Prosto, szybko i smacznie. Tak lubię. Dziś na obiad, jutro na kolację. A może śniadanie? Lekkie placki to dobry pomysł na każdy posiłek. 2 porcje: 1 mniejsza cukinia, ok. 200-250 g 1 jajko 3 czubate mąki żytniej 1 kulka sera mozzarella przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek łyżka oleju do smażenia Cukinię(...)wraz z mozzarellą ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy. Mieszamy i odstawiamy masę, na ok. 10 minut. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Delikatnie obracamy placki na drugą stronę. Porcja ma ok. 360 kcal
KucharzycaWaniliowe placuszki na maślance. Co najczęściej przygotowujecie na wspólne rodzinne śniadania? U nas najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Dziś polecam Wam pyszne waniliowe placuszki na maślance, które podałam z cukrem pudrem i świeżymi truskawkami. Ach jak ja lubię(...)truskawki. Moje dzieci zresztą też W ich buźkach te małe czerwone owoce znikają w tempie ekspresowym, podobnie jak placuszki Dzisiejszy przepis jest prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu. Takie placki możecie oczywiście podać też z innymi ulubionymi dodatkami. Polecam Wam spróbować również: Bananowe placuszki na bazie kaszy manny Ekspresowe placuszki na serku waniliowym Serowo-jogurtowe placuszki Składniki: 1 szklanka
Słodkie okruszkikształtowanie ciasta nazwane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć w folię i odłożyć na 15-20 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30×60 cm, przy czym rozwałkowywać ciągle z dołu do góry i z lewej do prawej strony. Zewnętrzne części placka poskładać do środka na szerokość(...)składanie podwójne. Ponownie owijamy ciasto folią i odłożyć do lodówki na 15-20 minut.Rozwałkowane ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą aż powstanie placek o wymiarach 30×60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować jeszcze raz, złożyć podwójnie i odstawić do lodówki Składając ciasto pojedynczo, wcisnąć jedna dziurkę, podwójnie
Podstawy Gotowaniasosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś miał specjalną blachę, na której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę(...)ciasto nie powinno być bardzo lepkie. My lubimy moskole dość przypieczone, ale możecie podprażać je tylko do lekkiego zarumienienia, a nie aż tak mocno jak my Drukuj Moskole – placki z ziemniaków Pyszne placki, które mogą być podstawą kanapek lub dodatkiem do dania głównego Danie Side Dish Kuchnia Polish Liczba porcji 10 Składniki 250 g ugotowanych ziemniaków
Mieszam w Garnkusmakołyk w sam raz… ** na przekąskę do piwka, ** na drugie śniadanie do szkoły lub pracy, ** na wizytę gości, ** na imprezę (rodzinną, sylwestrową, urodzinową) , ** na piknik. Składniki: 4 placki tortilli kilka plastrów szynki lub polędwicy (ok. 8-12 plastrów) kilka plastrów żółtego sera (ok. 8-12 plastrów) 1 świeża papryka 1 ogórek szklarniowy ok. 4 łyżki majonezu(...)Obrany ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w słupki. Paprykę pokrój w paski. Placek posmaruj łyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Możesz
Kulinarny S.O.S.Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak w/g mnie o wiele lepsze. Są delikatne i bardzo puszyste. Przez przypadek zrobiłam jakiś czas temu mając w domu nadmiar domowego sera. Nie zapisywałam składników, ale pamiętałam, co do nich dodałam. Tym razem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem. Smażyłam na patelni o średnicy 10cm. Olbrzymia ta patelnia(...)ogniu, aby się dopiekły. Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem. Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają sok i placki nie wyglądają apetyczne po usmażeniu. Polecam banany
Leśny Zakątekpapieru. Za pomocą małego wałka lub wąskiej szklanki, wałkujemy ciasto na cienkie placki. Im cieńsze tym bardziej chrupkie z brzegu. Po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę papieru i pieczemy placki w 200 st na funkcji grill lub grzanie górne na najniższym stopniu piekarnika., przez 8-10 minut. 3. Po wyjęciu z piekarnika czekamy minutę i przekładamy placki
vaniliowoczekoladowabrzoskwiniowy z pokrzywą Świeży sok jabłkowy z pokrzywą Koktajl z rzodkiewką – post dr Dąbrowskiej Kasza jaglana z pokrzywą i jarmużem Placki z jabłkiem, żurawiną, kaszą jaglaną i pokrzywą Placki z kaszy jęczmiennej Placki z ugotowanych ziemniaków z ziołami – przepis i film Pełnoziarnista Focaccia z kukurydzą Bułki pszenne z pokrzywą Paluszki Grissini z topinamburem i pokrzywą Artykuł
Dorota Smakujerozpuścić w zimnej wodzie, dodawać powoli mąkę, tyle by uzyskać twarde ciasto. Odstawić je na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Następnie pokroić je na małe kawałki. Wałkować na cienkie placki o średnicy 15-20 cm (w zależności od wielkości patelni). Wymieszać dwie duże garście ziół z odrobiną oleju (u mnie rzepakowy), solą i pieprzem. Pamiętajmy, że ser jest słony(...)przesadzić z solą. Położyć przygotowaną porcję ziół na placek , podnieść brzegi i zlepić końce tak, aby zioła były dokładnie zamknięte, przyklepać chlebek dłonią aby uzyskać płaski placek. Smażyć na suchej, nieprzywierającej, mocno rozgrzanej patelni, szwem z łączenia końców do dołu. Kiedy zbrązowieje przewrócić na drugą stronę. Chleb smażyć przez około 2-3 minuty z każdej strony. Po zdjęciu
Smaki Armineprzesypujemy do mokrych składników. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę, by masa związała. Placki smażymy na patelni przetartej tłuszczem, temperatura średnia. Delikatnie przekładamy na drugą stronę, gdy w plackach pojawią się bąbelki/dziurki. Podajemy na słodko lub wytrawnie, wedle upodobania :) Z podanych składników wychodzą 3 porcje. Bez dodatków jedna porcja ma ok. 275 kcal
KucharzycaPodpłomyki to bardzo proste do przygotowania placki z kilku składników. Dawniej wypiekane były na kamieniu czy blasze jako próba dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Ja bardzo lubię ten wypiek jako dodatek do zup i sałatek. Świetnie smakują również jako przekąska do piwa czy wina albo do deski serów (zobacz poradnik Jak przygotować deskę serów ). PRZEPIS NA PODPŁOMYKI(...)ciasto dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkujemy cienko i przenosimy na blachę oprószoną mąką. Oliwę mieszamy z kuminem i smarujemy nią placek, oprószamy solą. Pieczemy aż placek zarumieni się (ok 10 min). Artykuł Podpłomyki z solą i kuminem pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeChaczapuri gruziński placek z serem i jajkiem Z podanych składników wyszło 2 szt. Ale śmiało można podzielić ciasto na 3 części. 220 gram mąki orkiszowej 15 gram świeżych drożdży ok 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżeczki oliwy sól do smaku szczypta cukru opakowanie serka koziego 1/2 opakowania sera owczego 2 jaja szczypiorek Mąkę umieścić na stolicy(...)resztę), sól i zagnieść cisto. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po około 40 minutach wyjąć ciasto i podzielić na 2 lub trzy części. Ciasto rozwałkować w okrągły placek. zawinąć brzegi do środka a boki zlepić w charakterystyczną łódeczkę. Zetrzeć ser owczy na średnich oczkach. Spód ciasta posmarować odrobiną oliwy, posypać serami. Piec ok 20 minut
AZgotuj!Kolejna wersja placków ziemniaczanych na słono, dość wyrazistych w smaku. Po plackach z kapustą kiszoną i owsiano - ziemniaczanych przyszła kolej na chrzanowe :) Składniki : - około kilograma ziemniaków, - 3 łyżki chrzanu, - mała cebula, - jajko, - 3 łyżki mąki pszennej, - polędwica sopocka lub inna wędlina, - szczypior, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Ziemniaki z cebulą zetrzeć na miałko, dodać chrzan, jajko, mąkę, pokrojoną(...)kostkę wędlinę i posiekany szczypior. Wszystko dokładnie wymieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć rumiane placki
Przepisy Mikołajaodpoczęło. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 8 części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i lekko nacinamy nożem, tworząc kratkę. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe i rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na dość dużym ogniu, do zrumienienia. Gotowe smarujemy masełkiem. Chlebki możecie podać jako dodatek do sałatki lub jako składnik półmiska antipasti(...)Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części. Każdą część lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Z jednej strony, lekko nacinamy "w kratkę". MASŁO wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy z czosnkiem i ziołami. Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Układamy placki
cool and mintydomówek! Zobacz też: Sałatki na imprezę – 20 sprawdzonych przepisów Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na roladki z tortilli z szynką i serem Drukuj przepis Porcji: 8 z jednego placka Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 placek tortilli 3-4 plasterki szynki 3-4 ser liść sałaty lub garść mieszanki sałat wykałaczki Przepis 1 Na tortilli rozkładamy sałatę, ser, szynkę. Zwijamy w rulonik. 2 Zwinięty placek kroimy na grubsze plastry, aby powstały roladki. 3 Nadziewamy na wykałaczkę i podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Artykuł Roladki z tortilli z szynką i serem pochodzi
Kuchnia Bazylii