placki - 22990 przepisów (strona:223/1533)

Czekoladowa karpatka z kremem kokosowym / Chocolate karpatka with coconut cream 109

miksuj na średnich obrotach miksera. Ciasto podziel na pół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj równomiernie połowę ciasta na papierze. Piecz przez 25 minut na środkowym poziomie. Po wyjęciu placka z blaszki powtórz czynność z drugą połową ciasta. Placki odstaw do wystudzenia, najlepiej na kratce do studzenia. Krem: Wiórki kokosowe zmiel na mąkę. 100 ml. mleka wymieszaj(...)odstaw go do wystudznia. Miękkie masło miksuj, dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu (dodawaj w odstępach, nie łyżka za łyżką, bo krem może się żwarzyć). Krem wyłóż na czekoladowy placek, przykryj drugim i lekko dociśnij. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.  Karpatka is known to - and probably adored - by everyone. Traditional with vanilla cream is of course delicious

Delicious Place
Fuczki bieszczadzkie z sosem pieczarkowym 136

Fuczki bieszczadzkie to nic innego jak tradycyjna, lokalna potrawa w postaci placków z kiszonej kapusty, bardzo charakterystyczna dla tego regionu. Doskonała alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Świetnie komponują się z zawiesistym sosem pieczarkowym. Proste danie ale z pewnością Was zaskoczy swoimi walorami smakowymi. Szczerze polecam:) Składniki Placki 350 g kiszonej kapusty 200 g mąki pszennej(...)Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką. Kapustę odsączyć, posiekać. Wymieszać mąkę z jajkiem, wodą oraz pokrojoną kapustą. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem, dokładnie połączyć. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placki, na złoty kolor z każdej strony. Gotowe układać na talerzu, polać sosem pieczarkowym i posypać natką pietruszki. Smacznego:)   Artykuł Fuczki bieszczadzkie z sosem pieczarkowym pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Ciasto Pani Walewska ( Pychotka ) 108

blachy o wymiarach mniej więcej 22 x 23 cm, to fajnie, wyłóż je papierem do pieczenia. Jeśli nie masz- to trzeba będzie piec ciasto jedno po drugim i osobno. Placki posmaruj dżemem i piecz w temperaturze 175 stopni około 20 minut. Teraz przygotuj masę bezową. Ubij białka na sztywno , następnie powoli dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel(...)dwie części. Placki wyjąć z piekarnika i rozsmarować na nich pianę i posypać płatkami migdałowymi. Piec 150 stopniach przez 20 minut. Wystudzić . Szklankę mleka zagotować z cukrami a drugą wymieszać z żółtkami i mąką i wlać do gotującego się mleka, czyli ugotować budyń i wystudzić go. Masło utrzeć na puch i dodawać do niego po trochu budyniu , cały czas

Z Kuchni Do Kuchni
Placki na zakwasie z błonnikiem jabłkowym 94

nadmiaru zakwasu powstają takie pomysły jak usmażenie tych placków i podanie ich z przepyszną i aromatyczną salsą. Jak dokarmiam zakwasy to zawsze mam nadmiar i szkoda mi go wyrzucać, wówczas kombinuję aby jakoś go zagospodarować. Tym razem wyszły placki smażone na patelni. Aromatyczna salsa do podania i obiad gotowy, polecam gorąco. Placki na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
ŚNIADANIOWE PLACKI Z MALINAMI 82

Szybki przepis na pyszne, słodkie śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny. Delikatne placki o lekko kwaśnym posmaku malin. Wystarczy posypać cukrem pudrem, polać miodem lub dowolnym syropem. Potrzeba tylko kilka minut na ich przygotowanie. Jeśli macie w domu mąkę, mleko, jajka i maliny to zapraszam do zrobienia placuszków :) Składniki na około 16 placków: * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki(...)misce. Dodać jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać maliny, wymieszać delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym

Zrób to smacznie
Placki ziemniaczane z gulaszem grzybowym 117

Placki ziemniaczane polane aromatycznym sosem grzybowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku! Składniki: 1 kg ziemniaków duża cebula 2 ząbki czosnku mąka (około 3-4 łyżek, w zależności od wodnistości ziemniaków) jajko   sos:  ok 450 g mięsa wieprzowego np. szynki około 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone), mała cebula ok 800 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz(...)dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Jeśli masa jest zbyt wodnista dodajemy jeszcze trochę mąki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Wielkość placka zależy od upodobań. Grubość około 1cm.   Sos: Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce masła przez około 3-4 minuty. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Grzyby - jeśli

Lena Gotuje
Proziaki z Patelni 4429

push({}); Proziaki to pyszne domowe placuszki, przygotowywane potocznie mówiąc na prozie, czyli sodzie, stąd też ich nazwa. W niektórych regionach mówi się na nie także chlebki sodowe lub placki na sodzie . Przepis na proziaki jest bardzo stary, ponieważ bardzo dawno temu nasze babcie i prababcie przygotowywała je na kuchniach kaflowych. Takie proziaki były najsmaczniejsze. Niestety w obecnych czasach(...)Następnie wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz wlewamy kefir. Całość wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta (może być lekko klejące). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Przy pomocy miseczki lub dużego kubka wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Gotowe krążki z ciasta odstawiamy na 15 minut

Przepiski.pl
Najlepsza pizza 152

mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia(...)smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu

prawdziwe jedzenie
Chrust (faworki) bez ubijania ciasta 124

wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości) Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie(...)ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem Moje uwagi i wskazówki: Sekretem powstania kruchych faworków z widocznymi bąblami powietrza jest w tym przepisie rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek, tak cienki że będzie przez niego prześwitywać stolnica i będziesz mieć wrażenie że cieniej już się nie da. [Głosów:  1    Average

Słodki Blog
Rolada szpinakowa 123

białek i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim rozprowadzić łyżką masę szpinakową. Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Piec placek szpinakowy przez ok. 20 minut. Po upieczeniu wyciągnąć blaszkę z piekarnika, a placek szpinakowy przełożyć na blat kuchenny i odstawić go na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Kolejno(...)zawinąć go w rulon (a papierze) i odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie delikatnie oddzielić ciasto szpinakowe od papieru, pozostawiając jednak placek szpinakowy na papierze. Górną jego warstwę posmarować wymieszanymi ze sobą dwoma serkami kanapkowymi. Na wierzchu ułożyć łososia, a następnie całość zawinąć w dość ciasną roladę. Zawinąć w papier i schować do lodówki

Do Garów!
Sałatka w Tortilli 116

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej, jest to rodzaj okrągłego pszennego placka, podawana jako pieczywo lub używana jako baza do różnych potraw. Z dodatkiem tortilli można przygotować wiele ciekawych dań, sałatek i przystawek. Mając je w swojej kuchni, nie musimy się bać niespodziewanych gości, ponieważ z tortilli w szybkim czasie można wyczarować wiele smacznych rzeczy(...)także inne okazje. Idealnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy. Z tortilli można przygotować wiele smacznych rzeczy, w wersji na ciepło i na zimno. Możemy wykorzystać tradycyjne pszenne placki, tortille pełnoziarniste, ale także smakowe, na przykład szpinakową. Urozmaicą one nie tylko smak naszego dania, ale także nadadzą im ciekawszego wyglądu. Najbardziej popularną przekąską z użyciem tego płaskiego placka

Przepiski.pl
Tortille z indykiem i sosem tatarskim / Tortillas with turkey and tartar sauce 132

Scroll down for recipe in English. Chyba nie ma nikogo takiego, kto nie lubiałby tortilli :) Pyszny cieniutki placek wypełniony czym tylko chcemy. Może być świetna na obiad, a pokrojona na mniejsze kawałki staje się super przekąską na przyjęciu czy imprezie. Ja dzisiaj serwuję tortille z indykiem oraz sosem tatarskim :) Składniki: (4 porcje) 400 g. filetu z indyka 2 łyżki(...)oliwy z oliwek po 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, chili, suszonego tymianku 4 placki tortilli 1/2 małej główki sałaty lodowej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżki kaparów sól, pieprz Sos tatarski 3 ogórki konserwowe 2 łyżki kaparów 1 nieduża cebula 30 ml. mleka 150 g. majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotuj sos: Mleko

Delicious Place
Rafaello z bakaliami 697

siekanych 10 dag płatków migdałów 10 dag rodzynek 10 dag suszonych śliwek Spody bezowe: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 2 części i upiec 2 placki w 160 stopniach przez ok 30 minut. Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń(...)margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając. Orzechy i migdały lekko podprażyć na suchej patelni. Rodzynki namoczyć, śliwki pokroić w cieniutkie paseczki. Układać kolejno warstwy: Placek bezowy, 1/3 masy, rozsypać orzechy i migdały (część zostawić sobie do dekoracji) rodzynki i śliwki, 1/3 masy, placek bezowy, reszta masy, posypać resztą orzechów i migdałów. Schłodzić

Smakołyki Asi
Drożdżowa gwiazda z makiem 130

czasie ciasto krótko zagnieść ręką, wyjąć na obsypaną delikatnie mąką stolnice. Rękoma uformować płaską kulę i ciasto podzielić na 4 części. Jedną część ciasta rozwałkować na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę. Na placku rozsmarować 1/3 masy makowej, zachowując około 1 cm odstęp od brzegu. Rozwałkować drugi placek, położyć na tym pierwszym(...)posmarowanym masą makową, znów posmarować. To samo zrobić z trzecim i czwartym plackiem - ostatniego już z wierzchu nie smarujemy. Na środek położyć szklankę - będzie to centralna część naszej gwiazdy. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 "ramion". Szklankę można już ściągnąć. Brać

Kocham..lubię..gotuję..