matę lub lekko oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj (można też wyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta. Blaszki (u mnie 1 duża(...)piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest to konieczne). Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy nasze dodatki – plasterki krakowskiej, kukurydzę, plasterki pieczarek. Całość posypujemy
Słodkie okruszkiPomysł na błyskawiczną przekąskę bez cukru - biszkoptowe placuszki z kaszy manny. Łatwe i szybkie do przygotowania. Do ciasta dodałam dojrzałego banana i dzięki niemu placki są lekko słodkie w smaku. Według mnie poniższe placuszki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Składniki na 15 sztuk: 1/2 szklanki błyskawicznej kaszy manny (80 g) 1/2 szklanki mleka 1 duży, dojrzały banan(...)wymieszać ze sobą, np. widelcem lub blenderem. Na sam koniec do masy dodać ubite białko i całość delikatnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1 łyżka ciasta) . Placki smażyć na średnim ogniu. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza, placuszki obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćczęści. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy. Placuszki wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski. Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem. Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach. Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko. Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów. Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą z oliwek
Tajemnice SmakuLekko, smacznie i zdrowo :) Uwielbiam taką kuchnię! Tym razem pomysł na pieczone placki z cukinii, do których przygotowania nie potrzebujecie tłuszczu ani majonezu. Myślicie, że takie danie nie może być smaczne? Nic bardziej mylnego :) Dla mnie są po prostu genialne! A do ich przygotowania potrzebujemy: 1 cukinia, 500 g piersi z kurczaka, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka musztardy(...)dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie formujemy z naszej masy placuszki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 45-50 minut. Pamiętajcie, że placki muszą się zarumienić więc jeśli po 45 minutach nie będą jeszcze przypieczone - pozostawcie je w piekarniku na dłużej. Smacznego! :) Pieczone placki z cukinii i kurczaka Po więcej przepisów
Przepis na Dzień DobryBurrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do burrito można wpakować wszystko. To jedna z teorii. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:) Danie jest bardzo popularne w północnej części(...)słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem. Smacznego! Artykuł Sałatka burrito ze słoika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzCzekoladowe ciasto z bezą na na niedzielę! Upiekłam czekoladowe ciasto z bezą i owocami. Jest proste ciasto, czekoladowy placek pokryty chrupiącą bezą. Kroję placek na pół, smaruję bitą śmietaną i posypuję owocami, przykrywam drugą połową i ciasto gotowe! Prawda, że to proste ciasto na niedzielę ? Mam sentyment do ciast przełożonych bitą śmietaną, za którą po prostu przepadam. Pamiętacie(...)sztucznie barwionej i aromatyzowanej galaretki dawno, dawno temu, ale bitą śmietanę wciąż często się raczę, tyle tylko, że galaretkę zamieniam na naturalną galaretkę lub po prostu świeże owoce. Czekoladowy placek, chrupiąca beza , bita śmietana i owoce to dla mnie deser marzenie. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Żeby było śmieszniej to to ciasto nazywa się Pinokio. Piekę ciasto
codojedzeniabazylię, granulowany czosnek, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Smażymy do momentu, aż sos z pieczarek odparuje. 7. Na desce rozkładamy placek naleśnikowy. 8. Na jego środku kładziemy plaster sera, na to 2 plastry wędliny, ok. 1 łyżki pieczarek(...)cebulą i przykrywamy drugim plastrem sera. 9. Boki placka składamy do środka, a następnie zwijamy go od dołu w rulon. 10. Gdy mamy już zawinięte wszystkie placki, opiekamy je na grillu elektrycznym lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia sera. Jeśli nie macie grilla, naleśniki można podpiec na patelni lub w piekarniku. Doskonale smakują z domowym sosem
Prosto z Kotłarazem moja drożdżówka ma formę prostego, rustykalnego placka ... takiego jak u babci 😀 Dość słodkie, puszyste, wyrośniete ciasto, bakalie i dla odmiany - brak tu kruszonki 😉 Placek jest pyszny! Koleżanki w pracy zajadały się jeszcze lekko ciepłym, popijając go mlekiem, a ja (ponieważ mleka nie lubię) raczyłam się ciastem drożdżowym i małą czarną ☕ Składniki: 500 g mąki pszennej(...)miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać bakalie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do tortownicy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch placka posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok.45 - 50 minut. w temp.175st (do tzw. suchego patyczka
Walijskie PichceniePlacki z dyni dobry pomysł na smaczny i zdrowy obiad lub przystawkę. Przepis jest szybki, prosty i bardzo podobny do tego, na placki ziemniaczane. Składniki ok 500g miąższu z dyni (bez pestek) 1 mała marchewka 2 jajka niepełna szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku (możesz dodać także małą cebulkę i rodzynki) Przepis Marchewkę(...)łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli i trochę pieprzu, a następnie wymieszaj. Połącz wszystkie składniki i smaż na rozgrzanym oleju. Będą gotowe, gdy dynia się przyrumieni. Smacznego! Artykuł Placki z dyni – przepis pochodzi z serwisu PrzeSmacznie.pl
Przesmacznietego dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dalej wyrabiamy rękami na jednolite i sprężyste ciasto. Ciasto wykładamy na podsypaną odrobiną mąki stolnicą, rozwałkowujemy na cienki placek i składamy na 3. Tak złożone ponownie rozwałkowujemy na płasko, składamy na 3, rozwałkowujemy. Proponuje powtórzyć składanie i rozwałkowywanie około 3-4 razy, ciasto podczas pieczenia będzie potem fajnie(...)mieszając jeszcze od czasu do czasu przez 2-3 minuty. Po tym czasie ściągamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie rozwałkowujemy gotowe ciasto na duży, cienki placek – ja podzieliłam na 2 porcje, było łatwiej rozwałkować zimne ciasto. Placek powinien mieć około 2-3mm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy trójkąty, około 10 trójkątów
Smaczna Stronamąkę, jajka, sól, pieprz, majeranek i wymieszałam do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje ciasta. Placki nie mogą być zbyt rzadkie. Mają przypominać kotleciki. Placki smażyłam po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone placki odsączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Bon Appetit Małgorzatyobjętość (u mnie zajęło to godzinę). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę a następnie rozwałkować na dość cienki placek mniej więcej średnicy 15- 18 cm. Tak przygotowane placki przykryć ponownie ścierką i pozostawić na około 20 minut. Piekarnik nagrzać do 200'C. Piec każdy placek
Zrób to smacznieFilety pokroić w drobną kostkę, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe nadzienie włożyć do lodówki na około 25 minut. Wypoczęte ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Posmarować roztopionym masłem, chwilę odczekać, aż masło delikatnie zastygnie i zrolować w ciasną roladę. Roladę zawinąć w „ślimaka”, wyłożyć na talerz i schować(...)zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z zamrażarki, pokroić na 12 kawałków, naciskając na słupek w miejscu nacięcia uformować placki. Każdy kawałek rozwałkować na cienki placek tak, aby, brzegi były rozwałkowane ciut cieniej, niż środek. Na środek wyłożyć farsz, podnieść brzegi i mocno zlepić formując trójkąt. W ten sam sposób zrobić resztę pierożków. Gotowe pierożki
Smaki ArminePlacki z dużą zawartością twarogu. Bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem bananów i aromatu waniliowego. Placki są dość delikatne i miękkie. Nie są chrupiące. Z przepisu uzyskacie 20 placków średniej wielko
Bulliozielone cebulki szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz, olej do smażenia Szynkę, lub wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulkę bardzo drobno pokrój – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt. Obie(...)mąki, jajka i wodę wymieszaj na ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki kłaść okrągłe placki. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki odsączaj na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Lejdi of the house