki b\u0119dzie ci\u0119\u017cko r\u00f3wnomiernie usma\u017cy\u0107).","text":"Na patelni ponownie rozgrzej olej rzepakowy. Na rozgrzan\u0105 patelni\u0119 wyk\u0142adaj \u0142y\u017ck\u0105 niewielkie siekane

ProstePesto.pl
Chaczapuri adżarskie gruziński placek z serem i jajkiem 62

pokojowej na około godzinę.  Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy.  Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą  porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku.  Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy(...)środka.  Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować  pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka. Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy.  Pieczemy około 10 – 15 minut, aż ciasto się zrumieni.  Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy

Tajemnice Smaku
Placki gofrowe 80

Placki gofrowe – pod taką nazwą funkcjonuje u mnie ten przepis w roboczym zeszycie. Chwilę się zastanawiałam nad inną nazwą dla nich, ale szczerze mówiąc nie przychodzi mi nic innego do głowy. No może... Artykuł Placki gofrowe pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Wigilijne drobne pierożki uszka z grzybami 83

środku kopki mąki wydrąż dołek i stopniowo wlewaj gorący płyn. Dłońmi zarabiaj gładkie, elastyczne i jednolite ciasto (uważając przy tym by nie poparzyć się wrzątkiem!). Ciasto rozwałkuj na cienki placek 4 mm grubości. Kieliszkiem wycinaj małe kółka, do środka których nałóż farsz małą łyżeczką. Ciasto złóż na pół i sklej brzegi, zamykając farsz grzybowy szczelnie w środku pierożka. Teraz(...)u0105c przy tym by nie poparzy\u0107 si\u0119 wrz\u0105tkiem!).","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/wigilijne-drobne-pierozki-uszka-z-grzybami\/#wpzoom-rcb-direction-step-16044941742004613","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto rozwa\u0142kuj na cienki placek 4 mm grubo\u015bci. Kieliszkiem wycinaj ma\u0142e k\u00f3\u0142ka, do \u015brodka kt\u00f3rych na\u0142\u00f3\u017c farsz ma\u0142\u0105 \u0142y\u017ceczk\u0105. Ciasto z\u0142

ProstePesto.pl
Chaczapuri adżarskie – gruziński zapiekany placek z serem i jajkiem 65

pokojowej na około godzinę.  Następnie wykładamy ciasto na oprószamy mąką stolnicę, zagniatamy.  Dzielimy ciasto na 7 porcji (każda po około 100 g). Każdą porcję rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy 18 cm. Na każdą  porcje ciasta przeznaczamy 100 g farszu. Na początek nakładamy 80 g i rozsmarowujemy po placku.  Następnie zwijamy przeciwległe brzegi i rolujemy(...)środka.  Końce sklejamy, a wałki lekko odsuwamy od siebie tworząc łódki. Wypełniamy pozostałym serem. Ciasto przed pieczeniem możemy posmarować  pozostałym białkiem zmieszanym z łyżką mleka. Placki przekładamy na papier do pieczenia, następnie na gorącą blachę lub kamień do pizzy.  Pieczemy około 10 – 15 minut, aż ciasto się zrumieni.  Następnie w zapieczonym serowym farszu tworzymy

Tajemnice Smaku
Quesadilla z naleśników 87

Quesadilla z naleśników Proste danie kuchni meksykańskiej tylko w polskim wydaniu. Oryginalnie jego bazą są placki tortilla (kukurydziane lub pszenne) oraz ser, który topiąc się łączy placki z dodatkami (warto wybrać ser, który łatwo się topi). W mojej wersji proponuję wam użyć naleśników. U nas mamy tradycję smażenia naleśników w sobotę i naprawdę zwykle niezła góra nam wychodzi(...)pietruszki Jak zrobić quesadilla z naleśników : Najpierw paprykę kroimy w cieniutkie piórka, szynkę w paski, ser ścieramy na tarce. Następnie na rozgrzanej, suchej patelni lub na grillu elektrycznym kładziemy placek naleśnika, układamy na nim kawałki szynki, papryki, posypujemy natka pietruszki i serem. Potem przykrywamy drugim naleśnikiem, dociskamy. Zaraz potem smażymy ok 5 min z każdej strony. Kroimy w trójkąty

Dorota Smakuje
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 79

obiadu, przy okazji też nie chcę wyrzucać warzyw, to robię frittatę! Jeśli interesują Cię takie właśnie rozwiązania zero waste w kuchni, koniecznie zerknij też na mój przepis na szybkie placki z kaszy gryczanej – w tym przepisie również wykorzystasz warzywa, które wymagają natychmiastowego zużycia. Ja przygotowałam frittatę z ziemniakami , ale możesz wzbogacić swój przepis o inne warzywa. To danie(...)płyn zakrył ziemniaki. Wierzch posypujemy drugą łyżką parmezanu, a następnie przykrywamy całość pokrywką i smażymy 5 minut, na małej mocy palnika. Po tym czasie energicznym ruchem przekładamy powstały placek na talerz (ja po prostu odwracam patelnię nad talerzem, trochę jak naleśniki). Następnie placek z talerza znów delikatnie zsuwamy na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony. Teraz smażymy

Wiszniówka